אחד המאפיינים של גיל הזהב אצל חלק מבני גיל זה הוא ירידה במצב הבריאותי וביכולות התפקוד של הגוף. פעמים רבות מופיעות מחלות הדורשות טיפולים מתמשכים, לעתים מופיעה נכות עקב מחלה או תאונה הדורשת שימוש בציוד עזר או מעלה את הצורך בעזרה של מישהו אחר.
מצד שני, ברוב המקרים, ישנה ירידה בהכנסות, מאחר ורוב האנשים יוצאים לפנסיה ומתקיימים מקרנות הפנסיה ומקצבאות הביטוח הלאומי. על מנת שקשישים יוכלו לממן את הטיפולים הרפואיים להם הם נזקקים, מוקנות להם על פי חוק זכויות והטבות.
להרחבה בנושא זכויות של כלל האוכלוסיה לחצו כאן
זכויות לקשישים בביטוח לאומי
- קצבת זקנה: קשיש שהגיע לגיל פרישה זכאי לקבל קצבה חודשית הנקראת "קצבת זקנה". גובה קצבת הזקנה היא 1481 שקל ליחיד, ו – 2226 שקל לזוג. את הבקשה לקצבת זקנה יש להגיש על גבי טופס מיוחד למוסד לביטוח לאומי.
- גמלת סיעוד: קשיש אשר עקב מחלה, תאונה או ניתוח הפך להיות סיעודי, כלומר, אדם המתקשה לבצע בכוחות עצמו את פעולות היום יום הפשוטות ביותר, כגון: ניידות, אכילה, הלבשה, רחצה ושליטה וטיפול בצרכים, זכאי לקבל גמלת סיעוד. את גמלת הסיעוד ניתן לקבל רק לאחר שהקשיש עבר מבחן תלות שנערך בביתו על ידי נציג של ביטוח לאומי, והוגדר כסיעודי. היקף הגמלה נקבע בהתאמה לחומרת מצבו של הקשיש. הגמלה איננה משולמת בכסף, כי אם בשעות טיפול. בהתאם לשעות שנקבעו זכאי הקשיש לקבל שעות של מטפל או מטפלת סיעודית. המטפלים מסופקים על ידי חברות כוח אדם. בפסק דין תקדימי שניתן בשנת 2013 נקבע כי גם קשישים המתגוררים בבית אבות יוכלו להיות זכאים לגמלת סיעוד, וזכאות זו לא תישלל מהם באופן אוטומטי כפי שנעשה בעבר, ותיבחן בהתאם למקרה הנידון.
זכויות מטעם משרד הבריאות ומשרד האוצר
- הנחה ברכישת תרופות כרוניות: קשישים רבים זקוקים לטיפול תרופתי קבוע. עקב ההוצאה הגבוהה זכאים הקשישים להנחה של עד 50% מגובה עלות התרופה.
- השתתפות המדינה במימון מכשירי שמיעה: עלות המימון של מכשירי שמיעה גבוהה ביותר (מעלות של מאות ועד אלפי שקלים). החל משנת 2011 מממנת המדינה באופן מלא את מכשירי השמיעה הבסיסיים. קשיש אשר מעוניין לרכוש מכשיר יקר יותר ישלם רק את ההפרש.
- השתתפות במימון בית אבות לקשישים סיעודיים: קשיש אשר הוגדר כסיעודי והוא ובני משפחתו מעוניינים בבית אבות, זכאי, במידה והוא סובל ממצוקה כלכלית, לקבל השתתפות כספית של המדינה במימון בית האבות. על מנת לקבל את המימון יש להגיש בקשה ללשכת הבריאות המחוזית באזור המגורים.
- זכויות שיקום: קשישים לאחר אשפוז, ניתוח או פציעה, זכאים למימון של תקופת שיקום במחלקות בבתי חולים אשר מתמחות בכך. קשיש שעבר פגיעה אורטופדית (כגון שבר בעצם האגן) זכאי לשיקום של שבועיים. קשיש שעבר פגיעה נוירולוגית (כגון אירוע מוחי) זכאי לשיקום של 35 ימים. קשיש יהיה זכאי ל – 12 טיפולי פיזיותרפיה עם תום תקופת השיקום. השיקום מלווה על ידי עובדת סוציאלית על מנת לבנות תכנית טיפול ההולמת את צרכי הקשיש.
- זכויות לקשישים ניצולי שואה: קשישים ניצולי שואה זכאים להטבות נוספות מעבר להטבות הרגילות. ההטבות כוללות בעיקר מתן תוספת של שעות סיעוד מעבר לשעות שמקנה ביטוח לאומי.
זכויות מטעם משרד הרווחה
קשישים אשר הוכרו כסיעודיים וזכאים לקבל גמלת סיעוד, זכאים גם להטבות מטעם משרד הרווחה. ההטבות ניתנות לאחר הגשת בקשה, ואישור של ועדת סל סיעוד המתקיימת במשרדי לשכות הרווחה ברשויות המקומיות. בין ההטבות הניתנות במסגרת זו: שירותי כביסה לקשישים המתקשים בביצוע פעולה זו בעצמם, לחצן מצוקה, מימון אביזרי ספיגה כמו טיטולים ועוד.
סיוע במימון בית אבות: קשישים אשר אינם מוגדרים כסיעודיים אך מבחינה תפקודית, נפשית או אחרת זקוקים למסגרת של בית אבות, אך מתקשים לממן בית אבות, זכאים לסיוע במימון בית האבות מטעם משרד הרווחה.
ראו גם:
פסק דין: בית דיור מוגן יכול לגבות תשלום למען מגורים של מטפל סיעודי ביחידה