כל אדם נולד עם מערכת חיסון מולדת (innate immunity). מערכת זו מהווה קו הגנה לתינוק מפני מזהמים חיצוניים, כאשר היא מזהה אותם באמצעות מנגנוני ההגנה ומסלקת אותם מהגוף. ככל שהתינוק גדל והופך לאדם בוגר, כך מתפתחת מערכת החיסון שלו גם באמצעות החיסונים אותם מקבל במהלך השנים הראשונות לחייו וגם באמצעות התבגרות תאי המערכת החיסונית בעקבות חשיפה למזהמים שונים.
בגיל המבוגר קיימת חשיבות חיזוק המערכת החיסונית שמטרתה היא לזהות, לנטרל ולסלק מהגוף: נגיפים, חיידקים, טפילים שונים, פטריות, רעלנים ואף לנסות למנוע התפתחות סרטן.
באופן טבעי, עם חלוף השנים, גוף האדם עובר תהליכי הזדקנות ויחד איתו כל האיברים. מערכות הגוף בכלל והמערכת החיסונית בפרט אינן מתפקדות כמו פעם, אינן חזקות דיה ותפקודן מדרדר עם השנים (האטה מתחילה מעל גיל 60).
היחלשות מערכת החיסון בגיל הזהב, יכולה לנבוע ממספר גורמים, כגון: מחלות כרוניות, מחלות אקוטיות, גורמים סביבתיים, גורמים נפשיים, גורמים תזונתיים (כגון: תת תזונה, הפרעות במערכת העיכול), חוסר פעילות גופנית וכדומה.
בגיל הזהב, ישנה נטייה לחלות יותר במחלות אקוטיות אשר נובעות מחיידקים, בקטריות ווירוסים שונים. החורף הישראלי אומנם קצר ואינו קשה כמו באירופה או ארצות הברית, אך עדיין מביא עימו מחלות שונות, כגון: שפעת, הצטננויות והתקררויות למיניהם.
בחורפים האחרונים, עקב עלייה במודעות הבריאות בעולם, הוחלט על חיסון מוקדם של הקשישים נגד מחלת השפעת וכן נגד מחלת שפעת החזירים.
חשיבות המערכת החיסונית
חיזוק המערכת החיסונית חשוב בכל גיל אך בעיקר בגיל הזהב, מכיוון שמערכת חיסונית חלשה גורמת למחלות ולבעיות בריאותיות רבות (מחלות הסרטן, מחלות נשימה, שלבקת חוגרת ועוד) במהלך החיים אנו נתונים באופן תמידי, כחלק בלתי נפרד מהחיים המודרניים והתעשייתיים, להשפעתם של מזהמים, וירוסים, בקטריות וחיידקים שונים. החיים המודרניים הביאו עימם עושר רב ויכולות טכנולוגיה מופלאות אך גם לחץ, תשישות, עייפות, מרוץ נגד השעון, הפרעות דיכאון, חרדה וכדומה.
כל אלו בשילוב שינויי מזג האוויר, שפעת, גשם, רוח ואבק הינם גורמים ישרים לירידה בתפקוד המערכת החיסונית. אז איך זה שלמרות הסכנה הקיימת כולנו בריאים במרבית הזמן? התשובה לכך תלויה באמצעים שאנו נוקטים או משתמשים בכדי לחזק את גופנו בכלל ולחזק את המערכת החיסונית בפרט.
כיצד נחזק את המערכת החיסונית שלנו?
- מומלץ להימנע ככל האפשר משהייה לזמן ממושך במקומות סגורים ולא מאווררים.
- מומלץ להתחסן בכל חורף בחיסון נגד שפעת.
- אכילת מזונות עשירים בוויטמינים ובעיקר בוויטמין C. ניתן גם לקחת תוספי מזון המכילים ויטמינים, בהמלצת הרופא המטפל.
- סמבוק שחור – (Black Elderberry) תמצית זו נמצאה כיעילה כנגד שפעת ומקילה על התסמינים הנלווים לשפעת.
- כדורי מציצה של אבץ. נמצא כי כדורי אבץ במינון של 13.3 מ"ג כ-5 פעמים ביום, עוזרים בקיצור משך השפעת.
- אכיניצאה. כמוסות המופקות מזן פורפורא (purpurea E) מסייעות לחיזוק המערכת החיסונית.
- שתייה מרובה של לפחות 8 כוסות מים ביום.
- אכילת תפריט תזונתי מאוזן, בריא ועשיר בכל אבות המזון.
- פעילות גופנית כ-3 פעמיים בשבוע, בהתאם ליכולת האישית ובהמלצת הרופא המטפל.
- הקפדה על שעות שינה מספיקות, כיוון שמחסור בשינה עלול לפגוע בתפקוד המערכת החיסונית ולהחלישה.
- אכילת מרק חם לחימום הגוף כאשר מרגישים מצוננים או מקוררים.
- תרגילי הרפיה, יוגה ומדיטציה עוזרים לשמור על איזון הגוף בכלל ועל איזון המערכת החיסונית בפרט.