הומוציסטאין
מחלות לב וכלי דם מהוות אחד מגורמי המוות השכיחים ביותר בקרב אוכלוסיית העולם. הסיבות וגורמי הסיכון להיווצרות מחלות אלו הינן רבות וכוללות: עישון, שתיית אלכוהול, צריכת מלח (נתרן), עודף משקל, חוסר פעילות גופנית, מתח ולחץ נפשי, ורמות גבוהות של הומוציסטאין בדם. הומוציסטאין היא חומצת אמינו המשמשת כחומר לסינתזה של חומצות האמינו מתיונין וציסטאין, אשר חיוניות לבניית חלבונים ולייצור רקמות החיבור, העור, השיער, השלד, והציפורניים, לצמיחה ולהתפתחות תקינה.
על מנת שהציסטאין והמתיונין יתפתחו באופן תקין, יש צורך לצרוך באופן קבוע שלושה ויטמינים ממשפחת ה-B: חומצה פולית, ויטמין B12 (ציאנוקובלמין) וויטמין B6 (פירידוקסין). במקרים בהם קיימים חסרים בויטמינים אלו בגוף האדם, עלולות להתפתח בעיות ומחלות שונות וכמו כן, רמת ההומוציסטאין בדם עולה.
רמות תקינות של הומוציסטאין בדם
באופן כללי, הומוציסטאין בדם אמורה להיות בתחום שבין 5 עד 15 מיקרומולר, אך נמצא שבגילאים שונים, ישנן רמות שונות אך נורמאליות של ההומציסטאין בדם.
- ילדים הרמות התקינות הן 4-6 מיקרומולר.
- מתבגרים ומבוגרים (בגילאי: 20-40), הרמות התקינות עומדות על 6-8 מיקרומולר.
- מבוגרים (מעל גיל 40) הרמות התקינות עומדות על 10-12 מיקרומולר ועולות בשיעור של 1 מיקרומולר לעשור.
חשוב לציין שרמת הומוציסטאין בדם מושפעת משני מרכיבים: גנטי ותזונתי.
רמות נמוכות של הומוציסטאין בדם
רמות נמוכות של הומוציסטאין בדם מעידות על הפרעות בתזונה, מחלות כגון: קרוהן, אולקוס וציליאק. ליקוי בספיגת הוויטמינים הנוצר עקב מחלות מולדות (כגון: פגם בגן MTHFR. מתרחש בכ-15% מן האוכלוסייה) או נרכשות או רמות נמוכות עקב גנטיקה משפחתית.
רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם
רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם מהוות גורם סיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, כגון: התקף לב, תעוקת לב, שבץ מוחי ופגיעה בכלי דם היקפיים. כמו כן, נמצא שרמות גבוהות של הומוציסטאין עלולות לגרום להתפתחות מחלות כמו: סרטן, מחלקות חיסון עצמי כמו קוליטיס וקרוהן, סוכרת, הפלות חוזרות, אלצהיימר, דיכאון, תת פעילות של בלוטת התריס, אוסטיאופורוזיס ועוד.
מבחינה פיזיולוגית כאשר נמצא רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם, ישנה סכנה להרעלה כיוון שהומוציסטאין הוא בעל תכונות רעילות וכמו כן, פוגע בתאי האנדותל אשר תפקידם הוא ליצור את השכבה הפנימית של כלי הדם, ולהגן עליהם.
כאשר ישנה רמה גבוה של הומוציסטאין בדם הוא פוגע בתאי האנדותל אשר באופן ישיר גורם לעלייה בקרישות הדם ולהתפתחות תהליכים דלקתיים. מצב זה מסוכן ביותר, שכן הוא עלול להוביל למחלת טרשת העורקים, חסימת כלי הדם ולמחלות לב.
ממחקרים רבים שנעשו על רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם, נמצא שאנשים שרמות ההומוציסטאין שלהם גבוהות מ-15 מיקרומולר נמצאים בסיכון גבוה למחלות לב.
מניעת עודף הומוציסטאין בדם
מחלות לב וכלי דם מהוות כגורם מספר אחת למוות בקרב האוכלוסייה הכללית, אך בעזרת התנהגות נכונה ולמידת דרכי מניעה, האדם יכול לעזור לעצמו ובכך למנוע את התפתחות המחלות, סיבוכים בריאותיים ואף מוות.
ניתן למנוע עודף בהומוציסטאין בדם באמצעות אכילת דגנים מלאים, דגים, ירקות, פירות טריים, בשר טרי, הימנעות ממזונות מעובדים, משומרים וקפואים, הימנעות ממוצרים המכילים קמח לבן, אורז לבן, סוכר ושמני טרנס. כמו כן, לעסוק בפעילות גופנית באופן קבוע.
דרכי הטיפול בעודף הומוציסטאין בדם
מחקרים רבים שפורסמו בשנים האחרונות, הוכיחו כי ירידה ברמות הומוציסטאין גבוהות תורמות לירידה של 16% בסיכון לפתח מחלות לב, ירידה של 24% בסיכון ללקות בשבץ. בנוסף, נמצא שניתן לטפל בעודף הומוציסטאין בדם באמצעות שילוב של תזונה בריאה, פעילות וגופנית ולקיחה באופן קבוע שילוב של חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין B6 כתוספי תזונה.