לפני שנסקור את היתרונות הבריאותיים של דיאטה ים תיכונית עבור האוכלוסייה הקשישה, ברצוננו להסביר מעט באיזו דיאטה מדובר.
ובכן, הדיאטה הים תיכונית מתבססת על צריכה של מזון מקומי, טרי ועונתי ועל מינימום של תהליכי עיבוד. המשמעות היא שהתפריט מושפע מאוד מעונות השנה ומתבסס כמה שפחות על מזונות תעשייתיים.
הדיאטה הים תיכונית מכילה כמויות גבוהות יחסית של שומן בשיעור של בין שלושים לארבעים אחוז מסך האנרגיה בתפריט היומי אך מדובר על הרכב שומנים ייחודי שמבדיל אותה מהתזונה המערבית הסטנדרטית.
בדיאטה הים תיכונית שיעור השומן הרווי נמוך משמונה אחוז מסך האנרגיה, הדיאטה מתאפיינת בשיעור גבוה של שומן חד בלתי רווי (בין 12-25% מסך האנרגיה) ובנוסף לכך מדובר על דיאטה שבה היחס בין אומגה שש לאומגה שלוש עומד על 1-2:1.
הדיאטה הים תיכונית מבוססת על צריכה גבוהה יחסית של ירקות, פירות, דגנים מלאים, זרעים, קטניות ושמן זית. בשר אדום נצרך בכמות קטנה יחסית בדיאטה הים תיכונית, הארוחות מלוות בשתייה מתונה עד מעוטה של יין ומוצרי עוף, דגים, ביצים וחלב נצרכים במתינות גם כן.
כיצד התזונה יכולה לעזור לנו?
ראשית, חשוב לציין שמדובר על תזונה שכדי ליהנות מההשפעה שלה יש לנקוט בה במשך של מספר שנים, אך במחקרים רבים נראה כי כבר לאחר ארבע שנים בלבד של התמדה בדיאטה זו ניתן לראות את פירות התזונה המיוחדת הזו, שאמורה להיות מנת חלקנו באופן טבעי.
כך למשל נראה כי חולים במחלת לב כלילית שצרכו דיאטה ים תיכונית במשך ארבע שנים לפחות נהנו מסיכון מופחת בשיעור של חמישים עד שבעים אחוז לסבול מאירוע לבבי או מתמותה על רקע של אירוע לבבי.
במחקרים אפידמיולוגיים שבוצעו באגן הים התיכון התגלה כי תזונה ים תיכונית נמצאת בקשר הפוך עם שכיחות מחלות לב ומחלות כלי דם. המשמעות היא שככל שבאזורים מסוימים יותר אנשים צורכים דיאטה ים תיכונית, כך שיעור מחלות הלב וכלי הדם נמוך יותר.
במחקרים קליניים רבים מספור היעילות של הדיאטה הים תיכונית הוכחה כגבוהה עבור אלו שניסו להפחית ממשקלם, עבור חולים שניסו לאזן את רמות הסוכר בדם שלהם ועבור אלו שסבלו מיתר לחץ דם.
דגשים להשפעת התזונה על האוכלוסייה הקשישה
מעבר לכך שהתזונה הייחודית והבריאה הזו מסייעת בהתמודדות עם מגוון רחב של תסמינים ששכיחים בעיקר בקרב האוכלוסייה הקשישה אך באופן עקרוני מאפיינים גם בני גילאים צעירים יותר שאת חלקם הזכרנו לעיל (איזון רמות סוכר, טיפול ביתר לחץ דם ועוד), הרי שהיא מסייעת גם במגוון רחב של מצבים אחרים שנחשבים יחסית לבלעדיים לאוכלוסייה הקשישה.
כך למשל, נראה כי הקפדה על צריכת דיאטה ים תיכונית מקושרת להפחתת הסיכון לחלות במחלת אלצהיימר וכן נראה כי הקפדה על דיאטה זו מקושרת עם הפחתה במידת התשישות בקרב האוכלוסייה המבוגרת.
למעשה, במספר מחקרים נמצא כי ככל שמידת הדבקות של קשישים בדיאטה זו גבוהה יותר, כך הסיכון שלהם לסבול מחולשת שרירים, מקצב הליכה איטי ומרמת תפקוד ירודה נמוך יותר.
שילוב התזונה בחיי יומיום
על מנת לשלב את התזונה המיוחדת הזו בחיי היומיום מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית בדגש על דיאטנית קלינית שמנוסה בעבודה עם האוכלוסייה הקשישה. אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל לנקוט בתזונה ייחודית זו ובמקרים רבים את השינויים בבריאות ניתן לראות גם בגילאים מאוחרים יחסית.
ההמלצה היא לצרוך כמה שפחות מזונות מעובדים, כמה שפחות בשר אדום וכמה שפחות מלח תוך הקפדה על צריכת דגנים מלאים ושפע של ירקות טריים.