בדיקה לגילוי דם סמוי בצואה מאפשרת לזהות נוכחות של דם בצואה במצבים שבהם לא ניתן להבחין בו בעין בלתי מזוינת. נוכחות של דם סמוי בצואה עשויה להעיד על דימום ממערכת העיכול שיכול להיגרם כתוצאה ממחלות שונות לרבות סרטן הקיבה, סרטן המעי הגס, פוליפים מדממים, כיב קיבה ועוד. ברוב המקרים בהם מתגלה דם סמוי בצואה, המקור לדימום הוא במערכת העיכול העליונה.
באופן עקרוני ניתן למצוא נוכחות של דם סמוי גם בצואה של אדם בריא שאינו סובל מדימום. לפיכך תוצאה של פחות מ- 1.5 מיליליטר דם במאה וחמישים גרם צואה נחשבת לתוצאה שלילית. עם זאת, תוצאה גבוהה מזו, מחייבת ביצוע של בדיקות המשך. יש להבין כי בדיקה לאבחון דם סמוי בצואה לא מאפשרת להתחקות אחר המקור לדימום אלא רק לאבחן כי קיים דימום.
מתי יש לבצע את הבדיקה?
הבדיקה כלולה בסל הבריאות והזכאים לה הם נשים וגברים בני חמישים עד שבעים וארבע. עבור קבוצת אוכלוסייה זו הבדיקה ניתנת חינם אחת לשנה. בנוסף לכך, יש לבצע את הבדיקה גם כאשר מופיעים תסמינים מסוימים שיש בהם כדי להעיד על סרטן המעי הגס ובמקרים מסוימים הבדיקה מתבצעת כאשר מנסים להתחקות אחר המקור לאנמיה.
מדוע מדובר על בדיקה חשובה מאין כמוה בקרב בני גיל הזהב?
הבדיקה חשובה בעיקר לבני גיל הזהב משום שהיא מאפשרת לזהות את התסמין הראשוני והמוקדם ביותר של מחלת סרטן המעי הגס. ככל שהמחלה מתקדמת בדרך כלל מופיעים תסמינים מגוונים שיש בהם כדי להעיד על קיום המחלה כמו למשל כאבי בטן בלתי מוסברים, צואה רירית, שינוי בתדירות היציאות ועוד. עם זאת, התסמין הראשוני והמוקדם ביותר הוא הנוכחות של הדם הסמוי בצואה.
מאחר ומדובר על מחלה שמתפתחת באיטיות רבה, הרי שישנה חשיבות עליונה לאבחן אותה בשלב המוקדם ביותר האפשרי. כיום ידוע כי הסיכוי לחלות במחלה עולה ככל שמתקדמים בגילאים ולמעשה החל מגיל חמישים הסיכוי לחלות במחלה עולה באופן לינארי ושמונים אחוז מהחולים בסרטן המעי הגס הם בני שישים ומעלה.
במדינת ישראל מדובר על סוג הסרטן השני במידת השכיחות שלו ומדי שנה מתגלים למעלה משלושת אלפים חולים חדשים. סך הכול הבדיקה השנתית מפחיתה את שיעורי התמותה מסרטן המעי הגס ב25%.
אופן ביצוע הבדיקה
כיום הבדיקה מתבצעת בביתו של הנבדק. כל שעל הנבדק לעשות הוא לגעת בצואה באמצעות קיסם מיוחד ולאחר מכן להכניס את הקיסם לבקבוקון אטום. את הבקבוקון האטום על הנבדק לשלוח למעבדה מיוחדת שבה מפוענחת הבדיקה. סך הכול יש לבצע את הבדיקה שלוש פעמים במשך שלושה ימים ברציפות על מנת לקבל את התוצאות האמינות ביותר.
לפי ביצוע הבדיקה הנבדק צריך להימנע מצריכה של מזונות שעשויים להשפיע על תוצאות הבדיקה כמו למשל בשר בקר, עגבניות, חזרת, עוף ועוד. בנוסף לכך, מומלץ להימנע מנטילה של תרופות מסוימות שעלולות לגרום להגברה של דימום במערכת העיכול כמו למשל אספירין או קורטיקוסטרואידים. כמו כן יומיים עד שלושה לפני ביצוע הבדיקה יש להימנע מטיפולי שיניים שכן במהלכם ישנו סיכוי לבליעת דם שעשויה להטות את תוצאות הבדיקה.
מה הן ההשלכות של הבדיקה?
במידה והבדיקה מראה כי החולה סובל מדימום, ישנו צורך להמשיך בביצוע בדיקות המשך. לרוב הבדיקה הראשונית שמבוצעת היא בדיקת קולונוסקופיה. בדיקה זו מאפשרת לאבחן מצבים שבהם המקור לדימום הוא במערכת העיכול התחתונה כמו למשל במקרה של סרטן המעי הגס.