אובדן משקל בגיל הזהב
אחד מגורמי הסיכון לתת תזונה הוא גיל מבוגר, כשלמעשה למעלה משלושים אחוז מבני השישים וחמש ומעלה סובלים מתת תזונה.
בדרך כלל תת תזונה בגיל המבוגר היא תת תזונה של קלוריות וחלבון ולפיכך מדובר על תופעה שהולכת יד ביד עם אובדן משקל, אך חשוב לציין כי לא בכל מקרה תת תזונה באה לידי ביטוי באובדן משקל. תת תזונה יכולה לבוא לידי ביטוי גם בחסר של מרכיב תזונה ספציפי כמו למשל תת תזונה של ברזל ולפיכך גם אדם הסובל מהשמנה יכול לסבול במקביל גם מתת תזונה.
מה הם הגורמים לאובדן משקל בגיל הזהב?
- בעיות לעיסה – בדרך כלל בעיות הלעיסה מופיעות על רקע של חוסר התאמה של השיניים התותבות.
- בעיות כלכליות – קשישים רבים מתקשים להגיע למצב של ביטחון תזונתי מפאת מצבם הכלכלי הירוד.
- דיכאון – תופעת הדיכאון שכיחה מאוד בקרב קשישים ואחד מתסמיני ההפרעה הוא חוסר תיאבון.
- דמנציה – קשישים רבים הסובלים מתסמינים של דמנציה יכולים לעבור ימים שלמים ופשוט לשכוח לאכול. כמו כן, הדמנציה עלולה לפגוע במיומנויות הבישול.
- "אנורקסיה של הזקנה" – תופעה טבעית שגורמת לחוסר תיאבון. התופעה באה לידי ביטוי בירידה בחוש הריח ובחוש הטעם, בעלייה בזמן הריקון של הקיבה, בשינויים הורמונאליים מסוימים הקשורים במנגנון הרעב והשובע (במיוחד בעלייה ברמת ההורמון CCK שאחראי להשריית תחושת שובע ובעלייה ברמת הרגישות אליו) ועוד.
- בדידות – קשישים רבים החיים בבדידות מתקשים בעריכת הקניות ובמלאכת הבישול.
- ריבוי תרופות – ככל שהקשיש צורך יותר תרופות, כך הוא נמצא בסיכון מוגבר יותר לתת תזונה וזאת בשל בעיות ספיגה שמקורן בתרופות. כך לדוגמה צריכה של תרופה בשם מטפורמין מקושרת עם פגיעה ביכולת לספוג ויטמין B12.
- מחלות כרוניות – מחלות כרוניות רבות השכיחות במיוחד בגיל הזהב יכולות להוות רקע להתפתחות של תת תזונה כשבין היתר מדובר על אי ספיקת לב, מחלות נוירולוגיות, מחלות ממאירות, מחלות שונות במערכת הנשימה ועוד.
מה הם התסמינים של אובדן משקל בגיל הזהב?
מעבר לרזון הניכר לעין, אובדן משקל בגיל הזהב עלול להוביל למגוון רחב של תסמינים אחרים. בין היתר אובדן משקל בגיל הזהב קשור לירידה כללית בתפקודים השגרתיים, לפגיעה בתפקודי השרירים, לירידה במסת העצם, אנמיה, הפרעות שונות בתפקוד התקין של מערכת החיסון, עיכוב בהחלמה מניתוחים, תמותה מוגברת ושיעור גבוה יותר של אשפוזים בבתי חולים ואשפוזים חוזרים.
כיצד מאבחנים אובדן משקל בקשישים?
אובדן משקל ניתן לאבחן באמצעות מעקב אחרי משקלו של הקשיש לאורך זמן והשוואת המדידות. עם זאת, לא תמיד אובדן משקל הוא הסימן היחיד לכך שהקשיש נמצא בסיכון להידרדרות תזונתית. לפיכך, פותחו במהלך העשורים האחרונים כלים יישומיים שמטרתם להעריך לא רק את הסטאטוס התזונתי של הקשיש, אלא גם את הסיכוי שלו להידרדרות תזונתית.
בין היתר מדובר על כלים כמו SNAQ שמיועד להעריך חוסר תיאבון בקשישים באשפוז ארוך טווח או בקהילה המורכב מארבע שאלות פשוטות, MUST, שמיועד לאתר תזונה לקויה בקרב קשישים בקהילה, באשפוז ובמוסדות סיעודיים, MNA ועוד.
כיצד ניתן לטפל באובדן משקל בגיל הזהב?
הטיפול באובדן משקל בגיל הזהב משתנה בהתאם לגורם לאובדן המשקל. המשמעות היא שיש להתייחס לכל קשיש וקשיש כאינדיבידואל ולנסות לאבחן את הגורם לאובדן המשקל באופן פרטני. עם זאת, עד לבירור הגורם הספציפי לאובדן המשקל, ברוב המקרים ניתן לטפל באמצעות העשרת התפריט היומי במזון רפואי נוזלי העשיר ברכיבים תזונתיים ובקלוריות. הטיפול באובדן משקל בגיל הזהב צריך להתבצע בשיתוף פעולה מלא עם דיאטנית קלינית.