Home » דלקת לבלב בגיל הזהב

דלקת לבלב בגיל הזהב

דלקת לבלב בגיל הזהבדלקת לבלב היא מחלה שיכולה לבוא לידי ביטוי באופן אקוטי או באופן כרוני. חלק ניכר מהגורמים שעשויים להוביל להתפתחות הדלקת בלבלב אופייניים במיוחד לבני גיל הזהב ולכן חשוב להעלות את המודעות למחלה בקרב אוכלוסייה זו.

מה הם הגורמים לדלקת לבלב?

  • אבני כיס מרה במקרים רבים הדלקת בלבלב היא תוצאה של אבן מרה החוסמת את התעלה המחברת בין דרכי המרה ללבלב בתריסריון.
  • צריכת אלכוהול מופרזת – ישנן מספר תיאוריות בנוגע לקשר בין צריכת אלכוהול מופרזת להתפתחות הדלקת בלבלב אך נכון לכתיבת שורות אלה אין עדיין הסכמה בקרב המומחים בתחום לגבי המנגנון שקושר את האלכוהול לדלקת בלבלב.
  • שימוש בתרופות – הגורם השלישי מבחינת החשיבות שלו הוא השימוש בתרופות. בין היתר מדובר על סוגים שונים של משתנים, אימוראן, מטרונידזול ועוד.
  • חסימת מוצא הלבלב – החסימה של הלבלב יכולה להתרחש בעקבות גידול, היצרות של צינוריות הלבלב, כיב תריסריון, דלקת מקומית ועוד.
  • מחלה אוטואימונית – במקרים מסוימים הדלקת מתפתחת בעקבות תקיפה של תאי הלבלב על ידי מערכת החיסון.
  • גורמים נוספים – הדלקת החריפה יכולה להיות במקרים מסוימים תוצאה של טראומה בעקבות ניתוח או בדיקת ERPC, עקיצת עקרב, היפרליפידמיה, היפרקלצמיה ועוד. בחמישית מהחולים הגורמים להתפתחות של הדלקת אינם ברורים.

מה הם התסמינים של דלקת לבלב?

דלקת לבלב חריפה בדרך כלל באה לידי ביטוי בבחילות, הקאות וכאבי בטן חמורים ביותר. בדרך כלל הכאבים מתפתחים בבטן העליונה אך אין זה מן הנמנע שהחולה יחוש גם כאבים באזור הבטן התחתונה.

דלקת לבלב כרונית באה לידי ביטוי בהתקפים חוזרים ונשים של כאבי בטן, סוכרת, ירידה לא רצונית במשקל וצואה שומנית.

כיצד מאבחנים דלקת לבלב?

דלקת לבלב כרונית מאבחנים על ידי בדיקת שומנים בצואה, בדיקה של רמת ההפרשות מהלבלב לאחר גירוי הלבלב באמצעות מזון או סקרטין, צילום בטן שמאפשר להדגים את ההסתיידות של הלבלב בקרב מחצית מהחולים, עקומת העמסת סוכר, בדיקת ERCP, בדיקת CT, בדיקת אולטרסאונד ועוד.

דלקת לבלב חריפה מאבחנים על ידי בדיקות דם בהן ניתן לראות עלייה בבילירובין, ירידה באלבומין, עלייה בהמוגלובין ובקריאטינין ועוד. כמו כן בין שעתיים לשתיים עשרה שעות לאחר ההתחלה של התסמינים ניתן לראות עלייה ברמת העמילאז ולאחר שלושה עד שישה ימים מהתחלת התסמינים ניתן לראות ירידה משמעותית ברמת העמילאז. בנוסף לכך ניתן לבצע CT של דרכי המרה על מנת להדגים את החסימה של דרכי המרה.

כיצד מטפלים בדלקת לבלב?

הטיפול בדלקת לבלב כרונית מתבסס על הימנעות מוחלטת מצריכת אלכוהול, שינוי הרכב התזונה ומתן תרופות שמיועדות להוריד את ערכי השומנים בדם. במידה ומדובר על דלקת לבלב כתוצאה ממחלה אוטואימונית, ייתכן מאוד כי ייעשה גם שימוש בסטרואידים.

במקרים מסוימים ניתן לטפל בכאבים האופייניים למחלה על ידי צריבה של הגנגליון ובמקרים חמורים במיוחד בהם הכאבים מהווים פגיעה משמעותית באיכות החיים של החולים ניתן לטפל על ידי ניתוחים שונים כמו למשל כריתה חלקית של הלבלב, כריתה חלקית של הטחול ועוד.

בדלקת לבלב חריפה נהוג לטפל על ידי מתן תרופות לשיכוך הכאבים, מתן נוזלים והימנעות מוחלטת מאכילה ומשתייה. במקרים מסוימים ייתכן כי יתעורר הצורך לבצע כריתה כירורגית של כיס המרה בדגש על מקרים שבהם הוכח מעבר לכל צל של ספק כי המקור לדלקת בלבלב הוא באבנים בכיס המרה. הניתוח לרוב מבוצע כשבועיים לאחר ההתקף של הדלקת. כמו כן יש לטפל בכל סיבוך שמתעורר בהתאם לצורך (תמט של הריאות, כשל קרדיווסקולרי ועוד).

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר