Home » שימוש בדונפזיל להפרעות קוגניטיביות קלות

שימוש בדונפזיל להפרעות קוגניטיביות קלות

שימוש בדונפזיל להפרעות קוגניטיביותמספר מחקרים בוצעו בשנים האחרונות לגבי שימוש בדונפזיל (תרופה המשמשת להאטת תסמיני אלצהיימר) באנשים הסובלים מהפרעות קוגניטיביות קלות. מאמר שפורסם לאחרונה, בדק את המחקרים אשר נעשו לגבי מידת היעילות של דונפזיל בחולים הסובלים מבעיות אלו. המסקנות העיקריות של המאמר הראו כי השפעת הטיפול התרופתי היא מועטה ביותר.

מהן הפרעות הקוגניטיביות קלות?

הפרעות קלות בהליך החשיבה או הקוגניציה (mild cognitive impairment-MCI  (, הוא מצב ביניים בין ירידה קוגנטיבית המצופה להתרחש באופן נורמאלי עם העלייה בגיל, לבין אבחנה ברורה של דמנציה.

הפרעות קוגניטיביות קלות מתבטאות בבעיות זיכרון, חשיבה, שפה ושיקול דעת, אשר אינן חמורות מספיק בכדי לעמוד בקריטריונים של דמנציה אך, ברור לעין כי הן אינן נובעות מהליך הזדקנות טבעית. לרוב גם החולה וגם בני משפחתו יחושו בשינוי ויהיו מוטרדים מן המצב.

הפרעות קוגניטיביות קלות מעלות את הסיכון ללקות במחלות דמנציה אחרות בהמשך החיים, כגון אלצהיימר, בעיקר כאשר הבעיה העיקרית היא אובדן זיכרון. חשוב לדעת, כי חלק גדול מן האנשים ממשיכים לסבול מהפרעות קוגניטיביות קלות כל חייהם, אך המצב אינו מתפתח לדמנציה מכל סוג שהוא. בחלק מהמקרים הבעיה אף יכולה להיפתר מעצמה.

ממחקרים שבוצעו על הסיבות המובילות ל-MCI, נראה כי הנזק המתרחש בתאי המוח זהה לתהליכים המתרחשים בסוגים אחרים של דמנציה, אך מידת הפגיעה פחות עוצמתית.

דוגמאות לתהליכים המתרחשים  ב-MCI:

  • הצטברות מוגברת של חלקיקי חלבונים באיזורים מסוימים במוח (תהליך המתרחש במחלת האלצהיימר).
  • "גופי לואי", אשר גם הם חלקיקי חלבונים שונים במקצת, הנוטים להצטבר במחלות כגון פרקינסון, דמנציה עם גופיפי לואי ובחלק מהמקרים של מחלת האלצהיימר.
  • שבץ מוחי אשר לרוב מתרחש בכלי דם קטנים מאד ברקמת המוח וגורמים לשינויים קוגניטיבים (מכונה דמנציה וסקולרית).
  • בדיקות הדמיה יכולות להראות שינויים אשר גם כן זהים לתהליכים המתרחשים בדמנציה.

טיפול בדונפזיל

דונפזיל או בשמה המסחרי אריספט (Aricept), היא תרופה אשר נהוג להשתמש בה לצורך האטת התסמינים של מחלת האלצהיימר ומחלות דמנציה אחרות. התרופה שייכת למשפחת תרופות המכונות cholinesterase inhibitors, תרופות אלו מונעות את הפירוק של חומר מקשר במוח הנקרא אצטיל-כולין, אשר ידוע כי כמות מופחתת שלו גורמת לחלק מן התסמינים בדמנציה, בעיקר בעיות בזיכרון.

עד היום לא ידוע במדויק מהי יעילות התרופה במחלות הדמנציה , אך ממחקרים מסוימים נראה כי קיימת האטה כלשהי בהתפתחות התסמינים הקוגניטיבים. שילוב של דונפזיל עם תרופה נוספת הנקראית ממנטין מראה שיפור משמעותי יותר בתסמינים  בחולי אלצהיימר.

יעילות דונפזיל בהפרעות קוגניטיביות קלות

המאמר שפורסם בדק את התוצאות של שלושה מחקרים שונים. סך הכל נבדקו במחקרים כמעט 800 חולים אשר מידת התפקוד שלהם הוערכה על ידי מבדק הנקרא שאלון מיני מנטל (MMSE) וכל החולים אובחנו כסובלים מהפרעות קוגניטיביות קלות ולא מדמנציה מובהקת.

שני מחקרים הראו תוצאות הקשורות לתפקוד קוגניטיבי, מחקר אחד הראה שיפור קל ביכולות חשיבה לטווח הקצר, אך רק על פי בדיקה באמצעות מדד תסמינים יחיד. בנוסף לכך המחקר הציג תופעות לוואי, אשר מספר התלונות עליהם, עלה על האפקט הכללי המועיל של התרופה. מרבית תופעות הלוואי היו קשורות למערכת העיכול. המחקרים האחרים לא הראו כל האטה בתסמינים בעקבות שימוש בדונפזיל.

לכן המסקנה העיקרית הייתה כי לא קיימות עדויות מחקריות מספקות לשימוש בדונפזיל בחולים הסובלים מ-MCI, תופעות הלוואי הן משמעותיות והתועלת לחולים קיימת בעיקר בטווח הקצר והינה מינימאלית.

ראו גם:
Aducanumab – תרופה חדשה המעכבת אלצהיימר של גיל הזהב

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר