שינויים קלים ברישומים המתקבלים מבדיקת האק"ג מראים במחקרים רבים כי הסיכון לאירועים לבביים כגון התקפי לב, אשפוזים כתוצאה מתעוקה לבבית או הצורך בניתוח גדל עם השנים ונפוץ באנשים מעל גיל 70.
גיל הזהב מלווה בשינויים גופניים ומנטליים רבים. הסיכון ללקות במחלות קרדיאליות ולחוות שינויים המתרחשים במערכת הלב גדל עם השנים. לשם כך בדיקות אק"ג תכופות בקרב קשישים הן צעד חשוב לאיתור ומניעת סיבוכים בריאותיים. ללב יש מערכת קוצב טבעית השולטת בקצב הלב. במהלך השנים, קוצב הלב הטבעי מאבד חלק ניכר מתאיו. שינוי זה עלול להאט את קצב הלב.
כמו כן, עלייה בגודלו של הלב, בייחוד החדר השמאלי, אינה תופעה נדירה, שכן קירות הלב נוטים להתעבות וכך גם כמות הדם שהחדר יכול לשאת פוחתת. הפרעות קצב לב כגון פרפור פרוזדורים היא תופעה שכיחה יותר במבוגרים ונגרמת לעיתים כתוצאה ממחלות לב קודמות.
התדרדרות תאי השריר, התקשות שסתומי הלב כל אלה ורבים אחרים הם תופעות נוספות המצביעות על השוני הקיים בין ליבם של אנשים צעירים לבין בני גיל הזהב.
מהי הבדיקה?
אק"ג מתבצע על ידי מכשיר קרדיוגרף האחראי על רישום הפעילות החשמלית של הלב. הלב מייצר דחפים חשמליים המתפשטים דרך שריר הלב. השימוש באק"ג על ידי רופאים נעשה לצורך איתור מחלות לב, הפרעות קצב וכחלק מבדיקה שגרתית לפני ניתוחים או מבדקי כושר.
פלט הרישום מסייע לאתר את הגורם לסימפטומים כמו דפיקות לב או תעוקת חזה. בדיקה זו נעשית באופן בלתי פולשני, אינה מלווה בכאב ובלתי מזיקה.
הרופא עשוי לזהות קצב לב בלתי סדיר, מומי לב, בעיות עם שסתומים, חסימות בעורקים (מחלת לב כלילית), התקף לב אקוטי או התקף לב קודם.
אילו מחלות ובעיות בודקת הבדיקה בבני גיל הזהב?
הפרעות בקצב הלב: קצבי לב מהירים מאוד, איטיים מהרגיל או בלתי סדירים מציגים דפוסים אופייניים בבדיקות האק"ג.
התקף לב (אוטם שריר לב): בדיקת אק"ג מאפשרת לרופא לאתר התקף לב או לקבוע לעיתים האם התרחש בעת האחרונה או לחילופין אם מדובר באירוע ישן. התקף לב גורם לנזק לשריר הלב, ומלווה בצלקת הנותרת ברקמת השריר.
לב מוגדל: מתואר באמצעות ממצאים אופיניים בבדיקת אק"ג.
לב בלתי תקין: מצב בו הלב ממוקם בצורה אנטומית השונה מהרגיל.
אופן ביצוע הבדיקה
בדיקת האלקטרוקרדיוגרפיה אינה מצריכה הכנה מיוחדת מראש. עם זאת, מומלץ להימנע משתיית מים קרים או פעילות גופנית מיד טרם הבדיקה. מים קרים יכולים לייצר שינויים שעלולים להטעות ולסטות מהדפוסים החשמליים התקינים שנצפים במהלך הבדיקה. פעילות גופנית, כגון טיפוס במדרגות, עלולה להגביר את קצב הלב של הנבדק.
תרשים האק"ג מכיל רישום של 12 מוליכים על נייר פלט. 12 מוליכי המתכת מתחלקים לשתי קבוצות: חיבור גפיים וחיבור החזה. חוטי האלקטרודות מחוברים למכונת הא.ק.ג. המכשיר מגלה ומגביר את האותות החשמליים הנקלטים על העור בכל פעימת לב ורושם אותם על גבי נייר מיוחד. הבדיקה אורכת כחמש דקות בלבד.
תוצאות ומשמעויות
תעוקה לבבית מתוארת כתחושת לחץ בחזה, תסמין השכיח בקרב קשישים. אלקטרוקרדיוגרפיה משמשת לאיתור הגורם הלבבי לתעוקת הלב. לצד הבדיקות הכימיות בדם, אק"ג נמנע מבין כלי האבחון היעילים ביותר לאיתור והערכה של בעיות לבביות שונות.
ניתן לזהות התקף לב על פי שינויים המתרחשים בתרשים האק"ג. שינויים אלה כוללים הרמה קלה במקטע ST, ואוטם המתואר באמצעות גל T מחודד. גל Q פתולוגי מעיד למעשה על נזק הנגרם לשריר הלב.
ראו גם:
קוצב לב מלאכותי לבני הגיל השלישי