Home » אנמיה

אנמיה

אנמיהאנשים רבים חושבים שאנמיה היא מחלה של צמחונים, או שהסובלים מאנמיה לוקים במחלה בשל מחסור בברזל או מחסור וויטמין B12, למרות שאנשים אלו צודקים בחלק מהטענות שלהם, אנמיה היא לא מחלה אחת אלא שם כללי של מספר מחלות אשר נגרמות עקב רמות נמוכות של המוגלובין בדם או עקב חסר בתאי דם אדומים או כתוצאה מהרס של כדוריות אדומות או כתוצאה מאובדן דם.

אנמיה היא מחלה אשר יכולה להיגרם בכל גיל, מתינוק ועד קשיש, אך שכיחותה עולה בגיל הזהב בשל הרגלי תזונה לקויים.

מי נמצא בקבוצת סיכון לאנמיה?

מכיוון, שאנמיה יכולה להיות מולדת או נרכשת, אנשים רבים יכולים לפתח אנמיה בשל מצב מולד, מחלה כרונית, מחלה אוטואימונית, תזונה לקויה וכדומה. האנשים אשר נמצאים בקבוצת סיכון וצריכים לבצע בדיקות דם באופן קבוע כוללים: תינוקות וילדים, קשישים וחולים במחלות כרוניות, חולים במחלות מעיים נשים בכלל ונשים בהריון בפרט, הצמחונים והטבעונים.

אנמיה עקב ייצור מופחת או לקוי של המוגלובין או תאי דם אדומים
באופן כללי, כאשר אדם לוקה באנמיה עקב ייצור מופחת או לקוי של המוגלובין או תאי דם אדומים, גורמי המחלה קשורים באופן ישיר לחסר של ברזל בתזונה, משמע האדם יכול להיות צמחוני או טבעוני או פשוט אדם שנמנע מאכילת מוצרי מזון בהם יש ברזל.

כמו כן, אנמיה מסוג זה יכולה גם להיגרם עקב מחלה זיהומית כרונית המפריעה לברזל בגוף, עקב מחלות תורשתיות (לדוגמא: אנמיה חרמשית, תלסמיה מסוג אלפא או בטא), עקב  אנמיה ספרוציטית אשר נגרמת עקב בעיה בייצור הממבראנות של הכדוריות האדומות, עקב חוסר של ויטמין B12 או חומצה פולית (הידועה גם בשם: אנמיה מגלובלסטית), עקב בעיות או מחלת כליות, עקב חוסר יצירת ההורמון אריתרופויאטין האחראי לייצור כדוריות אדומות במח העצם ועוד.

אנמיה עקב הרס של כדוריות אדומות או אבדן דם
אנמיה עקב הרס של כדוריות אדומות או אבדן דם (נקראת: אנמיה המוליטית), מתרחשת עקב מחלות שונות, מחלות אוטואימוניות, לאחר נטילת תרופות מסוימות, לאחר הלידה, כאשר ישנה פגיעה בכלי הדם, בנוכחות מסתם לב מכני, במתן עירוי דם לא מתאים, מחוסר באנזים G6PD, בעקבות פציעה, דימומים לתוך מערכת העיכול (לדוגמא סרטן המעי הגס), דימומים במערכת המין הנשית.

אבחון אנמיה

למחלת האנמיה סימפטומים שונים ורבים בהתאם לאנמיה הספציפית בה לוקה האדם. הסימפטומים שונים מאדם לאדם, אך במרבית מקרי האנמיה, האדם יסבול מהסימפטומים הבאים:  חיוורון, חולשה, קושי בריכוז, חוסר תיאבון, עייפות, נשירת שיער, ציפורנים רכות או נוטות להישבר, סחרחורת, מיגרנה, עצבנות, ובחילה ועוד.

על מנת לאשש שאכן האדם סובל מאנמיה ומאיזה סוג של אנמיה יש צורך לערוך בדיקות דם כלליות ובדיקות דם ספציפיות כגון: בדיקת רמת ההמוגלובין בדם (HGB), בדיקת נפח הכדוריות האדומות, המטוקריט (HCT), בדיקת גודל כדוריות הדם האדומות (MCV), בדיקת מספר כדוריות הדם האדומות בנפח הדם (RBC), בדיקת רטיקולוציטים בדם (RET), רמת ברזל, רמת חלבון הפריטין, רמת חלבון הטרנספרין, רמות B12, רמות חומצה פולית, ויטמין C, אנזים G6PD ועוד.

טיפול באנמיה

כאמור, אנמיה היא שם כללי למספר רב של מחלות, לכן הטיפול באנמיה יהיה בהתאם לסוג האנמיה ממנה סובל האדם. באופן כללי, בגיל הזהב ישנה נטייה לסבול מאנמיה עקב חוסר ברזל, חוסר חומצה פולית, חוסר בויטמין B12, עקב תופעות לוואי של תרופות ואנמיה עקב מחלות כרוניות. הרופא המטפל יאבחן את סוג האנמיה לאחר לקיחת היסטוריה אישית, תרופתית, רפואית ומשפחתית ולאחר ביצוע בדיקות דם. במקרים בהם מדובר באנמיה עקב חוסר בברזל, יינתן טיפול בברזל במינון גבוה. הטיפול באנמיה עקב חוסר בחומצה פולית או ויטמין B12, יינתנו הוויטמינים החסרים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר