Home » ביופסיה לסוגי סרטן נפוצים בגיל השלישי

ביופסיה לסוגי סרטן נפוצים בגיל השלישי

בדיקת ביופסיהישנן מחלות סרטן מסוגים רבים, כאשר לכולם יש מאפיין משותף אחד והוא שיבוש גדילת התאים בגוף, כתוצאה משגשוג יתר וחלוקה בלתי מבוקרת של תאים. תהליך זה גורם לגדילת גידולים באיברים או רקמות שונות, ולפעמים אף לשליחת גרורות מרוחקות יותר.

נשים וגברים אשר עברו את גיל 50, נמצאים בקבוצת סיכון לפתח מחלות סרטן שונות, הן ממאירות והן שפירות. זאת היות ומערכת החיסון בגיל זה מתקשה לפעול כנגד גורמים זרים.

סוגי הסרטן הנפוצים בקרב בני גיל הזהב הם סרטן השד, הרחם והשחלות אצל נשים, וסרטן הערמונית אצל גברים. זיהוי ואבחון מוקדם, יוכלו לסייע לטיפול יעיל ואפקטיבי יותר, אשר יוכל אף להציל חיים.

מהי בדיקת הביופסיה

ביופסיות הינן סוג הבדיקות אשר יכולות להיות מניעתיות, לשם אבחון בלבד, ואף טיפוליות או קדם טיפוליות, בכדי להחליט על סוג הטיפול הוא המתאים ביותר. בכל מקרה בדיקת הביופסיה הינה בדיקה פולשנית, אך מחויבת במציאות.

את בדיקת הביופסיה, מבצעים בדרך כלל, כאשר יש חשש לגידול בשד או בערמונית. מהות הבדיקה היא לקחת דגימה מתאי הגידול, בכדי שאפשר יהיה להסתכל עליהם מבעד למיקרוסקופ ולאבחן את סוג הגידול ומקורו.

באמצעות בדיקה זו אפשר להחליט האם הגוש הינו ממאיר או שפיר, האם הוא מורכב מהסתיידות או שומן, אשר בדרך כלל לא יצריכו התערבות נוספת, או מורכב מתאים סרטניים הניתנים לטיפול. במקרה והגוש נמצא ממאיר, ייעשה אבחון וקלסיפיקציה לסוג התאים הנמצאים בו והרכבם.

בדיקת ביופסיה לאבחון גוש שהתגלה בערמונית, תיעשה, לרוב רק לאחר ממצא מחשיד בבדיקות קודמות כמו בדיקה גופנית או בדיקת דם, או רמות סמנים גבוהות (PSA). לפני הבדיקה, יש ליידע את הרופא על תרופות כרוניות שנלקחות או מחלות רקע, כמו מחלות לב או ריאות. לפעמים, במקרה של לקיחת מדללי דם, תישקל האפשרות להפסיק את לקיחתם לפני הבדיקה. (באתר Oncology מידע מלא על אפשרויות וסוגי הבדיקות)

סוגי ביופסיות

לקיחת הביופסיה יכולה להיעשות במספר דרכים. למשל בסרטן הערמונית בכדי להגיע לגוש החשוד, אפשר לקחת את הביופסיה בכניסה דרך הרקטום (ביופסיה טראנס רקטאלית), באמצעות מחט דקיקה. במקרים מסוימים, תילקח הביופסיה דרך השופכה (trans-urethral) או הפרינאום. מעבר למיקום הביופסיה, הבדיקות נחלקות גם על פי אמצעי העזר כמו למשל ביופסיית קפסולה, ביופסיה עורית, ביופסיה ניתוחית או ביופסיה אנדוסקופית.

ביופסיה אנדוסקופית נעשית באמצעות צינורית דקה וגמישה, אשר שואבת את דגימות התאים הקטנות. את הצינורית אפשר להכניס דרך הפה, הרקטום, דרכי השתן או העור.

ביופסיית קפסולה, מיועדת בדרך כלל לגושים חשודים במעי הגס. במהלך הבדיקה, המטופל נוטל קפסולה המחוברת לצינורית. כאשר הקפסולה מגיעה למקום המיועד, נוצר לחץ, כך שהיא עשויה לשאוב מספר תאים מציפוי המעי.

הליך בדיקת הביופסיה

הביופסיה נעשית, על פי רוב לאחר הרדמה מקומית, או כללית כתלות במקום ההחדרה. במהלך התהליך מוחדרת מחט ארוכה לאיבר המטרה, ונשאבים תאים מהגידול הנראה. לפעמים, מסתייעת הבדיקה בעזרת CT או אולטרה סאונד, על מנת להבטיח הגעה בטוחה לאזור הדרוש. התאים המוצאים נשלחים לפתולוג, אשר מומחה באבחון בדיקה זו.

הבדיקה נעשית בחדר ניתוח או חדר סטרילי, כאשר לצורך הבדיקה עומדים לרשות המטופל צוות של רופאי ואחיות. הבדיקה עצמה אורכת כמספר דקות עד חצי שעה, והינה מהירה מאד. המטופל שוכב בתנוחה הנוחה ביותר להכנסת המחט, בהתאם להוראות. הרופא ינסה לקחת את מספר התאים הגדול ביותר בשאיבה אחת. בדרך כלל מדובר על 6-12 דגימות תאים. במהלך הבדיקה, לא ירגיש המטופל כאב או אי נוחות, ובדרך כלל גם לא לאחריה.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר