הקשר בין מחלת האלצהיימר לדיכאון הולך ומתהדק ככל שהמומחים חוקרים בנושא, קיים דמיון בין שתי המחלות בדרכי התבטאותן ונמצא כי בשני המקרים ישנן פגיעות דומות במוח והולכה עצבית משובשת. הופעת דיכאון בגיל מבוגר מהווה גורם סיכון לאלצהיימר.
תסמינים דומים
שתי ההפרעות שכיחות ואופייניות לגיל מבוגר, האלצהיימר מתאפיינת בשיטיון הנגרם מניוון מוחי הפוגע ביכולת החשיבה. הדיכאון פוגע באיכות החיים ומתבטא במצב רוח ירוד, חוסר הנאה וסיפוק, הפרעות שינה ותאבון והפרעות בחשיבה וחוסר ריכוז.
הקשר בין שתי התופעות מאפיין את הגיל המבוגר והוא מורכב. ידוע שחולה הסובל מאלצהיימר עלול לסבול מירידה במצב הרוח הכללי ולחוש אשמה, חרדה ודיכאון. באופן זהה, ירידה בתפקוד המוחי המבטאת דיכאון עלולה להוביל להתפתחות אלצהיימר.
מה אומר עולם המדע?
בבדיקות בשנים האחרונות נמצא שמצבי דיכאון ממושכים בגיל מבוגר מהווים גורם סיכון ללקות באלצהיימר, ושהפגיעות המוחיות בשני המקרים זהות ומתבטאות בבעיות תפקודיות של השליחים המוחיים המכונים נוירוטרנסמיטורים האחראים על תקשורת עצבית במוח.
במקרים של דיכאון, נמצא כי רמות הסרוטונין נמוכות, מה שמוביל לירידה במצב הרוח. גם באלצהיימר קיים שיבוש בתפקוד הסרוטונין, הגורם לפגיעה בזיכרון ובמצב הרוח.
הקשר בין המחלות
דיכאון הוא מצב נפשי המתבטא בתחושות לחץ ומצב רוח ירוד ממושכות, וחשיבה שלילית ופסימית. העדר הביטוי הפיזי של המחלה מגביר את התסכול וחוסר האונים נוכח הירידה התפקודית.
בקרב הסובלים מאלצהיימר, הדיכאון מתבטא בירידה קוגניטיבית ואינטלקטואלית. דיכאון מתמשך גורם לעליה בהפרשת הורמון קורטיזול שאמור לסייע בעמידה במצבי לחץ, אך העדר ויסות בהפרשתו פוגע במוח. כך שבשתי המחלות ניתן להבחין בתסמינים לנזקים מוחיים וכן להפרעות זיכרון.
הגורמים המשותפים לאלצהיימר ודיכאון
קיימים מספר גורמים משותפים לשתי המחלות המתבטאים בפגיעה בנוירוטרנסמיטורים, העדר ויסות בהפרשת ההורמון קורטיזול ופגיעה באזורים דומים במוח. הקשר בין המחלות נובע מהדמיון באזורי המוח הפגועים ופגיעה במערכות זהות הנחלשות בגיל מבוגר.
מחלת אלצהיימר מתאפיינת בירידה ביכולת התפקודית של המוח המתבטאת באיבוד הזיכרון. היא נגרמת כתוצאה ממוות של תאים בעקבות הצטברות חלבונים בתאי המוח והיווצרות משטחים של תאים מתים.
ניוון מוחי בדיכאון כמו באלצהיימר
גם במקרים של דיכאון אובחן ניוון בתאי המוח הדומה לשינויים המתבטאים במחלת האלצהיימר. הדיכאון אמנם מוגדר כהפרעה נפשית, אך יש לו הביטוי הפיזי הסמוי שלו הוא חוסר איזון כימי בחומרים מסוימים במוח, האחראים על הקשר הבין עצבי.
במצב של דיכאון שני החומרים סרטונין ונוראדרנלין נמצאים ברמה שאינה תקינה, ומשפיעים באופן שלילי על הזיכרון ומצב הרוח. פגיעה בשני היבטים אלה עלולה להוביל להיווצרות מצב מקביל של אלצהיימר ודיכאון.
כיצד לזהות דיכאון אצל חולה אלצהיימר?
יש לנסות ולזהות תסמינים כמצבי רוח חריגים, רגישות יתר, בכי מרובה, כעס ובלבול. החולה באלצהיימר עשוי שלא לשתף פעולה בפעולות יומיומיות הקשורות לטיפול ודאגה עצמיים כגון לבוש בכוחות עצמו או נטילת תרופות.
סימן אזהרה נוסף הוא היעדרות של החולה מהבית לזמנים ממושכים יותר מהרגיל. התסמינים לשתי המחלות דומים למדי ולכן האבחנה ביניהם אינה פשוטה. במקרה של חשש לדיכאון יש לפנות ולהתייעץ עם הרופא המטפל.