Home » דום נשימה בשינה מעלה את הסיכון לדמנציה

דום נשימה בשינה מעלה את הסיכון לדמנציה

דום נשימה בשינה הוא מצב הנפוץ אצל אחד מכל חמישה דום נשימה בשינה מעלה את הסיכון לדמנציהמבוגרים, ומאפיין במיוחד אנשים הסובלים מעודף משקל. בגלל חסימה אנטומית, במהלך השינה מופסקת הנשימה ואספקת החמצן לגוף הופכת למוגבלת מאוד, ולכן חולים שסובלים מדום נשימה בשינה מתעוררים פעמים רבות במהלך הלילה על מנת לשנות תנוחה ולחדש את תהליך הנשימה.

דום נשימה בשינה אינו מצב בריא, והוא משפיע באופן משמעותי על חיי היום יום של הסובלים ממנו. אנשים אלה סובלים משינה לא איכותית ולכן מאופיינים בעייפות כרונית, עצבנות רבה, חוסר סבלנות וכו'. ממחקרים אחרונים עולה שדום נשימה בשינה יכול להשפיע גם על התפתחות דמנציה – התדרדרות קוגניטיבית שמאפיינת אנשים מבוגרים.

איך דום נשימה בשינה גורם לדמנציה?

דום נשימה הוא כאמור מצב בו מופסקת אספקה תקינה של אוויר לגוף. כתוצאה מבעיה זו, רמת החמצן יורדת והגוף עלול להיכנס למצב של היפוקסיה – רמת חמצן נמוכה ומזיקה. באופן כללי, עם הכניסה להיפוקסיה מרכז הנשימה בגזע המוח מגורה (על ידי רמת הפחמן הדו חמצני הגבוהה) וגורם להתעוררות רפלקס הנשימה. עם זאת, איברים מסויימים כמו לדוגמא המוח רגישים מאוד להיפוקסיה, ועם הזמן וריבוי מצבי ההיפוקסיה נוצרים נזקים בלתי הפיכים לרקמה ונצפים שינויים קוגניטיביים מדאיגים.

ממחקרים שונים עולה כי אנשים שסובלים מדום נשימה בשינה המלווה בהיפוקסיה ושסימניו מופיעים גם במהלך היום (עייפות, עצבנות וכו'), עלולים לפתח דמנציה.

הימנעות מדמנציה

דום נשימה בשינה הוא אמנם גורם סיכון משמעותי לדמנציה אך אינו היחיד – אליו מתווספים חוסר פעילות גופנית, עישון, דיכאון ומחלות רקע כמו סכרת ויתר לחץ דם. על מנת להימנע מדום נשימה בשינה, כדאי בראש ובראשונה להקפיד על משקל תקין – כאמור, רוב הסובלים מהבעיה הם אנשים עם השמנת יתר.

בנוסף לכך, אם אתם מרגישים עייפים במיוחד במשך היום, או שקיימת תחושה שהשינה אינה מספקת כדאי להיבדק במעבדת שינה ולהגיע לאבחנה בנושא. הטיפול בדום נשימה בשינה הוא פשוט יחסית, וכולל סדים שונים המולבשים על הפה והאף ומשפרים את כניסת האוויר. יש לזכור שטיפול זה עוזר לא רק עבור שינה בריאה ונעימה אלא גם בשביל להימנע מדמנציה.

בנוסף, רצוי מאוד להימנע מגורמי הסיכון האחרים והדבר הטוב ביותר בשביל זה הוא ביצוע פעילות גופנית. חוסר פעילות גופנית אחראי ב-21% להתפתחות דמנציה, וכמו כן משפיע על מחלות רקע אחרות כמו סכרת, יתר לחץ דם וכו'. אין צורך להגזים בפעילות הגופנית, ומספיקה פעילות מתונה של כ-20 דקות ביום על מנת להתחיל לראות את השינוי. החוקר ראלף פאפנברגר וחוקרים נוספים הצליחו להראות עלייה משמעותית בתוחלת החיים כאשר מבצעים 60 דקות פעילות גופנית ביום כך שפעילות גופנית היא אכן בעלת חשיבות מכרעת בשיפור איכות החיים בגיל הזהב.

את הפעילות הגופנית רצוי לעשות בבוקר, על מנת שלא יתפתחו קשיים להירדם – פעילות גופנית היא פעילות מעוררת מאוד בשעות הראשונות שלאחר סיומה בגלל העליה ברמת האדרנלין בדם, וקשה מאוד להירדם אחריה ולכן עדיף להשאיר אותה לשעות הבוקר המוקדמות. הפסקת עישון היא גם כן פעולה נדרשת על מנת להימנע מדמנציה, בלי כל קשר לדום נשימה בשינה. עישון אחראי ל-11 אחוזים ממקרי הדמנציה ולכן אסור לעשן, ואם כבר מעשנים חובה להפסיק לעשן בגיל כמה שיותר צעיר.

לסיכום, לדום נשימה בשינה חשיבות רבה בהתפתחות דמנציה, בעיקר בשל מקרי ההיפוקסיה הרבים הגורמים להרס רקמת המוח. על מנת להימנע מדמנציה ולשפר את איכות החיים, כדאי מאוד לאבחן מוקדם את הבעיה ולטפל בה, וכמו כן להקפיד על אורח חיים בריא הכולל בעיקר הרבה פעילות גופנית.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר