Home » בדיקת דם לאבחון מוקדם של אלצהיימר

בדיקת דם לאבחון מוקדם של אלצהיימר

בדיקת דם לאבחון מוקדם של אלצהיימרמחלת האלצהיימר הינה מחלה פרוגרסיבית המאופיינת בירידה הדרגתית בזכרון, יכולות קוגניטיביות והתנהגות. במרבית המקרים המחלה מראה את אותותיה בגיל המבוגר (גיל 60 ומעלה), אך קיימת צורה תורשתית של המחלה, הנובעת מפגם גנטי אשר בה התסמינים נוטים להתפתח בגיל צעיר יותר ( סביב גיל 40).

מאמר שיצא לעיתונות הרפואית לאחרונה מפרסם כי יתכן ובעתיד הקרוב ניתן יהיה לגלות את מחלת האלצהיימר על ידי בדיקת דם פשוטה. הבדיקה תחפש הימצאות של חלבונים מסוימים בגוף אשר מיוצרים על ידי מערכת החיסון רק בחולי אלצהיימר.

אבחון אלצהיימר היום

כיום, אבחון מחלת אלצהיימר נעשה על פי תסמינים קליניים, שאלונים מיוחדים ובדיקות הדמייה, היכולות להראות מספר שינויים מבניים ברקמת המוח של חולים בדמנציה. אבחון מוחלט של המחלה יכול להיעשות רק על ידי נתיחה שלאחר המוות, הבודקת שינויים מולקולרים המתרחשים ברקמת המוח.

לאור העובדה כי לא כל חולה יראה ראשית את אותם תסמינים, בחלק רב מן המקרים אבחון סופי של המחלה אורך זמן רב למדי. שינויים משמעותיים בדרכי האבחון יכולים להוביל לזירוז בקבלת ההחלטות המתאימות לחולה ואף לשילוב מוקדם של טיפול תרופתי אשר יכול להאט את תסמיני המחלה.

אבחון אלצהיימר בעתיד – בדיקת הדם לגילוי המחלה

הטכנולוגיה אשר עליה מתבססת בדיקת הדם קשורה לפעילותה של מערכת החיסון. במצב בו נכנס לגופנו חלקיק (המכונה אנטיגן) אשר תאי החיסון מזהים כי הוא אינו "שייך" לגופנו, נוצרת נגדו תגובה חיסונית, הגורמת ליצור חלבונים ספציפים אליו הנקראים נוגדנים.

הנוגדנים מתחברים לאנטיגן וגורמים להריגה שלו על ידי תאים מיוחדים במערכת החיסון. יצור נוגדנים בגוף, היא פעולה הנעשית על בסיס קבוע ומהווה חלק חשוב ביותר ממערכת "ההתקפה" שלנו כנגד גורמים זרים. דוגמאות לגופים זרים כוללות חלקיקי חיידקים, וירוסים, אך גם אנטיגנים הנוצרים כתוצאה מתהליכים ממאירים בגוף וממחלות כרוניות. יתכן ובדיקת הדם העתידית תוכל לזהות בצורה מדויקת נוגדנים המיוצרים רק במחלות מסוימות כגון מחלת האלצהיימר.

לצורך זיהוי הנוגדן הספציפי לאנטיגן (מרבית הנוגדנים מכונים- IgG) המיוצר בגוף, קיים צורך ראשוני בזיהוי האנטיגן הגורם ליצור שלו. ללא מציאה ראשונית של סוג ומבנה האנטיגן לא ניתן יהיה "להתאים" לו את הנוגדן המיוצר נגדו בגוף. נוגדנים המיוצרים נגד חלקיקי חיידקים או וירוסים פשוטים לזיהוי, לעומת זאת מציאת אנטיגנים הנמצאים בגוף במצבים כגון סרטן או אלצהיימר הינו הליך מורכב יותר.

מחקר

המחקר העדכני שפורסם, נעשה בפלורידה ומסקנותיו היו כי ניתן לזהות אנטיגנים ספציפים לנוגדנים מסוימים. החוקרים יצרו מאגר של כ- 15,000 חלבונים (אנטיגנים) מלאכותיים אשר מותאמים לנוגדנים רבים בגוף. השערת המחקר הייתה כי הזרקת חלק מהאנטיגנים תגרום לגירוי הייצור של נוגדנים מסוימים המיוצרים בתגובה למצבים שונים.

המחקר נעשה הן על עכברים והן על בני אדם, החוקרים הצליחו לזהות מספר תגובות חיסונית המתרחשות רק בחולים הסובלים ממחלת הטרשת הנפוצה ולמעשה לבודד נוגדנים שהם כביכול מיוצרים ספציפית בחולים אלו ולא באוכלוסיה אשר איננה סובלת מטרשת נפוצה.

החוקרים ביצעו תהליך דומה לזיהוי מחלת האלצהיימר והצליחו לבודד שני אנטיגנים המיוצרים במחלה וגורמים לייצור נוגדנים  בקרב חולי אלצהיימר. גם במקרה זה, נערכה השוואה בין חולי אלצהיימר לאוכלוסיה בריאה.

המחקר מוכיח כי יתכן וניתן למצוא סממן "המייחד" חולים במחלות כרוניות שונות לעומת קבוצות בקרה. חסרונות  המחקר היא המספר המועט יחסית של המשתתפים אשר למעשה גורם לכך כי כרגע, רק היה ניתן להוכיח עיקרון פעולה. עריכת מחקרים בעלי מספר משתתפים רב יותר תוכל לסייע בעתיד הקרוב במציאת  שיטת אבחון מהירה של מחלת האלצהיימר.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר