כולנו יודעים שפעילות גופנית חשובה מאוד לאורח חיים בריא. היא גורמת להגברת האנרגיה המבוזבזת, שריפת קלוריות, חיטוב הגוף, פיתוח שרירים ושיפור מצב הרוח. לא מעט אנשים מבוגרים מקפידים לשמור על פעילות גופנית כמו שחייה והליכה, ולא לשווא – מחקרים אחרונים בנושא מצביעים על כך שמלבד האפקטים הפיזיים החשובים, לפעילות הגופנית גם אפקט של שיפור בריאות המוח ומניעת התדרדרות המערכת הקוגניטיבית.
הזדקנות – התדרדרות המערכת הקוגניטיבית
לצערנו הרב, המוח לא שומר על חדות ככל שחולפות השנים, והזדקנותו משפיעה משמעותית על אורח החיים שלנו. לא פעם רואים אנשים מבוגרים ששוכחים דברים פשוטים, פורחים מזיכרונם שמות של אנשים ולא מצליחים לבצע פעולות יום יומיות כמו שהצליחו בעבר. בגילאים מבוגרים המצב עלול להחמיר ולגרום לדמנציה ולבעיות קוגניטיביות קשות נוספות שמובילות לצורך לקבל עזרה רבה בנושאים פשוטים.
התדרדרות זו של המערכת הקוגניטיבית תוקפת אותנו כבר מגיל צעיר, באזור שנות ה-30 לחיינו. באזור גיל 70, ההתדרדרות הופכת למשמעותית ביותר, קצב ההתדרדרות מחריף ובכל שנה שחולפת רואים בבירור את הרעת המצב. גם אם זה לא תמיד נראה כלפי חוץ, במבחנים קוגניטיביים ספציפיים ניתן לעמוד באופן ברור על התדרדרות המערכת הקוגניטיבית לאחר גיל 70, התדרדרות שבסופו של דבר מובילה לדמנציה.
ולכן, יש צורך עז למצוא דרכים לשמור על המצב כדי להרגיש צעירים ובריאים וכדי להישאר צלולים גם בגילאים המבוגרים. כאמור, פעילות גופנית היא אחת הדרכים הפשוטות והיעילות וגרום לשיפור המערכת הקוגניטיבית אצל מבוגרים, וגורמת לשדרוג המצב ולמניעת ההתדרדרות המדוברת.
גם פעילות מתונה מסייעת לבריאות המוח
מחקר שנערך בקנדה בדק את הפעילות הקוגניטיבית לעומת האנרגיה המבוזבזת בפעילות פיזית. רוב הנחקרים כמקובל באוכלוסיה המערבית כמעט ולא ביצעו פעילות פיזית. הם עבדו בעבודה משרדית ובקושי עשו עבודות שדורשות כוח פיזי. כמו כן, מעטים מהם נהגו לעשות ספורט באופן קבוע.
לפי המחקר, זיהו קשר בין פעילות פיזית להתדרדרות המערכת הקוגניטיבית אפילו אצל כאלה שעשו פעילות פיזית מתונה ביותר – כמו קצת פעולת גננות או עבודה במטבח. אנשים אלו חוו שיפור במצב ונצפתה אצל אנשים אלה פעילות קוגניטיבית טובה יותר מאצל כאלה שכלל לא עשו פעילות גופנית.
אצל האנשים שאורח חייהם היה ללא פעילות בכלל, נצפתה אם כן ירידה קוגניטיבית בקצב המדליק נורה אדומה. אצל אנשים שנהגו לבצע פעילות פיזית גדולה יותר – בהתעמלות או במקום העבודה, ראו שהמערכת הקוגניטיבית נשמרת, והמצב לא מתדרדר כמו אצל אחרים.
אם כן, ניתן לסכם שכל פעילות פיזית עוזרת למנוע הרעה במצב הקוגניטיבי, ואין צורך בפעילות גדולה מאוד על מנת להביא לשיפור. מספיק לבצע את הפעילות המתונה של עבודות הבית, אך כמובן ככל שעושים יותר, המצב משתפר.
פעילות גופנית מומלצת
כאמור, פעילות מתונה הכוללת את עבודות הבית בדרך כלל מספיקה על מנת למנוע את התדרדרות המצב. אנשים שאוהבים לעשות ספורט ומוכנים להשקיע זמן ומאמץ יכולים לבצע כל סוג של פעילות אירובית. בגילאים המבוגרים יותר, בדרך כלל מדובר על הליכה בשכונה, ריצה או שחייה.
עם זאת, מחקרים חדשים מראים שלא חובה לבצע דווקא פעילות אירובית, וניתן להסתפק גם בהרמת משקולות. אנשים רבים ובמיוחד גברים יעדיפו להרים משקולות על פני ללכת, מפני שפעילות גופנית זאת מספקת להם כוח רב, משפרת את מראה השרירים וגורמת להם להרגיש צעירים יותר. גם הרמת משקולות תורמת לשמירה על הפעילות הקוגניטיבית אם כי לא ידוע האם יותר או פחות מפעילות אירובית.
אם כן, פעילות גופנית היא בעלת חשיבות רבה מבחינת בריאות הציבור, וחשוב מאוד לכל האנשים ובמיוחד לאנשים בגיל הזהב להקפיד על פעילות גופנית על מנת לשפר את איכות החיים בתחומים רבים.
יש לציין כי פעילות ספורטיבית יכולה לגרום גם לפציעות ספורט שונות, ועל כן יש צורך, בעיקר בגיל הזהב, להקפיד על כללי בטיחות להתעמלות נכונה, הדרגתית ומתונה.