Home » ברונכיטיס אצל בני הגיל השלישי

ברונכיטיס אצל בני הגיל השלישי

ברונכיטיס אצל בני הגיל השלישי ברונכיטיס הוא מונח שמשמעותו דלקת של הסימפונות בריאות. הסימפונות הם מעברי האוויר המחברים את קנה הנשימה אל רקמת הריאה.

במקרה של ברונכיטיס ישנה דלקת של רירית דרכי הנשימה, מכיוון שהסמפונות מפרישות ליחה. ברונכיטיס חריפה (המתקיימת למשך טווח קצר) נגרמת על ידי זיהום ויראלי בדרך כלל, כמו וירוס השפעת, ולכן שכיחה יותר בחודשי החורף.

ברונכיטיס חריפה היא בדרך כלל מחלה קלה, אשר ההתאוששות ממנה תיארך מספר שבועות גם ללא טיפול ספציפי. ברונכיטיס כרונית הינה מחלה ממושכת יותר אשר בדרך כלל גם קשה יותר לטיפול.

גורמים ותסמינים

ברונכיטיס חריף בדרך כלל נגרם על ידי זיהום ויראלי, כמו וירוסים או נגיף שפעת. לפעמים הגורם הוא זיהום חיידקי, במיוחד לאחר זיהומים ויראליים (זיהום משני). מבוגרים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח ברונכיטיס וסיבוכי ברונכיטיס כמו דלקת ריאות.

ברונכיטיס חריפה מתחילה לעתים קרובות בסימפטומים הדומים לאלה של הצטננות, כמו עייפות וכאב גרון ושיעול מתפתח. השיעול הוא לעתים קרובות יבש בהתחלה ובהמשך הופך לפרודוקטיבי, עם כיח לבן, צהוב או ירוק .תסמינים נוספים יכולים לכלול: חום, כאבי שרירים וכאב ראש. בעוד שרוב הסימפטומים בדרך כלל משתפרים לאחר כשבועיים, השיעול עלול להימשך עד כ- 8 שבועות.

אבחון וטיפול

האבחון ייעשה על פי התסמינים הקליניים. במידה והמצב לא ישתפר תוך מספר שבועות, ידרוש הרופא המטפל בדיקות נוספות, כמו רנטגן חזה אשר ישלול סיבוך חמור של דלקת הסימפונות, מדגם כיח, ספירומטריה (בדיקת תפקודי ריאות) אשר תבדוק את מצב דרכי הנשימה ותפקוד הריאות ומשטח גרון.

כדאי לפנות לרופא המטפל אם מרגישים קוצר נשימה, כאבים בזמן הנשימה, חום גבוה, שיעול ופליטת ליחה דמית. כמו כן, יש לפנות לרופא אם הסימפטומים לא משתפרים וקיימים גורמי סיכון אחרים (מלבד הגיל) להתפתחות דלקת ריאות כמו מחלת לב או מחלת ריאות.
רוב החולים מחלימים מן הברונכיטיס החריף באמצעות אמצעים שמרניים (תרופות סבתא או מנוחה).  בדרך כלל ההמלצה היא למנוחה, שתיית נוזלים רבים ולקיחת תרופות משככות כאב כמו אקמול. רוב המקרים של דלקת סימפונות חריפה אינם דורשים מתן אנטיביוטיקה, אולם במקרה של פליטת ליחה מרובה, או במידה ויש חום גבוה, יש סיכוי כי הברונכיטיס נובעת מזיהום חיידקי אשר ידרוש מתן אנטיביוטיקה.

אולם על פי מחקרים קודמים נראה כי הרוב המכריע של קשישים עם ברונכיטיס אקוטי היו מטופלים עם אנטיביוטיקה, ללא קשר לתסמינים הקליניים או סוג הערכה או האבחון. צמצום השימוש באנטיביוטיקה יהיה טוב יותר עבור קשישים אלו וישפרו את הערכת החולים.

מניעה וסיבוכים

אחד מהגורמים השכיחים ביותר לדלקת סימפונות חריפה היא שפעת, כך שבקרב המבוגרים ההמלצה היא לקבל חיסון שפעת שנתי. החיסון מומלץ בדרך כלל בחודשי הסתיו, כך שהוא יוכל להגן בחודשי החורף.

אנשים מסוימים אף צריכים לשקול קבלת חיסון לדלקת ריאות, אשר מסייע בהגנה מפני מספר זנים של חיידקי פנאומוקוק הגורמים בדרך כלל לדלקת ריאות. חשוב גם לצמצם את החשיפה לעישון, להפסיק את העישון במידה והוא קיים, ולנקוט בצעדים הדרושים בכדי למנוע עישון פסיבי.

הגירוי והזיהום עלולים להוביל להיווצרות ליחה רבה יותר מהרגיל, אשר עלולה לחסום את זרימת האוויר דרך הריאות ולגרום לנזק בריאות בסופו של דבר. כאשר הברונכיטיס הופכת להיות כרונית היא עלולה להוביל לקבוצת מחלות ריאה חסימתיות כרוניות כמו COPD .

בנוסף לכך, חולים מבוגרים נמצאים בסיכון מוגבר לחלות באורגניזמים עמידים לאנטיביוטיקה וטיפול במהלך אירועי החמרה של ברונכיטיס. אורגניזמים אלה כוללים חיידקים שכיחים יותר, כמו המופילוס אינפלואנזה או  Pseudomonas aeruginosa  .

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר