הפטיטיס C היא מחלה שפוגעת ברקמת הכבד. מחולל המחלה הוא נגיף בעל שם זהה כשנכון לכתיבת שורות אלו הנגיף הנ”ל אחראי לארבעים אחוז ממקרי מחלות הכבד הכרוניות בעולם.
כיצד נדבקים בנגיף?
באופן עקרוני, אין הבדל בין הידבקות בנגיף בגיל הזהב לבין הידבקות בגילאים אחרים. כל אחד יכול להידבק בנגיף בכל גיל שהוא אם כי ישנו סיכוי רב יותר להידבק במהלך הגיל השלישי כפי שנסביר במאמר זה.
כיום מקרי ההדבקה מתרחשים בדרך כלל כתוצאה מחשיפה לדם נגוע על רקע תעסוקתי או רפואי (כמו למשל חולי דיאליזה או אנשי רפואה שנדבקים בעקבות דקירה של מחט נגועה בנגיף).
מה הם התסמינים של הפטיטיס C?
התסמינים השכיחים ביותר של הפטיטיס C כוללים בחילות והקאות, ירידה במידת התיאבון, כאבי מפרקים ושרירים, שיעול ונזלת, כאבי לוע וכאבי ראש ועוד.לאחר התסמינים הראשוניים מופיעה מחלת הצהבת, שלרוב בעקבות הופעתה נעלמים התסמינים הראשוניים שהוזכרו לעיל. בזמן שהחולה סובל מצהבת הכבד שלו מוגדל, הירידה במשקל ממשיכה, יתכנו כאבי בטן ברביע הימני העליון ובנוסף החולים עלולים לסבול גם מטחול מוגדל, הגדלה של בלוטות לימפתיות בצוואר, חסימה של דרכי המרה ועוד.
כיצד מאבחנים הפטיטיס C?
בבדיקות דם שייעשו לחולים בהפטיטיס C ניתן יהיה לראות עלייה זמנית ברמות של אנזימי הכבד אך לא מדובר על מצב שאופייני רק למחלה זו ולכן לא מדובר על סמן ספציפי למחלה.האבחנה המדויקת יותר של המחלה נעשית על ידי בדיקת דם שבודקת נוכחות של נוגדנים מיוחדים שנקראים anti-HCV. גם כאן – יש לציין שבחלק מהחולים בדגש על החולים בהפטיטיס חריפה, לא ניתן יהיה למצוא את הנוגדנים הנ”ל.
כיצד מטפלים בחולים?
הרוב המוחלט של אלו שנדבקו בנגיף הפטיטיס C יפתחו מחלת כבד כרונית. מדובר על שמונים וחמישה אחוז מהחולים ולכן ישנה חשיבות עליונה להגיש לחולים טיפול בשלב מוקדם ככל האפשר.
במחקרים עדכניים שנערכו בתחום התגלה כי על ידי מתן טיפול מוקדם ככל האפשר בצורת אינטרפרון אלפא ותרופות אנטי ויראליות באופן אינטנסיבי למשך של עד שנתיים ניתן להוריד את שיעור החולים שיסבלו מהמחלה באופן כרוני. חשוב להבין שכעשרים וחמישה אחוז מהחולים הכרוניים יסבלו בסופו של דבר תוך עשרים שנה לכל היותר משחמת הכבד. הטיפולים המוצעים לחולם בהפטיטיס C כוללים בעיקר תכשירים אנטי ויראליים ואינטרפרון אלפא.