אי ספיקת כליות
מערכת הכליות היא אחת המערכות החשובות והמשמעותיות בגופנו, ותפקידה המרכזי הוא סינון הדם והפרשת השתן. כל מחזור הדם הזורם בגופנו עובר דרך הכליה, שם עובר תהליכי סינון והפרשה של חומרי הפסולת אל השתן. הכליה עושה זאת בעזרת מבנה אנטומי מורכב וייחודי הכולל תעלות ומשאבות שונות שתפקידן הוא להביא להפרשת השתן, לשמור על מאזן החומצה/בסיס ולווסת את לחץ הדם.
כמו כן הכליות אחראיות על מאזן המינרלים בגופנו וכן על ייצור הורמונים כמו אריתרופיוטין וויטמין D. אם כן, לכליה תפקיד חשוב ומרכזי בגופנו, ומחלות כליות גורמות לפיכך לבעיות רבות לא רק במערכת השתן, אלא גם במערכות נוספות.
מה זה אי ספיקת כליות?
אי ספיקת כליות היא חוסר תפקוד כללי של הכליות, כלומר – שתי הכליות לא מצליחות לתפקד ולבצע את עבודתן נאמנה. כתוצאה מאי ספיקת כליות נגרמת בעיה קשה בסינון הדם ובהפרשת השתן, וכן עלייה חריפה בלחץ הדם המובילה לבעיות לב.
אי ספיקת כליות חריפה, היא אי ספיקת כליות שנגרמת באופן פתאומי ומהיר, ומצב הכליות מתדרדר באופן בלתי נשלט. במקרה כזה פעמים רבות המצב הפיך וניתן לטפל בו, אך לעתים לא מוצאים לכך פתרון. אי ספיקת כליות כרונית היא אי ספיקת כליות הנמשכת זמן רב, ובדרך כלל ללא פיתרון. תפקוד הכליות יורד עם הזמן עד שמגיעים לחוסר תפקוד מוחלט שכאמור אינו הפיך.
הגורמים לאי ספיקת כליות
אי ספיקת כליות חריפה, נגרמת בדרך כלל מטראומה או מחשיפה לחומרים רעילים ומסוכנים שהורסים את רקמת הכלייה. דוגמאות נפוצות המובילות לאי ספיקת כליות חריפה הן הרעלות מסוגים שונים, דימומים קשים ואיבוד נוזלים, רעלת הריון ומחלות בדרכי השתן.
אי ספיקת כליות כרונית מתפתחת לאורך זמן על רקע מחלת כליות כרונית. הדוגמאות השכיחות הן סכרת, יתר לחץ דם, מחלות אוטואימוניות וכו'. בנוסף, פגמים אנטומיים שונים עלולים להשפיע על תפקוד הכליה ולהוביל לאי ספיקה, כמו לדוגמא חסימה בדרכי השתן, אבנים בכליה או reflux (מצב בו השתן חוזר חזרה לכליה).
בנוסף לכל הגורמים האלה, גם שימוש כרוני בתרופות שעלולות להזיק לכליה או גידולים שונים עלולים בסופו של דבר לגרום לאי ספיקת כליות כרונית.
סימפטומים של אי ספיקת כליות
כאמור, אי ספיקת כליות נגרמת בגלל תפקוד כליות לקוי, ועל כן הסימפטומים השונים יהיו קשורים לבעיה כלייתית. הסימפטומים הנפוצים ביותר קשורים להצטברות בדם של חומרים שונים שלא סוננו כראוי. אצל חולי אי ספיקת כליות נמצא ריכוז אוריאה גבוה בדם, ועליה ברמת האשלגן. בנוסף, פגיעה במאזן הזרחן מובילה לבעיה במאזן הסידן ולדלדול העצם.
כמו כן, ייתכנו בצקות רבות, בעיקר בגלל הבעיה בהפרשת הנוזלים. יש לציין שמלבד סימפטומים אלה, אי ספיקת כליות גורמת לקריסת מערכות מהירה ולכן חייבת להיות מטופלת באופן מיידי.
טיפול באי ספיקת כליות
הטיפול היעיל והטוב ביותר לאי ספיקת כליות כרונית הוא כמובן השתלת כליה. בעזרת ההשתלה מספקים לגוף כליה תקינה שמצליחה להתמודד היטב עם נושא סינון דם ותפקידי הכליה הנוספים, והאדם המושתל יכול לתפקד באופן נורמלי.
עד מציאת התורם והכניסה לניתוח, מטפלים בחולי אי ספיקת כליות בעזרת דיאליזה – מכשיר שמחליף את תפקוד הכליה ומסנן בעצמו את הדם. חולי דיאליזה צריכים להגיע אחת ל-3 ימים לטיפול, ומלבד זאת יכולים לתפקד באופן יחסית תקין.
במקרים של אי ספיקה חמורה הטיפול מתבסס על הרחקת הגורם המזיק. במצבים כאלה בדרך כלל מטפלים בדיאליזה עד שמצליחים להרחיק מהגוף באופן מוחלט את הרעל או הזיהום ובכך מצילים את הכליה. כאמור, אי ספיקת כליות חריפה היא בדרך כלל מצב חמור, ובעזרת טיפול נכון ומהיר מתאפשרת החלמה.
ראו גם:
אי ספיקת כבד בגיל השלישי