זיהום בדם, או במונחו הרפואי, אלח דם, הוא מצב מסכן חיים המצריך טיפול מיידי, במיוחד כאשר מדובר בבני גיל הזהב. ממה נגרם זיהום דם? כיצד ניתן לזהות אותו ואיך אפשר לטפל בו באופן אפקטיבי? לפניכם כל הפרטים.
הסיבות לזיהום בדם
זיהום בדם נוצר כתוצאה מזיהום חיידקי המתרחש במערכת הדם או נובע מבעיות בריאות, בעיות בדרכי השתן, באגן או בבטן. הסיבות לזיהום חיידקי שנודד אל תוך מערכת הדם יכול להיות כתוצאה משפעת, זיהום בדרכי השתן או בכליות, דלקת ריאות או בעקבות הליך רפואי כגון החדרת צנתר או עירוי וכן לאחר פעולה כירורגית.
זיהום בדם עשוי להתרחש בכל גיל, אך ישנן קבוצות סיכון הנמצאות ברמת פגיעות גבוהה, כגון אוכלוסיית גיל הזהב, אשר חצו את גיל 65. הסכנה גבוהה עוד יותר, כאשר מדובר במאושפזים בגיל מבוגרים, אשר נמצאים בבית החולים – אלו חשופים להיפגעות בפני זיהומים שונים, העשויים לגרום לזיהומי דם.
הסיבוכים של זיהום דם
זיהום דם לרוב מתחיל בנקודה מקומית בלבד, ובמרבית המקרים אין צורך באשפוז, אלא בטיפול אנטיביוטי בלבד. כאשר זיהום הדם גורם לתגובה חריפה או פוגע באיברים חיוניים כמו בריאות או בלב, יש צורך באשפוז מידי.
מאחר וזיהום דם עשוי ליצור קרישי דם החסמים את אספקת הדם אל איברים קריטיים, ישנה חשיבות רבה ביותר למתן טיפול יעיל ואפקטיבי, על מנת לא ליצור פגיעת אל חזור באיברים אלו.
זיהוי זיהום בדם
זיהום בדם מתרחש עם תסמינים הניתנים לזיהוי, וכוללים חום גבוה או נמוך; קצב לב גבוה; צמרמורות; ירידה בתפוקת השתן; חיוורון; ובחילות, הקאות או שלשולים. היות והתסמינים משתנים ופוגעים במערכות שונות, יש לאבחן את המצב במדויק, בנוסף לביצוע בדיקות דם.
האבחנה הקלינית תאפשר זיהוי ממוקד, והיא כוללת בדיקה של ההיסטוריה הבריאותית של המטופל, היסטוריה ניתוחית וטיפולים באנטיביוטיקה. בנוסף מתבצעת בדיקה פיזית, כולל בדיקת חום הגוף, לחץ דם, בדיקת נשימה ובדיקת מראה העור.
בדיקות אלו, בתוספות נתוני בדיקות המעבדה, יכולים לאתר זיהום בדם ולמנוע סכנת חיים הנובעת מהעדר טיפול מידי.
הטיפול בזיהום דם
הטיפול בזיהום בדם נקבע בהתאם למצב. במידה והאבחון נקבע מוקדם, לפני שהזיהום הספיק לפגוע בגוף, ניתן למגר אותו באמצעים פשוטים, כגון אנטיביוטיקה, ללא צורך באשפוז בבית החולים. מקדם בטיחות ייחודי לבני גיל הזהב כולל השגחה בבית החולים, כמו גם מתן עירוי נוזלים כדי לאזן את לחץ הדם.
אם הזיהום חמור, האנטיביוטיקה תינתן ישירות לווריד, באמצעות עירוי. במידת הצורך, ובהתאם למצבו של המטופל, ייתכן טיפול באמצעות עירוי דם, תרופות סטרואידיות, ועוד. סיכויי ההחלמה גבוהים בקרב רוב החולים, אך לעתים תיתכן פגיעה בגוף, שעשויה גם לגרום למוות. לכן חיונית מתוך כך, הבחנה מהירה של זיהום בדם חיקריטית וחיונית.