אבנים בכיס המרה בגיל הזהב
אבנים בכיס המרה היא תופעה נפוצה מאוד העולה עם הגיל, מתחילה באזור גיל 40, ושכיחותה מתגברת ככל שחולפות השנים. אבנים בכיס המרה נפוצות יותר אצל נשים, ומופיעות ב-9% מהן לעומת 5% בלבד בגברים ועלולות לגרום לסיבוכים שונים הגורמים לכאב, דלקות ומחייבים את הוצאתן. עם זאת, במקרים רבים האבנים אינן גורמות לנזקים, וניתן לחיות איתן שנים רבות ללא כל בעיה.
איך נוצרות אבני המרה?
כיס המרה הוא איבר הנמצא מתחת לכבד, ואחראי על אגירתן וריכוזן של חומצות המרה שתפקידן לעזור בעיכול השומנים. נוזל המרה מופרש מכיס המרה אל התריסריון, ובכך עוזר לאנזימי העיכול השונים לבצע את עבודתם ולאפשר את ספיגת השומן. אבני המרה נוצרות כאשר קיים חוסר איזון בין המרכיבים השונים של נוזל המרה. במקרים אלה, נוצרים 2 סוגי אבנים: אבני כולסטרול בצבע צהוב-ירוק, ואבני מרה שצבען כהה.
גורמי סיכון להיווצרות אבני מרה
יצירת אבני מרה הוא תהליך ממושך מאוד, ולכן גיל מבוגר הוא גורם הסיכון העיקרי, וככל שהגיל גבוה יותר עולים הסיכויים להתפתחות אבני מרה. בנוסף, התופעה שכיחה יותר אצל נשים, וכנראה שהסיבה היא הורמוני המין הנשיים המעודדים את התפתחות האבנים.
ההורמון אסטרוגן הכולסטרולי מגביר את הפרשת הכולסטרול מהכבד אל כיס המרה, וההורמון פרוגסטרון מעכב את הפרשת הכולסטרול אל המעי הדק, ובכך רמת הכולסטרול עולה ולכן גם מתגברים הסיכויים להתפתחות האבנים.
גורם סיכון נוסף להתפתחות אבנים בכיס המרה היא השמנה ונגזרותיה – סכרת, רמת טריגליצירידים גבוהה וחוסר פעילות גופנית. אך מעל הכל נמצא הגורם הגנטי, וידוע היום על כך שאם קיים בן משפחה הסובל מאבנים בכיס המרה, הסיכון לפתח גם כן אבנים בכיס המרה עולה.
עוד על הגורמים לאבנים בכיס המרה
סיבוכים הנגרמים כתוצאה מאבנים בכיס המרה
לרוב, אבנים בכיס המרה אינן גורמות לסימפטומים ויכולות להישאר שם זמן רב. עם זאת, במקרים שונים אבני המרה עלולות להוביל לסיבוכים שונים הנגרמים בגלל חסימת צינורות, כמו כאב עוויתי, צהבת חסימתית, או דלקת של כיס המרה והלבלב.
כאב עוויתי קוליקי
אחד הסימפטומים האופייניים לאבנים בכיס המרה הוא כאב עוויתי, הנגרם בגלל חסימת צינור המרה על ידי אבן. הכאב נגרם לאחר ארוחה דשנה, כאשר כיס המרה מתכווץ ומנסה להזרים נוזל מרה לתריסריון, אך מתקשה מאוד בגלל הלחץ הרב עליו שנגרם בגלל החסימה. הסימן העיקרי הוא כאב בחלקה העליון של הבטן הימנית, שעלול להימשך עד שעה. הכאב הקשה יכול להימשך זמן רב, עד שהאבן תיפול חזרה אל כיס המרה ותפסיק להפריע בזרימה.
דלקת חריפה של כיס המרה
במצב זה, חסימת דרכי המרה גורמת לדלקת חריפה שחייבת להיות מטופלת באנטיביוטיקה. הדלקת הזו גורמת לכאב עז וממושך של כ-4 שעות ומחייבת את כריתת כיס המרה על מנת למנוע דלקות חוזרות. הסימנים האופייניים לדלקת בכיס המרה הם כאב עז בבטן העליונה מצד ימין, חום גבוה, בחילות והקאות, ומדובר כאמור במצב חריף שדורש טיפול מיידי.
דלקת חריפה של הלבלב
בדומה לדלקת בכיס המרה, יכולה להיווצר גם דלקת בלבלב שנגרמת בגלל חסימת צינור הלבלב על ידי אבן המרה. מדובר במחלה קשה ומסוכנת שמחייבת טיפול מיידי והוצאת האבן החוסמת.
אבחון אבנים בכיס המרה והטיפול בהן
ברגע שמתפתחים תסמינים המחשידים באבנים בכיס המרה, כמו כאבים בבטן הימנית העליונה, ניתן לבדוק זאת בצורה פשוטה ביותר על ידי אולטרסאונד. לאחר איתור האבנים, ניתן להוציאן באופן ממוקד, לכרות את כל כיס המרה או להמיס אותן על ידי תרופות שונות. מבחינת האופציה הניתוחית, קיימות היום טכניקות מתוחכמות מאוד המאפשרות את הוצאת כיס המרה בדרכים פשוטות ובטוחות, ובאופן כללי מדובר בניתוח קל ובטוח.