מדריך להתמודדות עם אובדן בן משפחה
לפעמים, דווקא עם העובדות הברורות ביותר קשה לנו להתמודד, כך במקרה של מוות של אדם קרוב. גם אם אנחנו נערכים לקראת זה (מה שנכון רק בחלק מהמצבים), תמיד כשיקרה הנורא מכל אנחנו נמצא את עצמנו אבודים וחסרי אונים. מה שקשה לא פחות הוא שהמציאות אינה נותנת לנו לנוח או לשקוע באבל. כבר מרגע הפטירה יש הרבה מאוד סידורים שחשוב לבצע, לעיתים באופן מיידי. אספנו עבורכם כמה טיפים שיסייעו לכם לעבור גם את התקופות הקשות האלה בהצלחה.
הסידורים שלאחר המוות
כבר מרגע הפטירה נדרשות מהקרובים למנוח לא מעט פעולות. הצעד הראשון הוא להזמין מגן דוד אדום, עם רופא, על מנת שניתן יהיה לאשר את הפטירה. הרופא הקובע את המוות ינפיק תעודת פטירה, אותה עליכם לדרוש לקבל בשלושה עותקים (יחד עם דו"ח ממד"א).
הצעד הבא הוא העברת גופת האדם לבית החולים, שם תשהה עד מועד הקבורה. אם יש חשד למוות שאינו טבעי, או אפילו למעשה פלילי, יש לערב גם את משטרת ישראל.
לאחר מכן נדרשת הוצאה של רישיון קבורה. בחלק גדול מהמקרים חברת קדישא, המטפלת בפועל בסידורי הקבורה, היא שתבצע את התהליך אל מול משרד הבריאות המנפיק את הרישיונות. לשם ההנפקה יש צורך בתעודת הפטירה בשלושה עותקים ובתעודת הזהות של האדם הנפטר, מקורית או העתק. אם המוות מתרחש בבית או בשעת הלילה, הרי שחובת ההתנהלות מול משרד הבריאות עשויה להיות מוטלת על בני המשפחה.
תיאום הלוויה
את מועד הלוויה תקבע לרוב חברת קדישא, על פי לוח הזמנים של החברה ובהתאם להעדפות המשפחה. כמובן שהשאיפה היא לקיים את הלוויה קרוב ככל האפשר למועד הפטירה, או אפילו באותו היום. בדרך כלל אין צורך בתשלום עבור הקבורה, למעט כמה מקרים ספציפיים: רכישה של חלקת הקבר כאשר האדם המנוח היה עוד בחיים, קבורה המוגדרת כ"חריגה" וקבורה בבית עלמין שהוכרז על סגירתו עקב מחסור במקום.
אחד הדברים החשובים ביותר, מנקודת המבט של בני משפחת האדם המנוח, היא להבטיח שכמות האנשים שיגיעו על מנת לחלוק לו כבוד תהיה הגדולה ביותר האפשרית. לצורך זה נדרש יידוע של הקרובים, אבל גם – או אפילו בעיקר – פרסום של מודעת אבל. מודעה מהסוג הזה יכולה קודם כל להיתלות בקרבת מקום לבית המנוח או למקום קיום השבעה, מה שמגדיל את הסיכויים שאנשים המכירים אותו יגיעו ללוויה ולשבעה.
פרסום מודעת אבל בעיתונות
אופציה אחרת, מבוקשת במיוחד, היא לפרסם מודעת אבל בעיתונות היומית. מודעה מהסוג הזה מבטיחה חשיפה לקהל יעד רחב במיוחד, כולל אנשים שקשה ליצור איתם קשר בדרכים אחרות. פרסום מודעת אבל בעיתונות חייבת להיעשות תוך לוח זמנים מהיר ככל האפשר, לפעמים מהיום להיום, במטרה להבטיח רלוונטיות של המודעה במועד הפרסום שלה.
פרסום מודעת האבל צריכה להיות רשמית ואינפורמטיבית ככל שניתן. חשוב שיופיע בה המידע המדויק לגבי מועד ומיקום קיומם של הלוויה ושל השבעה, כך שמי שירצה לחלוק כבוד יידע בדיוק איך ומתי לעשות זאת.
מומלץ לא לבצע את התהליך לבד, במיוחד על רקע הקושי הרגשי הצפוי בימים שלאחר פטירת אדם אהוב ועל החשש ללקות בדיכאון עמוק. חברת 7724 מתמחה בפרסום מודעות 24 שעות בעיתונות הכתובה, על סוגיה, כשחלק משמעותי מהשירותים שהיא מספקת ללקוחות הוא סיוע בתכנון ובהפקת מודעות אבל.
החברה מתנהלת מול כל העיתונים והפלטפורמות בישראל, מה שמבטיח מגוון רחב של אפשרויות לבחירה מנקודת המבט של הלקוחות. העובדה שאנשי החברה מעניקים ייעוץ והכוונה בכל הסוגיות המרכיבות את התחום מהווה יתרון משמעותי נוסף.
לקריאה באותו הנושא: אובדן בן זוג בגיל הזהב