טרשת עורקים, הגורם הנפוץ ביותר למחלות לב, הינה תהליך הדרגתי של התעבות והתקשות הדפנות של עורקים גדולים ובינוניים כתוצאה מדלקות ומרבצי שומן בציפוי הפנימי שלהם. התהליך מתחיל בשלבים המוקדמים בחיים ונשלט על ידי הגנטיקה ומשקל הגוף של האדם. העורקים הינם כלי דם המזרימים דם מהלב לכל חלקי הגוף. הם עשויים ממספר שכבות של רקמות אשר במצב תקין הינם רכים וגמישים.
השכבות הללו צריכות להיות מסוגלות להתרחב ולהתכווץ בעוד הדם עובר דרכם. לעתים תכופות, העורקים מתקשים ומאבדים מהגמישות שלהם, דבר המקשה על זרימה חלקה של הדם.
ההתקשות הכללית הזו של העורקים נקראית 'ארטריו-סקלרוזיס', טרשת עורקים, והיא יכולה להתרחש כתוצאה ממגוון גורמים, כגון: הזדקנות, יתר לחץ דם, סכרת ומחלות נוספות. חולי רבים שסובלים מטרשת העורקים, סובלים גם ממפרצת של אבי העורקים.
כאשר זרימת הדם מוגבלת בעורק המוביל ללב, זה עלול להוביל להתקף לב. במידה וזרימת הדם מוגבלת בעורק המוביל מהלב, המוח עשוי שלא לקבל את הדם והחמצן שהוא זקוק לתפקוד תקין וכתוצאה מכך האדם עלול ללקות בשבץ מוחי.
טרשת עורקים יכולה להתרחש בכל מקום בגוף. היא יכולה לפגוע בעורקים של הצואר, הכליות, הירכיים והזרועות. במקרים כאלו, הפרעה בזרימת הדם עלולה ליצור מגוון בעיות רפואיות כגון אי ספיקת כליות, לחץ דם גבוה או נמק (מוות של רקמות).
היווצרות טרשת עורקים מתייחסת להצרה מדורגת או חסימה מוחלטת של העורק הנגרמות בעקבות תהליך של דלקות והצטברות שומן ויכולות להוביל למספר בעיות במערכת הלב וכלי הדם בגוף. ישנם גורמי סיכון רבים לכך הכוללים: תורשה גנטית, סכרת, השמנת יתר, רמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצריד, לחץ דם גבוה, חוסר פעילות גופנית, עישון ועוד.
התסמינים של טרשת עורקים משתנים בהתאם לעורקים הנפגעים בגוף. במידה והיא מתרחשת בעורקי הלב, האדם עלול לחוש בכאבים בזרוע, בצוואר, בחזה ובמקרים החמורים יותר ללקות בהתקף לב ואף מוות פתאומי.
במידה וטרשת העורקים פוגעת בכלי הדם של המוח, האדם הפגוע עלול לחוש סחרחורת פתאומית, אובדן כושר הדיבור, אובדן ראייה או שבץ מוחי. פגיעה בעורקי הרגל כתוצאה מטרשת עורקים, עלולה להוביל להתכווצויות או כאבים חדים בשרירים בעת הפעילות הגופנית.
אבחון טרשת עורקים
רופא עשוי לחשוד במקרה של טרשת עורקים בהתאם לתסמינים אשר צוינו קודם, לכן ועל מנת לאמת את האבחנה, הוא יבצע או ישלח את המטופל לעבור מספר בדיקות. הבדיקה המדוייקת ביותר לאבחון טרשת עורקים היא באמצעות אנגיוגרפיה כלילית. בתהליך זה מחדירים קתטר לתוך כלי דם בזרוע של המטופל.
הקתטר הינו צינורית ארוכה וצרה אשר יכולה להידחף דרך הוריד לתוך הלב של המטופל ומאפשרת לצבע מיוחד להישאב דרכה לתוך הלב. לאחר מכן, מתבצע צילום רנטגן של הלב. הצבע אשר הוזרם קודם לכן מאפשר לראות האם ישנם הפרעות או מחסומים בתאי הדם בלב.
טיפול בטרשת עורקים
הצעד הראשון בטיפול בטרשת עורקים הוא לבצע שינויים בסגנון החיים. המטופלים יכולים להפחית את כמות הצריכה של מאכלים שומניים, להיגמל מעישון, לרדת במשקל ולהיות פעילים יותר מבחינה גופנית. עבור מקרים חמורים יותר של טרשת עורקים, ידרשו טיפולים מעמיקים יותר כגון טיפול תרופתי אשר עשוי לכלול מגוון תרופות להפחתת רמות כולסטרול והטריגליצריד בגוף או ניתוחים מסויימים כגון אנגיופלסטיקה והתקנת תומכן להרחבת או ייצוב כלי דם פקוקים.
במידה ושינוי סגנון החיים והטיפול התרופתי אינם מספקים ואין אפשרות לבצע ניתוח אנגיופלסטיקה, ייתכן ויידרש ניתוח מעקפים, באמצעותו המחסום בכלי הדם נעקף על ידי כלי דם חדש. לניתוח מעקפים יש אחוז הצלחות מוחלטות של כ70% מכלל המקרים של טרשת עורקים וכ20% אחוזים נוספים להצלחה חלקית בטיפול בטרשת עורקים.