העצמאות שלנו והיכולת לעשות מה שאנחנו רוצים מתי שאנחנו רוצים הם דברים שלעיתים איננו מעריכים מהי חשיבותם. רק כאשר דברים אלה נלקחים מאיתנו אנו מבינים כמה חסרי אונים אנחנו מרגישים בלעדיהם. איננו יכולים לצפות את גורלנו ולעיתים אנחנו מגיעים למצבים, אם בעקבות תאונה או מחלה, בהם אנחנו לא מצליחים לטפל ולדאוג לעצמנו כפי שיכולנו בעבר.
גם בני משפחתנו אינם מסוגלים לעזור לנו- הן מפאת חוסר ידע, חוסר זמן או חוסר מקצועיות. מסיבה זו קיימות מסגרות שונות המאפשרות קבלה של טיפול סיעודי באנשים מכל המינים והגילאים.
הסיבות לטיפול סיעודי
ניתן להבחין בין שני מצבים בהם אדם מוגדר כאדם "סיעודי"- מצב זמני או מצב קבוע. שני המצבים יכולים להתרחש הן אצל ילדים צעירים והן אצל קשישים.
- ישנם ילדים הנולדים עם מומים ומחלות קשות המונעים מהם להתפתח בצורה תקינה. ישנם ילדים אחרים שעקב תאונות או נזקים בגיל מבוגר יותר סוטים מההתפתחות הרגילה ועקב כך נוצר מצב של חולי. דוגמאות למצבי חולי קשים של ילדים יכולים להיות שיתוק, שיתוק מוחין, מצבים המוגדרים כ"צמח" ועוד. כתוצאה ממצבים אלה הילד תלוי חלקית או לגמרי בעזרה של אדם אחר במידה שהיא מעבר לעזרה הנדרשת לילד בריא בן אותו גיל.
- אנשים מבוגרים יותר יכולים גם הם להגיע למצב המוגדר כסיעודי בין אם בעקבות תאונות כמו תאונות עבודה או תאונות דרכים המשאירות אותם נכים באופן זמני או לצמיתות, ובין אם עקב מחלות ניווניות של המוח ובגוף כמו אלצהיימר, פרקינסון, דמנציה או ניוון שרירים.
למה דרוש טיפול סיעודי?
המקרים המתוארים לעיל מובילים בסופו של דבר כולם לאותו מצב וזהו מצב בו האדם איננו מסוגל עוד לבצע באותה יעילות והצלחה את הפעולות היומיומיות הבסיסיות אותן הוא היה רגיל לבצע. אין מדובר על דברים מסובכים כמו עבודה קשה או אפילו בישול, אלא על פעולות כמו הלבשה, רחצה, הליכה, התפנות בשירותים, ירידה מהמיטה, אכילה ועוד.
כאשר קיים קושי בביצוע אחת או יותר מפעולות אלה, נהוג להגדיר את האדם כאדם הזקוק לעזרה סיעודית מכיוון שיש צורך באדם נוסף שיעזור לו או יעשה במקומו את הפעולות הנ"ל. ישנם מצבים קשים יותר בהם אדם נמצא במצב בו הוא מרותק למיטתו וזקוק לטיפול רפואי צמוד הכולל מתן תרופות וביצוע פעולות רפואיות אחרות.
כיצד ניתן לקבל טיפול סיעודי?
ראית כל יש להכיר את העובדה כי אדם מוגדר כסיעודי על ידי משרד הבריאות ולאחר קבלת המלצה בנושא מרופא גריאטרי. עובד של משרד הבריאות מגיע מטעם הביטוח הלאומי לביתו של כל אדם שמעוניין בטיפול סיעודי ומעריך את מצבו. הזכאות לטיפול סיעודי תלוי בהגדרת מצבו הסיעודי של האדם: האם הוא נמצא במצב סיעודי קל, מצב סיעודי קשה או מצב סיעודי מורכב.
ההחלטה על חומרת המצב הסיעודי מתקבלת בהתאם ליכולותיו הפיזיות של האדם, תלותו בסביבה ויכולת השיקום שלו מהמצב בו הוא נמצא. לאחר שנקבע כי אדם הוא "סיעודי" עומדות בפניו ובפני משפחתו מספר אפשרויות:
- הראשונה היא שיכון אותו אדם במוסד סיעודי/ סיעודי שיקומי/ בית אבות. במידה ואין ביכולת האדם או משפחתו לממן שהות במוסד שכזה, המימון הוא מכספי קצבת הזקנה שמגיעים לאותו אדם או מקצבת הנכות.
- האפשרות השנייה היא קבלת סיוע של מטפל סיעודי בבית. הסיוע ניתן בהתאם לדרגת המצב הסיעודי ויכול לנוע בין מספר שעות שבועיות ועד לקבלת טיפול של 24 שעות ביממה מעובד זר.
חשוב מאוד להתעדכן בכל הזכויות המגיעות לכם מהביטוח הלאומי ולדרוש את הקבלה שלהן בכדי לשפר כמה שניתן את איכות החיים.
ראו גם:
פסק דין: בית דיור מוגן יכול לגבות תשלום למען מגורים של מטפל סיעודי ביחידה