זוגיות בכל גיל מחייבת עבודה מתמדת, גם בגיל הזהב. הרבה אנשים מתפלאים כאשר הם שומעים על טיפול זוגי בגיל הזהב ותוהים לעצמם, מה כבר יכול עכשיו לעזור טיפול זוגי אחרי כל כך הרבה שנים של זוגיות. דווקא בגיל הזהב, הגיל בו מתרחשים שינויים נפשיים, בריאותיים מרובים, יש צורך לחזק את הזוגיות הקיימת ולשפר את כל אותם קונפליקטים ובעיות שהצטברו עם השנים, אך נשארו ללא מענה עקב בעיות פרנסה, ילדים בבית וכדומה.
עתה משהילדים עזבו את הקן, יצאתם לפנסיה ויש לכם המון זמן פנוי עם בן או בת הזוג, אפשר להתחיל לחזק ולשפר את הזוגיות ביניכם, בכדי שגם בגיל 100 תלכו יד ביד ברחוב ותאהבו כמו בגיל 20.
גורמים לבעיות בזוגיות בגיל השלישי
הגורמים לבעיות בזוגיות בגיל הזהב הם מורכבים ורבים כמו בכל גיל, אך בנוסף לכך בגיל הזהב מתרחשים כל כך הרבה שינויים, שהם מוסיפים עוד נדבך של בעייתיות על הזוגיות, כגון:
- יציאת בן\בת הזוג לפנסיה ועקב כך נוצר זמן פנוי רב העלול לגרום למתחים, או במקרים רק אחד מבני הזוג יצא לפנסיה והשני עדיין עובד, אז שוב נוצר מצב של חוסר איזון, האחד רוצה לבלות והשני חייב לעבוד.
- מחלות כרוניות המשפיעות על החיצוניות
- בריאות פיזית (סרטן, מחלות לב, סוכרת, פרקינסון, אלצהיימר ועוד)
- בריאות נפשית לקויה (דיכאון, חרדות ועוד)
- התפקוד אינו כמו שהיה – ירידה בחשק המיני
- תסמונת "הקן הריק" הילדים עזבו את הבית ואין יותר למי לדאוג מה שיוצר הרבה זמן פנוי
- מעבר לבית אבות או דיור מוגן
- בגידות
- בעיות כלכליות
- שינוי המראה החיצוני עקב זקנה, השמנה, מחלה וכדומה ועקב כך חוסר משיכה מינית.
- בעיות עם הילדים וחוסר הסכמה כיצד להתמודד איתם
- פערים בהתפתחות האישית
- משברי גיל
- חיכוכים ומריבות עם המשפחה המורחבת
- שינוי מקום מגורים – למשל אחד מבני הזוג שוהה בבית אבות / מחלקה סיעודית והשני עדיין בבית או במחלקה אחרת
טיפול זוגי
טיפול זוגי הינו טיפול אשר באמצעותו ניתן לפתור את כל הבעיות, הקונפליקטים, אי הסכמות, מריבות, בעיות רגשיות, בעיות מיניות, בעיות כספיות וכדומה הקיימות בכל מערכת יחסים. הטיפול מנוהל על ידי מטפל מוסמך ומקצועי, לרוב יהיה טיפול פסיכולוגי בשיטת הפסיכותרפיה.
הטיפול הזוגי אינו מיועד כמוצא פתרון אחרון לפני הגירושין. הטיפול הזוגי מיועד גם לזוגות מאושרים החיים בהרמוניה ואהבה אך עדיין רוצים לחזק את הקשר והאינטימיות ביניהם. הטיפול הוא המקום הבטוח של בני הזוג לדבר על הכל ובמרבית המקרים המטפל עוזר לקשר בין בני הזוג באמצעות ערוץ תקשורת פתוח.
הטיפול הזוגי יכול להיות שבועי, חודשי, בהתאם למצב הזוגיות ודרישות הזוג. במרבית המקרים, הטיפול אורך כ-15 פגישות. הטיפול יכול להיות עם שני בני הזוג ביחד באותו שעה עם אותו מטפל, או טיפול בנפרד של כל אחד מבני הזוג עם אותו מטפל או עם מטפלים שונים או טיפול זוגי קבוצתי.
הטיפול הזוגי יכול להניב מספר תוצאות: פתירת הבעיות וקבלת כלים ומיומנויות להמשך החיים באהבה, הבנה והרמוניה או טיפול אשר באמצעותו יבינו בני הזוג שקיימת חוסר התאמה וחוסר יכולת לגשר על הפערים הגדולים אשר נוצרו במהלך השנים, במקרים אלו תתיכן פרידה זמנית או קבועה. במקרים בהם מבינים כי אין עתיד ליחסים, המטפל יכול להפנות את הזוג למגשר גירושין אשר יסייע לזוג להגיע להסכם גירושין. הטיפול הזוגי יכול להיות פסיכותרפיה (טיפול פסיכולוגי), פסיכודרמה, אימון אישי (קואוצ'ינג) וכדומה בהתאם לדרישות, הצרכים ומצב הזוגיות.
איפה מוצאים מטפל זוגי?
טיפול זוגי מועבר לרוב על ידי מטפל זוגי מוסמך, כגון: פסיכולוג, עובד סוציאלי, פסיכיאטר וניתן למצוא אותם דרך קופות החולים או מרכזי בריאות הנפש הפזורים בארץ. כמו כן, ישנם מטפלים פרטיים המפרסמים עצמם דרך עיתונים ואתרי אינטרנט. בכל דרך בה תבחרו, חשוב לבדוק שאכן המטפל מוסמך, מומחה ומנוסה ובעל הכשרה והמלצות.
ראו גם:
התמודדות של בני המשפחה עם חולי אלצהיימר
אימון אישי לפרישה מהעבודה