בדיקת אקו-לב בגיל המבוגר
בדיקת אקו לב היא בדיקה פשוטה, יעילה וזולה שנועדה לבחון את מבנה מדורי הלב, המסתמים, פעילותו של הלב ומדדים שונים הנוגעים לזרימת הדם בגוף ובריאות. בבדיקת אקו נעשה שימוש בגלי קול בתדירות גבוהה, המוחזרים באופן שונה מאיברים שונים בגוף.
גלי הקול החוזרים נקלטים במתמר, ויוצרים תמונה על פני הצג. תמונה זו מאפשרת למומחה בפענוח מידע רב ומשמעותי על הלב ותפקודו. בדיקת אקו לב דומה מאוד לבדיקות אקו (אולטרא-סאונד) אחרות, כמו אולטרא-סאונד בטן או בדיקות של העובר במהלך ההריון.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
הבדיקה עצמה פשוטה, ואורכת מספר דקות בלבד. לפני הבדיקה הנבדק חושף את פלג גופו העליון, ושוכב על גבי מיטה, בסמוך למכשיר הבדיקה. מכשיר הבדיקה עצמו מורכב ממתמר המונח על גביי בית החזה של הנבדק, ומכשיר עם צג עליו ניתן לצפות בתמונה המתקבלת.
עורך הבדיקה מורח חומר דמוי ג'לי על המתמר, ומניח אותו על גבי הנבדק. הבדיקה עצמה איננה כואבת, המתמר לא מחמם את הגוף או גורם לכל פגיעה אחרת. את הבדיקה עצמה עורך רופא קרדיולוג (המתמחה ברפואת הלב). לעיתים קרובות הבדיקה עצמה מתבצעת על ידי טכנאי שהוכשר לכך, ופענוח התמונות בלבד נעשה על ידי רופא.
כדי להטיב ולראות את הלב כולו מונח המתמר מזוויות שונות, המאפשרות נקודות מבט משתנות על הלב וחלליו. במהלך הבדיקה נערכות גם מדידות שונות, בעזרת התמונה המתקבלת על הצג, למדידת תפקודו ומבנהו של הלב.
מידע נוסף – בדיקת אקו לב myheart
אילו מחלות ניתן לגלות בבדיקת אקו-לב?
קיימות מחלות רבות ושונות שניתן לאבחן או לעקוב אחריהם ביעילות באמצעות בדיקת אקו לב. למעשה, בדיקת האקו הפכה לכלי משמעותי וחשוב ביותר בהערכה של רבים מחולי הלב, הנעזרים בה למעקב צמוד אחרי מחלתם.
בדיקת אקו לב משמשת כלי מצוין להערכת מסתמי הלב. אי ספיקה של המסתמים או היצרות שלהם ניתנת לאבחנה ולכימות בבדיקה (למשל: היצרות של מסתם אבי העורקים, הנפוצה מאוד בגיל המבוגר).
מלבד מחלות של מסתמי הלב, ניתן לעקוב בבדיקה אחרי תפוקת הלב – כמות הדם המוזרמת מהלב אל הגוף. המדד החשוב ביותר בהקשר זה הוא ה – Ejection fraction – החלק היחסי של הדם המוזרק מהחדר השמאלי אל אבי העורקים. מעקב אחר מדד זה חיוני בחולים עם אי ספיקת לב (Congestive Heart failure).
מחלות אחרות שניתן להבחין בהם בבדיקת אקו כוללת פגיעה מבנית בלב, הפרעה בתנועתיות ואספקת דם לחלקים שונים בלב, מחלות של מעטפת וקרום הלב (הפריקרד), וגם יתר לחץ דם ריאתי, המשתקף במדדים שונים הנכללים בבדיקה. ניתן לאבחן גם תהליך זיהומי (אנדוקרדיטיס) בבדיקת אקו לב.
האם הבדיקה מסוכנת?
בדיקת אקו לב פשוטה היא בדיקה בטוחה לחלוטין. בדיקה זו אינה פולשנית, אינה כואבת, ולא גורמת נזק לגוף. גלי הקול בהם נעזר המכשיר אינם פוגעים ברקמות, ואין בהם כל סיכון לנבדק.
בטיחותה הרבה של בדיקה זו הפכה אותה לכלי יעיל כל כך לבדיקתם של חולים רבים. ניסיון רב בבדיקת אקו לב בעולם הצטבר במשך כארבעים השנים האחרונות – ואין ספק שמדובר בבדיקה בטוחה מאוד.
בדיקות אקו לב מיוחדות
מלבד בדיקת אקו לב רגילה, נעזרים לעיתים בבדיקות אקו לב מיוחדות. בדיקת אקו לב במאמץ נועדה להעריך את תפקוד הלב שלא במנוחה, אלא תחת תנאים מגבילים של מאמץ גופני. בדיקה זו יכולה לסייע באבחנה של מחלת לב איסכמית (הפרעה באספקת הדם ללב).
בדיקה חשובה נוספת היא בדיקת אקו לב דרך הוושט. בגלל קרבתו הרבה של הוושט אל הלב, ניתן להחדיר מתמר קטן של מכשיר אקו מיוחד אל תוך הוושט, ולהביט באמצעותו אל הלב.
התמונה המתקבלת בצורה זו טובה ומדויקת יותר, בהשוואה לבדיקת אקו לב רגילה דרך בית החזה. בדיקה זו מסובכת יותר, נעשית בהרדמה קלה (טשטוש) ובתנאים של ניטור מתמיד, וכוללת גם סיכון לסיבוכים שונים. הבדיקה חשובה, למשל, בחשד לתהליך זיהומי בחלל הלב (אנדוקרדיטיס).
ראו גם:
תסמונת הלב השבור