חומצה פולית בגיל השלישי
אנשים רבים בגיל הזהב עשויים לסבול מחוסרים תזונתיים. כאשר מדובר בחוסרים מתמשכים של ויטמינים או מינרלים, עשויות להתלוות לכך בעיות בריאות וסיכון מוגבר להתפתחות מחלות שונות. אחד המרכיבים התזונתיים שחשוב להקפיד על צריכתו הוא חומצה פולית.
מהי חומצה פולית?
חומצה פולית הינה ויטמין שנמצא באופן טבעי בסוגים שונים של מזונות. זהו מרכיב חיוני לשמירה על בריאות טובה בכל גיל, מילדות ועד זקנה. את הויטמין, ששיך לקבוצת ה-B וסימונו נקבע כ-B9, מומלץ לצרוך בקביעות שכן חוסר מתמשך באספקתו עלול להוביל למחלות ולפגיעות גופניות קשות שיצוינו להלן.
מקורות לחומצה פולית
את החומצה הפולית ניתן לצרוך באופן טבעי, כחלק מאבות המזון החיוניים לגוף. ישנם אנשים הסובלים מחוסר כגון קשישים שסובלים מתפקודי כבד בעייתיים או אחרים, שצורכים תרופות שמפריעות לספיגה. רופאים סבורים שצמחוניים זקוקים בדרך כלל להשלמה של תוספים וכך גם נשים הרות ומיניקות.
ניתן לדאוג לאספקה סדירה באמצעות אכילה של מזונות שנחשבים לעשירים ב-B9, צריכת מזונות מועשרים בחומר זה, או באמצעות נטילת כמוסות שנחשבות לתוסף מזון ואינן מצריכות מרשם רפואי.
נזקים עקב מחסור בחומצה פולית
צריכה בלתי מספקת של חומצה פולית מביאה עימה השלכות קשות. התוצאות הבלתי רצויות של מחסור בו יטמין הן:
- הפרעות בחלוקת תאים – בשל העובדה שמדובר במרכיב שמסייע לחלוקת תאים באופן רצוי, חוסר יכול להביא להפרעות גדילה בילדים אך גם לבעיות בקרב אנשים בגיל השלישי. חלוקת תאים תקינה חיונית בכל גיל ויש לה גם משמעות בתהליכי ריפוי טבעיים.
- עייפות – לעיתים קרובות מתלוננים אנשים ובמיוחד מבוגרים על ירידה בתפקוד, בשל התפתחות עייפות ותשישות קשה. לעיתים הסיבה לעייפות זו היא מחסור בוויטמינים מסדרת B כגון B12 ו-B9.
- חולשה – מחסור חמור עלול להביא למצבים של חולשה ואף סחרחורות.
- מערכת הדם – בעיה חמורה של מחסור היא זו המביאה התפתחות מחלות הקשורות ביצירת תאי דם חדשים. בעיה זו מתרחשת למשל כאשר התרבותם נפסקת בשל בעיות בתהליך חלוקת התא.
- התפתחות מחלות קשות – מחקרים מראים סימנים לכך שאספקה בלתי מספקת יכולה להביא להתפתחות מחלות קשות גם במערכת העצבים (בעיות נוירולוגיות, בעיות זיכרון), מחלת הסרטן, מחלות לב ועוד.
אספקה סדירה
לצד נשים בהיריון, אשר זקוקות לעיתים קרובות לתוספות של חומצה פולית שניתנת באמצעות כמוסות לבליעה, גם מבוגרים בגיל השלישי זקוקים פעמים רבות להשלמה כזאת. הדבר נובע מכך שבקרב המבוגרים מתגלים יותר קשיים בספיגת וויטמינים ואבות מזון, גם בשל מחלות וגם בשל שימוש בתרופות רבות.
קשישים שמצב בריאותם הכללי תקין ושלא מאובחן אצלם מחסור, יכולים להסתפק בצריכה של 400 -500 מיקרוגרם ליום בתזונה רגילה, אך כאשר ישנה ירידה בהרגשה הכללית, כאשר ישנה בעיה של עייפות, רגזנות, סחרחורות וכיוצר באלה, אפשר להשלים את הצריכה בתוספים.
חומצה פולית במזון
חשוב להכיר את סוגי המזונות העשירים בחומצה פולית. בין המזונות הטובים ביותר מבחינה זו נזכיר:
- בשר – עם דגש על בשר בקר וכבד בפרט.
- ירקות ירוקים – ירקות אלה נחשבים למקור מעולה והם בעלי סגולות בריאותיות רבות נוספות. מומלץ לצרוך ברוקולי, תרד, חסה וכן הלאה.
- שעועית, אפונה, אורז מלא, אבוקדו ותפוזים נחשבים גם הם למקור מצוין לחומצה פולית.
צריכה כתוסף
ממצאים מראים על כך שאחוז גדול מהאוכלוסייה בכלל ומהאוכלוסייה המבוגרת בפרט, סובלים ממחסור ניכר בוויטמינים ובפרט ב-B9. ישנם מזונות מסוגים שונים שאותם נהוג להעשיר בוויטמינים שונים, כגון דגני בוקר למשל, וכדאי לצרוך אותם בקביעות. בנוסף, ישנה אפשרות לקבל אספקה סדירה גם באמצעות תוסף תזונה לבליעה. הצריכה המומלצת היא של כמוסה אחת עד שתיים ביום, לפי הצורך.