Home » אלרגיה בגיל הזהב

אלרגיה בגיל הזהב

אלרגיה בגיל הזהבהתגובה האלרגית היא תגובת יתר של מרכיבים מסוימים במערכת החיסון לאור חשיפה לחומר אלרגני. את החלקיקים המעוררים תגובה אלרגית נהוג לכנות בשם "אלרגנים". האלרגיה היא תופעה שמאפיינת את כל שכבות הגיל – היא יכולה להופיע בגיל צעיר או בגיל מבוגר. אופי התגובה האלרגית יכול להשתנות ולעיתים האלרגיה יכולה גם להיעלם. אלרגיה לגורם מסוים יכולה גם להתפתח.

מכלל אוכלוסיית ישראל, ניתן למנות כמיליון וחצי אנשים שסובלים מתופעות אלרגיות. מרבית מקרי האלרגיה מתגלים לפני גיל 40, אך ככל שעולה השימוש בתרופות בגיל המבוגר, אנחנו רואים יותר ויותר אלרגיות בקבוצות הגיל האלה. בנוסף, לנשים יש נטייה חזקה יותר מגברים לסבול מאלרגיה, ככל הנראה בגלל הבדלים הורמונאליים.

גורמים לאלרגיה

התגובה האלרגית יכולה להיות כתוצאה משאיפה של חלקיקי אלרגן, אכילה שלהם במזון או מגע שלהם בעור החשוף. בין הגורמים השכיחים ביותר לאלרגיה ניתן למנות:

  • אבקנים של פרחים וצמחים שונים. מסיבה זו מרבית האלרגיות מתרחשות באביב שהיא עונת הפריחה.
  • פרווה של בעלי חיים – בעיקר חתולים, אולם יש גם אלרגיה לבעלי חיים חסרי פרווה כמו מקקים.
  • קרדית האבק – יצור זעיר שחי באבק הבית.
  • מוצרי מזון – יש רגישות חלב, לקטניות, לשוקולד ואף לפירות.
  • מתכות מסוימות – לרוב כסף, ארד וניקל.

עם השנים אנחנו רואים יותר ויותר  מקרים של אלרגיה שנגרמת כתוצאה מרגישות לתרופות. ככל שתוחלת החיים עולה, כך עולה גם כמות התרופות שאנו נוטלים. האלרגיה בתגובה לתרופות היא הנפוצה ביותר בגיל הזהב.

אלרגיה – תסמינים

כאשר אלרגן חודר לגוף הוא פוגש בנוגדן מסוג IgE שמהווה חלק ממערך הנוגדנים של המערכת החיסונית של גופנו. חיבור האלרגן לנוגדן גורם להפעלה של תאים אחרים של מערכת החיסון שנקראים "תאי מאסט". לאחר שתאי מאסט עוברים הפעלה, הם משחררים מתוכם חומרים גורמי דלקת, ביניהם ניתן למצוא את החומר היסטמין.

החומרים שמופרשים מתאי מאסט גורמים לתגובה דמוית דלקת בגוף. אופי התגובה תלוי במקום החדירה של האלרגן. חדירה דרך דרכי הנשימה תגרום לרוב לעיטוש, שיעול, אף נוזל, עיניים דומעות או אדומות וקוצר נשימה.

מגע של אלרגן עם העור יכול לגרום להופעה של פריחה, גרד או אדמומיות. אלרגן שחדר דרך מערכת העיכול יכול לגרום לפריחה, הפרעות במערכת העיכול כמו שלשולים, גזים, הקאות וכאבי בטן. אלרגיה חמורה יכולה להביא לחסימה מוחלטת של דרכי הנשימה, להפסקת נשימה ואף למוות.

טיפול באלרגיה

אבחון של אלרגיה מתבצעת על ידי תבחין שמבוצע על ידי רופא המומחה בתחום. הרופא מורח על העור מספר חומרים שחשודים כגורם האלרגי וממתין לראות איזה מהם יפתח תגובה. בהתאם לאלרגן, הרופא ימליץ על טיפול מתאים. הדרך הטובה ביותר לטפל באלרגיה היא להימנע מחשיפה לאלרגן שגורם אותה.

באלרגיה שנגרמת על ידי תרופות, שהיא הנפוצה ביותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת, חשוב לשים לב האם חל שינוי כלשהו במתן או מינון התרופות לפני שהופיעה האלרגיה. אם אכן מתברר שהאלרגיה היא כתוצאה מתרופה מסוימת, הרופא יצטרך למצוא לה תחליף אחר.

למי שסובל מאלרגיה בעונות מסוימות יומלץ טיפול ב"אנטי- היסטמינים". אלה חומרים שמקטינים את עוצמת התגובה האלרגית. ניתן גם להשתמש במשאפים כמו משאף ונטולין במקרים של קוצר נשימה.

טיפול אחר הוא טיפול של "הפחתת ריגוש" והוא מתבצע על ידי הזרקת מינונים נמוכים של האלרגן לגוף כדי לגרום לגוף "להתרגל" לחומר ולא להגיב אליו בתגובה קיצונית.

למי שסובל מאלרגיה חריפה, מומלץ להסתובב תמיד עם מזרק בשם "אפיפן" שמכיל בתוכו אדרנלין. במקרה של התקף יש להזריק את החומר לגוף כדי שיקטין את עוצמת ההתקף.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר