קשישים נמצאים בקבוצת סיכון – הן בסיכון לקבלת כוויות והן לסיבוכים כתוצאה מהן. על מנת להפחית את הסיכון של בני גיל הזהב לקבל כוויה חשוב להבין את גורמי הסיכון העיקריים. קיימים גורמים רבים להתפתחות כוויות, כאשר הגורם הנפוץ ביותר הוא כמובן חום.
מלבדו, כוויות עלולות להיגרם גם על ידי כימיקלים מסוגים שונים, לאחר התחשמלות או כתוצאה מחשיפה לקרינה. חשוב מאוד להכיר את הגורמים השונים להופעת כוויות על מנת להיזהר בהתאם, ולהימנע ככל שניתן מתאונות הגורמות לכוויות.
כוויות חום
הגורם העיקרי ליצירת כוויות הוא כמובן חום (אם כי ישנן גם כוויות הנגרמות כתוצאה מפגיעות קור) ואין אדם שלא נכווה במהלך חייו מחפץ או נוזל חם. בכוויות חום, הטמפרטורה הגבוהה גורמת לנזק רב לעור הגוף וכתוצאה ליצירת כוויה. ברוב המקרים, כוויות חום לא גורמות לנזקים קשים מדי, ומדובר בדרך כלל בכוויות שטחיות וקלות. הגורמים לכוויות חום הם:
- נוזלים רותחים – נוזלים בטמפרטורה גבוהה כמו תה או שמן רותח עלולים לגרום לכוויות. האזורים השכיחים בהם מופיעים הכוויות האלה הם חלל הפה, כפות הידיים והרגליים, וחשוב מאוד להיזהר מפני נוזלים חמים ובדרך זו להימנע ככל שאפשר מהופעת כוויות. חשוב לרכוש קומקום בטיחותי המותאם לשימוש בקרב קשישים.
- גזים חמים – גזים בטמפרטורה גבוהה מוכרים לנו בצורת אדים היוצאים מקומקום, קיטור, פליטת מנוע וכו'. גם גזים חמים יכולים לגרום להופעת כוויות, בדומה לנוזל ומוצק ולכן יש להיזהר מהם ככל שניתן.
- מוצקים חמים – מגע בחפץ לוהט גורם באופן כמעט ישיר להיווצרות כוויה. תאונות מסוג זה נפוצות בעיקר במטבח, כאשר נוגעים בסיר חם או מוציאים תבנית מתנור ללא שימוש בכפפה לבידוד. ניתן להימנע מכוויות מסוג זה בקלות רבה, על ידי תשומת לב מוגברת ושימוש במבודדים כמו כפפות מטבח או מגבת עבה.
- אש ישירה – הכוויות הקשות ביותר אשר יכולות להיגרם מחום הם כוויות של אש ישירה. בעוד הגורמים האחרים לכוויות חום מובילים לכוויות קלות מדרגה 1-2, אש ישירה גורמת כמעט תמיד לכוויות קשות יותר. חשוב מאוד להקפיד על זהירות יתרה במקרים של קרבה לאש (כמו לדוגמא בל"ג בעומר), ולהנחות את המשתתפים באירועים הכוללים אש להיזהר מהאש הגלויה.
כוויות כימיות
כוויות כימיות נוצרות לאחר שכימיקלים שונים (בעיקר חומצות חזקות או בסיסים חזקים) נוגעים בעור וגורמים לנזק ישיר לעור החשוף. כוויות כימיות שכיחות בעיקר לאחר שימוש בחומרי ניקוי או לאחר שימוש בחומרים מסויימים, ולכן חשוב להקפיד על כללי הזהירות ולהשתמש במיגון מתאים.
- אקונומיקה וחומרי ניקוי אחרים – הסיבה השכיחה ביותר לכוויות כימיות הם חומרי ניקוי, אשר בריכוז גבוה יכולים לגרום לנזק לעור הידיים ואף לכוויות. ולכן, חשוב להימנע מהנזק על ידי שימוש בכפפות.
- צריבת מדוזה – המגע של ארס המדוזה עם עור הגוף גורם בעצם לכוויה כימית. סתירת הארס על ידי חומץ גורמת להפסקת חשיפת העור לארס ולהפסקת הפגיעה.
כוויות כתוצאה מהתחשמלות
התחשמלות גורמת לנזקים גופניים נרחבים ביותר, ובין היתר עלולה לגרום להופעת כוויה בנקודת הכניסה והיציאה של הזרם. באופן כללי, האנרגיה הגבוהה של הזרם החשמלי גורמת לפגיעה קשה ביותר ברקמת השומן התת עורי ובכך מובילה להיווצרות הכוויה. בניגוד לכוויות כימיות או כוויות חום, אשר גורמות בעיקר לפגיעה בשכבות העור החיצוניות, ההתחשמלות גורמת דווקא לפגיעה בשומן התת עורי, ולכן לעתים קשה לאבחן כוויות אצל נפגעי התחשמלות.
קרינה
גורם נוסף המוביל לכוויות הוא קרינה, כאשר במקרה זה האנרגיה הגבוהה של גלי האור גורמת לפגיעה קשה בעור הגוף וליצירת כוויה.
- קרינת שמש – הגורם השכיח ביותר להופעת כוויות הוא קרינת השמש, וכוויות שמש נפוצות מאוד בתחילת הקיץ ובכלל. כוויות שמש נחשבות לכוויות מדרגה 1, וחשוב לזכור שכל חשיפה ממושכת לקרני השמש עלולה לגרום להופעת כוויה.
- טיפולי הקרנות – אחת מתופעות הלוואי של טיפולי הקרנות היא הופעת כוויה באזור ההקרנה. ניתן להתמודד עם מקרים אלו בעזרת קירור האזור ושימוש בקרמים מתאימים.