Home » התייבשות בקרב בני גיל הזהב

התייבשות בקרב בני גיל הזהב

התייבשות בקרב בני גיל הזהבהתייבשות היא מונח רפואי המתאר מצב שבו ישנו מחסור בנוזלים בגוף. שיעור הנוזלים החיוני לתפקודי הגוף משתנה בין גברים לנשים, כאשר שיעור הנוזלים התקין בנשים עומד על 55 אחוזים ואילו בגברים על 60 אחוזים. בתינוקות שיעור הנוזלים התקין יכול להגיע אף ל- 78 אחוזים. ההתייבשות מתרחשת כשכמות הנוזלים הנקלטת בגוף קטנה מכמות הנוזלים שהגוף מאבד בהזעה דרך העור, בנשימה, בצואה, בשתן או בהקאות.

מה הם הגורמים להתייבשות בבני גיל הזהב?

בני גיל הזהב נמצאים בסיכון מוגבר להתייבשות, בין היתר בשל ירידה בתחושת הצמא, תופעה טבעית שמתרחשת בקשישים עם ההתקדמות בגילאים. בנוסף לכך, היכולת לווסת את חום הגוף הולכת ופוחתת עם ההתקדמות בגילאים וכמובן שבגילאים מבוגרים נלקחות גם תרופות שונות, המחלישות אף יותר את יכולתו הגוף לווסת את החום, הגורמות להשתנה מרובה ועוד. קשישים רבים המתגוררים בדירות ללא מזגנים, עשויים לסבול מהתייבשות במיוחד בעונת הקיץ, בתקופות שבהן ישנם גלי חום חמורים.

דרגות של התייבשות

  • התייבשות קלה – אובדן נוזלים בשיעור של עד חמישה אחוז ממשקל הגוף, כלומר בין שניים לשלושה ליטרים באדם מבוגר. התייבשות קלה באה לידי ביטוי בסומק של העור, צמא מוגבר, דופק מהיר של יותר מ- 120 פעימות בדקה ובחילה. בנוסף לכך, הנפגע שרוי באי שקט, נוטה לעצבנות ובאופן כללי התפקוד שלו ירוד.
  • התייבשות בינונית – אובדן נוזלים בשיעור הנע בין חמישה לעשרה אחוזים ממשקל הגוף, כלומר בין ארבעה לשבעה ליטרים באדם מבוגר. התייבשות בינונית באה לידי ביטוי בכאבי ראש, סחרחורת, בחילות והקאות, יובש קשה בפה וחוסר רוק, קוצר נשימה, חולשה חמורה וקושי בתזוזה. העור של הנפגע חיוור וקר, העור מאבד את הגמישות שלו, המושפעת מריכוז המים בעור והדופק מהיר מאוד.
  • התייבשות קשה – אובדן נוזלים בשיעור הגבוה מ- 11 אחוזים ממשקל הגוף, מעל לשבעה ליטרים. התייבשות קשה באה לידי ביטוי בהפרעות חמורות בהכרה, הפרעות בראייה, הפרעות בשמיעה, הזיות ועוד. כמו כן, התייבשות קשה באה לידי ביטוי בהלם תת נפחי ובהמשך מתפתחים התסמינים המסוכנים של מכת חום.

במהלך ההתייבשות נפח הדם מצטמצם וככול שהמצב מחמיר, הזרימה של הדם לאזורים מסוימים נפסקת, על מנת שהדם יזרום לאיברים החשובים ביותר בגוף, כלומר למערכת העצבים המרכזית, מערכת הנשימה והלב. כך לדוגמה זרימת הדם לכליות מצטמצמת והאדם המיובש מתחיל להקיא, מה שגורם לאובדן מוגבר של נוזלים.

כיצד ניתן למנוע התייבשות בקרב בני גיל הזהב?

בשעות החום, מומלץ ביותר להימנע במידת האפשר מיציאה החוצה, כשבגדול מומלץ להקפיד על כך שהפעילות מחוץ לבית תעשה בעיקר בשעות הערב או בשעות הבוקר המוקדמות. אם היציאה בשעות החמות הכרחית, מומלץ ללבוש בגדים נוחים, קלים ובהירים, להרכיב משקפי שמש, לחבוש כובע רחב שוליים, לשהות בצל במידת האפשר ולצמצם כמה שרק ניתן את משך השהייה מתחת לכיפת השמיים.

כמו כן, חשוב במיוחד להרבות בשתייה, תוך מתן עדיפות לשתיית מים באופן ספציפי כשהכמות הנדרשת נעה בין שמונה לעשר כוסות מים ליום, גם אם לא מורגש כלל צמא. יש להמעיט בצריכת משקאות מוגזים או ממותקים, אלכוהול או משקאות המכילים קפאין. יש לדאוג לעשות הפסקות תכופות למנוחה במקום מוצלח ועד כמה שניתן להפחית מאמץ גופני.

ישנה חשיבות עליונה לכך שאחד השכנים, בני המשפחה, החברים או המטפלים ידאג לבקר את האדם הקשיש המתגורר לבדו לכל הפחות פעם אחת ביום על מנת לוודא שלא התפתחו סימנים של מכת חום או התייבשות, במיוחד במהלך הקיץ וכן באופן כללי לפעול להגברת המודעות לסכנת ההתייבשות בקשישים.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר