Home » אפזיה ( aphasia)

אפזיה ( aphasia)

אפזיה היא פגיעה אפזיהביכולת הדיבור או הבנת הנשמע הנגרמת כתוצאה מנזק מוחי. לרוב האפזיה פתאומית, אך יכולה עלולה להתפתח באופן הדרגתי כתוצאה מזיהום, גידול או דמנציה. חשוב להבין, כי מבחינת ההגדרה הרפואית הפגיעה עצמה אינה נגרמת מנזק לשרירי הדיבור (כגון הלשון, הלוע או מיתרי הקול) או בשל הפרעה בהתפתחות כישורי שפה, אלא רק כתוצאה מפגיעה ישירה במרכזי הדיבור השונים הנמצאים במוח.

היכן ממוקמים מרכזי הדיבור ומה תפקידם?

קיימים שני אזורים מרכזיים במוח השולטים בדיבור עצמו, ביכולת הבנת הנשמע ובקישור בין שתי תכונות אלו. במרבית האוכלוסייה, מרכזי הדיבור ממוקמים בצידו השמאלי של המוח אשר נחשב לצד הדומיננטי.

מרכז הדיבור אשר עוסק בהבנת הנשמע (wernike`s area), ממוקם באונה הטמפורלית (הרקתית) השמאלית, בסמוך למרכזי השמיעה. תפקידו של אזור זה הוא לעבד את המידע אותו אנו שומעים ולהעביר אותו (על ידי אותות חשמליים) למרכזים נוספים במוח כגון אזורים השולטים בזיכרון וביכולת הדיבור.

המרכז אשר "נותן את הפקודה" לדבר (broca`s area) ולמעשה שולט בשרירים המופעלים במהלך הדיבור, ממוקם באונה הקדמית השמאלית. שני המרכזים מקושרים אחד לשני באמצעות תאי עצבים ולכן קיימות מספר נקודות בהם יכולת הדיבור עלולה להינזק. בהתאם לתסמינים אותם מציג המטופל ניתן יהיה להבין איזה מרכז דיבור נפגע.

הסיבות המובילות לאפזיה

  • הסיבה הנפוצה ביותר לאפזיה היא פגיעה מוחית כתוצאה מהפרעה בזרימת הדם התקינה בעורקי המוח, לרוב כתוצאה מקריש דם או כתוצאה ממפרצת עורקית. ירידה זמנית בזרימת הדם מובילה למצב של אוטם (שבץ מוחי), אשר בהתאם לעורק הנחסם עלולה לפגוע במרכזי דיבור.
  • טראומה לאזור הראש הגורמת לנזק מוחי, לרוב כתוצאה מהתפתחות של דימום תוך מוחי או תוך גולגולתי.
  • זיהומים – זיהום קשה ברקמת המוח (encephalitis), המתחולל בסמוך או באזורים אלו עלול להסתבך באפזיה.
  • גידולים מוחיים – לרוב יגרמו לאפזיה כתוצאה מלחץ פיזי על מרכזי דיבור.
  • דמנציה – לרוב אפזיה תתרחש בשלבים המאוחרים של המחלה, כאשר תאי עצבים הממוקמים במרכזי הדיבור נפגעים כתוצאה מהדמנציה.

סוגי אפזיה שכיחים ותסמינים נפוצים

  • אפזיית ברוקה (broca`s aphasia) – נגרמת כתוצאה מנזק לאונה הקדמית השמאלית ונפוצה למדי במקרים בהם מתרחש שבץ מוחי הפוגע בצד שמאל של המוח. המטופל מסוגל להבין את הנשמע, אך אינו מסוגל לדבר בצורה ברורה או אינו מסוגל לדבר כלל. המוח אינו מסוגל למעשה "לתת פקודה" לשרירי הדיבור. לרוב המטופלים יסבלו משיתוק או חולשה בצד ימין של הגוף והפנים ( צד שמאל של המוח שולט בצד ימין של הגוף), מאחר ואזור זה נמצא בסמוך לאזורים השולטים בשרירי הפנים והגפיים. במקרים מסוימים ניתן לשפר את יכולת הדיבור על ידי טיפול פיזיותרפי וטיפול בדיבור.
  • אפזיית וורניקה (wernike`s aphasia) –  נגרמת כתוצאה מנזק למרכז הבנת הנשמע באונה הרקתית. חולים אלו מתקשים להבין את המדובר אליהם ולעיתים קרובות מדברים במשפטים ארוכים וחסרי משמעות, אשר אינם קשורים כלל לשיחה או לנאמר להם. לעיתים קרובות המילים אותם הם מבטאים "מומצאות" ואינן בעלות משמעות כלשהי. לחולים אלו אין כל קושי בדיבור עצמו ולעיתים קרובות הם אינם מודעים למצבם. בנוסף לכך, אנשים אלו אינם סובלים משיתוק, מאחר ומרכזי המוח השולטים בשרירי הגוף השונים אינם נמצאים בסמוך למרכז זה. במרבית המקרים, אין פתרון לבעיה זו.
  • אפזיה גלובלית – נגרמת כתוצאה מפגיעה נרחבת יותר המערבת גם את הקישור בין מרכזי הדיבור השונים. חולים אלו יתקשו הן ביכולת להבין את המדובר והן ביכולת הדיבור.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר