הפרעות במערכת העיכול
כל אדם הרגיש פעם אחת לפחות בחייו, כאבי בטן, גזים, עצירות, שלשולים, בחילות או תסמינים דומים התואמים הפרעות שונות במערכת העיכול. אך נשאלת השאלה, מדוע תסמינים אלו שכיחים יותר דווקא בגיל הזהב? מערכת העיכול מורכבת ממספר רב של איברים (כגון: פה, שיניים, קיבה, מעי דק, מעי גס ועוד) ולהם תפקידים רבים וחשובים, לדוגמא: בקליטת האוכל, עיבוד המזון, ספיגת חומרים רצויים, סילוק וריקון תוצרי פסולת ועוד.
בגיל הזהב, באופן טבעי כחלק מתהליך ההזדקנות, חלה ירידה משמעותית באופן כללי בכל איברי ומערכות הגוף, ביניהן גם מערכת העיכול. אנשי גיל הזהב סובלים לרוב מבעיות בשיניים המצריכות שימוש בשיניים תותבות, איבוד חוש הריח והטעם, תפקוד המערכת החיסונית פוחתת ובשל כך ישנה נטייה לפתח דלקות וזיהומים במערכת העיכול.
בנוסף, בגיל זה ישנה ירידה ביכולת הספיגה של ויטמינים, מינרלים וחלקיקי מזון מסוימים, היציאות לא תקינות וישנה עלייה בשכיחות לפתח עצירות או שלשול. תופעות אלו עלולות לגרום לתסמינים, הפרעות ומחלות שונות במערכת העיכול.
כמו כן, מחלות כרוניות וסיסטמיות אשר לא קשורות למערכת העיכול, עלולות לגרום לתופעות והפרעות במערכת העיכול באופן עקיף, כגון: מחלות של מערכת העצבים, מערכת השרירים, סכרת, מחלות לב, מחלות אוטואימוניות וכדומה.
אלו הפרעות קיימות במערכת העיכול?
קשיי בליעה, צרבת, מחלת ההחזר הקיבתי-וושטי (GERD), אולקוס, זיהומים, חיידקיים ונגיפים אשר עלולים לגרום לדלקות, גסטרופארזיס (האטה בהתרוקנות הקיבה), דיספפסיה תפקודית, הצרות ושטית, גידולי וושט, תפקוד לקוי של רצפת האגן, גסטריטיס, וושט ע"ש בארט, אכלזיה, תסמונת המעי הרגיז, מחלות בכבד או אבנים בכיס המרה, גסטרופארזיס (האטה בהתרוקנות הקיבה), דיספפסיה תפקודית, תסמונת המעי הרגיש (IBS) ועוד.
הפרעות במערכת העיכול – תסמינים
התסמינים הנפוצים עקב הפרעות אלו כוללים: עצירות, שלשול, צרבות, תפיחות הבטן, ריבוי גזים, חוסר שליטה על סוגר פי הטבעת, גיהוקים, מיחושים בבטן, כאבי בטן, בחילות, הקאות, צואה דמית, השמנת יתר, צבירת נוזלים, קיבה עצבנית, פעילות בלתי סדירה של המעי, צרבת ועוד.
אבחון הפרעות במערכת העיכול
על מנת לאבחן הפרעות במערכת העיכול, יש צורך לערוך אבחנה מבדלת, כיוון שלמחלות רבות יש תסמינים דומים. כמו כן, יש צורך להבדיל בין מחלה ראשונית המתרחשת במערכת העיכול לבין מחלה משנית המתרחשת במערכת או איבר אחר וחלק מתסמיניה כוללים הפרעות במערכת העיכול.
בנוסף, יש צורך לערוך מספר בדיקות דם ובדיקות רפואיות שונות כגון: אנדוסקופיה, גסטרוסקופיה, מנומטריה של הושט, אולטרא סאונד של הקיבה, המעי והרקטום, מנומטריה אנורקטית, בדיקות ניטור pH למשך 24 שעות, בדיקות זמן מעבר במעי, וידאו פרוקטוגרפיה, פלואורוסקופיה של מנגנון הבליעה, אלקטרוגסטרוגרפיה (EGG) וביופסיה.
הפרעות במערכת העיכול – טיפול
הטיפול בהפרעות במערכת העיכול תלוי כמובן בגורם הראשוני או המשני שגרם לתסמינים. במידה ולא ניתן לרפא את המחלה הראשונית או המשנית, הטיפול יהיה תסמיני בכדי להקל על המטופל הסובל מסימפטומים שונים.
לרוב גם מומלץ לשנות את התפריט התזונתי, לקחת באופן יומיומי וקבוע תוספי מזון, מינרלים וויטמינים בכדי להשלים את החסר, להגביר את כמות הסיבים, ירקות ופירות בכדי להקל על היציאות, לשתות מינימום 8 כוסות מים ביום, לעבור טיפולי הידרוקולון לניקוי המעי, להרגיל את הגוף להתרוקן בשעה מסוימת בכל יום וכן להימנע מצריכת תרופות משלשלות באופן קבוע, כיוון שהן עלולות לגרום להתמכרות.
טיפולים נוספים להפרעות במערכת העיכול הם: טיפולי ביופידבק אנורקטלי לעצירות ואי שליטה על הסוגרים, הזרקות רעלן הבוטולינום לעצירות ולאכלזיה, הרחבות ושט פנאומטיות, הימנעות משתיית משקאות מוגזים באמצע ארוחה – מומלץ לשתות תה נענע, שומר או קמומיל, וכמו כן, מומלץ לבצע פעילות גופנית מינימום 3 פעמיים בשבוע.