Home » הזעות לילה בקשישים

הזעות לילה בקשישים

הזעות לילה בקשישיםחולים רבים פונים לרופא המשפחה שלהם עם תלונות בנוגע להזעות לילה עם או בלי אירועים של גלי חום ועם או בלי הזעות יום. חלק גדול מהסובלים מהזעות לילה הן נשים לפני, במהלך או אחרי המנופאוזה, אך הזעות לילה שכיחות מאוד גם בגברים מעל גיל שישים וחמש וכן בקרב נשים שגיל המעבר כבר שנים רבות מאחוריהן. מעניין לגלות כי למרות שמדובר בתופעה רווחת מאוד, הרי שמספר המחקרים שעוסקים בה זעום.

בנקודה זו יש לציין כי בסקר שנערך בקרב 2602 נשים בארצות הברית מגיל ארבעים וחמש ומעלה, 48% מהן דיווחו על הזעת לילה ואילו 63% מהן דיווחו על גלי חום. במחקרים נוספים נמצאו נתונים דומים.

מה הם הגורמים להזעות לילה?

קצרה היריעה מלהכיל את כל הגורמים להזעות לילה, וזאת כיוון שסך הכול ישנם קרוב לחמישים גורמים עצמאיים (שאינם תלויים אלו באלה) לתופעה זו, שיש בה בשביל לפגוע בצורה חמורה באיכות החיים של הסובלים ממנה.

יש לציין כי ישנן סיבות המובנות מאליהן כמו לדוגמה אקלים חם ולח או חימום יתר של חדר השינה וכן סיבות רבות שהינן אזוטריות או נדירות מאוד, עד כדי היעדר רלוונטיות. אי לכך, החלטנו להזכיר את הסיבות המרכזיות להזעת לילה בקשישים להלן:

  • שינויים הורמונליים הקשורים להפסקת הווסת בנשים.
  • הפרעות פסיכיאטריות בדגש על חרדה, אלכוהוליזם, ביעותי לילה ודחק נפשי.
  • הזעת יתר אדיופטית, כלומר ממקור לא ברור.
  • מחלות זיהומיות בדגש על שחפת, איידס, אנדוקרדיטיס ומונונוקליאוזיס.
  • מחלה אונקולוגית בדגש על לויקמיה ולימפומה.
  • שימוש בתרופות, בדגש על נוגדי דיכאון, תרופות נגד חום, ניטרוגליצרין, ויאגרה וסטרואידים.
  • מחלות ראומטולוגיות.
  • הפרעות הורמונליות שונות כמו לדוגמה פעילות יתר של בלוטת התריס או היפוגליקמיה לילית.

מה הם התסמינים של הזעות לילה בקשישים?

ההזעה עצמה יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון דרגות חומרה, החל מהזעה קלה ביותר, שכמעט אינה מורגשת וכלה בהזעה חמורה המעירה את המטופל משנתו. למעשה, ישנם מקרים חמורים במיוחד שבהם החולה מקיץ משנתו כשבגדיו ומצעיו ספוגים בזיעה.

בהתאם לגורם שהוביל להזעות הלילה, ייתכנו תסמינים נוספים. כך לדוגמה אם ההזעות התפתחו על רקע מחלה אונקולוגית, ייתכן מאוד שהמטופל יסבול גם מעודף משקל ואם לצורך העניין מקור ההזעות במחלה זיהומית, ייתכנו תסמינים האופייניים למחלה הספציפית שפגעה בחולה כשבין היתר מדובר בחום גבוה, שיעול ועוד.

כיצד מאבחנים הזעות לילה בקשישים?

מטרת תהליך האבחון במקרה של הזעות לילה בקשישים להתחקות אחרי הגורם להזעות ולא לאבחן את ההזעות עצמן. תהליך האבחון מבוסס על תהליך השלילה: ראשית, יש לבחון האם ישנם גורמי סיכון לסבול מהזעות לילה, המהווים את מנת חלקו של המטופל (נטילת תרופות מסוימות או הפסקת הווסת לאחרונה למשל) ולאחר מכן יש לתור אחרי סימנים למצבים פתולוגיים שונים שיש בהם כדי לגרום להזעות לילה כמו לדוגמה מחלה סרטנית או פעילות יתר של בלוטת התריס.

כיצד מטפלים בהזעות לילה בקשישים?

הטיפול בהזעות לילה בקשישים משתנה במידה רבה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחות התופעה, אך אין זה מן הנמנע שטיפול אחד יתאים למספר מטופלים, כשכל מטופל סובל מהזעות לילה על רקע שונה. להלן כמה מהטיפולים המוצעים לחולים:

  • הזעות לילה סביב המנופאוזה בנשים – לפי מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ההמלצה היא שהטיפול ההורמונלי התחליפי יינתן אך ורק במקרים בהם מדובר באישה הסובלת מתסמינים חמורים המצדיקים טיפול זה וגם אז השאיפה היא לטפל במינון הנמוך ביותר האפשרי ולתקופה הקצרה ביותר האפשרית. הטיפול האפקטיבי ביותר כולל מתן אסטרוגן, הגורם להיעלמות התסמינים בקרב שמונים אחוז מהמטופלות בטווח של שבוע עד שבועיים.
  • טיפול בתרופות נגד דיכאון – לאחרונה הולכות ומצטברות עדויות לכך שניתן להקל על הזעות הלילה בקרב נשים לאחר המנופאוזה בעזרת שימוש בתרופות נגד דיכאון כמו לדוגמה תרופות ממשפחת ה- SSRI'S.
  • טיפול על ידי הסרת הגורם להזעות – הכוונה היא לכך שעל ידי נטרול הגורם שהוביל להתפתחות ההזעות, ניתן לטפל בהזעות. בין היתר מדובר על החלפת הטיפול התרופתי בטיפול שתופעות הלוואי שלו לא כוללות הזעות לילה, טיפול במאזן ההורמונלי, טיפול במחלה האונקולוגית, טיפול במחלה הזיהומית, קירור החדר, לבישת בגדים קלים יותר לפני הכניסה למיטה ועוד.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר