האם אתם מחפשים מקצוע טיפולי העוסק בעבודה יום יומית עם אנשים? עבודה עם שליחות וסיפוק רב בצידה? מקצוע מבוקש בעל אפשרויות קידום רבות ומגוונות? אם התשובה חיובית, לימודי עבודה סוציאלית הם הלימודים בשבילכם.
מה זה עבודה סוציאלית?
עבודה סוציאלית היא מקצוע טיפולי, העוסק במתן טיפול רגשי, משפחתי ומערכתי. עובדים סוציאליים משולבים בכל המסגרות העוסקות בטיפול ומתן שירות כגון: מערכת הבריאות, מערכת בריאות הנפש, שירותי רווחה, משטרה ובתי כלא, צבא, מסגרות המטפלות בילדים כמו פנימיות, שירותים לזקנים ולנכים, מקומות עבודה, ועוד. כמו כן יש עובדים סוציאליים העובדים באופן פרטי בקליניקה משלהם.
הטיפול הוא במגוון רחב של אנשים, בעיות ומצבים. עובדים סוציאליים מטפלים בחולים ובני משפחותיהם, משפחות במשבר כמו במצבי גירושין, מצבי סיכון כאלימות כלפי ילדים ונשים ועוד. אופן העבודה שונה משירות אחד לשני. ישנם מקומות בהם העבודה היא בעיקר טיפולית, כמו במסגרות בריאות נפש, ומסגרות בהם העבודה כוללת מיומנויות של ארגון, תיווך ופיקוח כלשכות רווחה. התחום מאפשר התפתחות וקידום לאורך הקריירה, גיוון וניוד בין תחומי טיפול ואוכלוסיות שונים.
מטרת תכנית הלימודים בעבודה סוציאלית
מטרת הלימודים היא להכשיר אנשי מקצוע בתחום העבודה הסוציאלית אשר יוכלו להשתלב בעבודה עם תום הלימודים. הלימודים מקנים לסטודנטים ידע רחב ומקיף בכל תחומי מדעי החברה ובשיטות טיפול שונות. בנוסף מתנסה הסטודנט בלימודי שדה והכשרה מעשית, המאפשרים לו להתנסות בעבודה בשטח ולהתמקצע באופן מעשי.
בנוסף לידע התיאורטי ולהתנסות המעשית, מכשירים בתי הספר לעבודה סוציאלית את הסטודנטים להיות סוכני שינוי חברתיים, מובילי חקיקה חברתית ושומרי הסף של הצדק החברתי על ידי הקניית ערכים של כבוד האדם ושוויון בין בני אדם באשר הם.
תכנית הלימודים
לימודי עבודה סוציאלית כוללים לימודי תואר ראשון, תארים מתקדמים (שני ושלישי) ולימודי תעודה מקצועיים. הסטודנטים לתואר ראשון לומדים במגוון רחב של קורסים על מנת להקנות להם ידע מגוון ומעמיק בתחומי מדעי החברה לכלל הקורסים נגיעה לבעיות עמן יתמודדו כאנשי מקצוע: פסיכולוגיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, כלכלה, מבוא למשפט וקורסים הנוגעים לחוקים הקשורים לרווחה, סטטיסטיקה, יסודות או שיטות בעבודה סוציאלית, יחסים בין אישיים בקבוצה, ועוד.
בשנים מתקדמות יותר בתואר הראשון קיימת אפשרות במרבית בתי הספר לעבודה סוציאלית, כל אחד לפי שיטתו להעמיק את הידע בתחומים ספציפיים כמו: ילדים בסיכון, נכויות, עבריינות, זקנה, ועוד.
בנוסף משתלבים הסטודנטים בהכשרה מעשית בשירותים שונים בהם עובדים עובדים סוציאליים: בתי חולים, בתי חולים ומרפאות פסיכיאטריים, לשכות רווחה ברשויות מקומיות, פנימיות, מסגרות גמילה מסמים ועוד. במקומות ההכשרה מקבלים הסטודנטים הדרכה מעובדים סוציאליים ותיקים העובדים במקום.
בנוסף לידע התיאורטי והמעשי, מעודכנים הסטודנטים במחקרים העדכניים ביותר בתחום העבודה הסוציאלית, ומקבלים ידע בסיסי בסטטיסטיקה ושיטות מחקר, עבור אלה שיבחרו להמשיך במסלול המחקרי.
לימודי תואר שני בעבודה סוציאלית
נחלקים למסלול מחקרי – הכולל הגשת עבודת תזה, ולמסלול עיוני ללא עבודת תזה. בנוסף כוללים לימודי התואר השני בחירה בהתמחויות כגון: עבודה סוציאלית קלינית, ניהול שירותי רווחה, בריאות ושיקום, זקנה, ועוד.
לימודי תעודה בעבודה סוציאלית
בוגרי תואר ראשון בעבודה סוציאלית יכולים להרחיב את השכלתם והמיומנויות המקצועיות שלהם במגוון רחב של לימודי המשך: טיפול זוגי ומשפחתי, טיפול בילדים, פסיכותרפיה, הנחיית קבוצות, ועוד.
תנאי קבלה
תנאי הקבלה משתנים ממסגרת לימוד אחת לשנייה. לתואר ראשון יש צורך בכל המסגרות בציון פסיכומטרי ותעודת בגרות. בשנים האחרונות גדל הביקוש ללימודי עבודה סוציאלית ועמם עלו תנאי הקבלה.
לתואר שני נדרש ציון כולל של תואר ראשון מ- 80 ומעלה (במגמות המבוקשות כמו המגמה הקלינית נדרש ציון סף גבוה בהרבה), 2 המלצות: המלצה אקדמית והמלצה מקצועית, ומעבר של מבחן באנגלית.
מסגרות לימוד
לימודי עבודה סוציאלית מתקיימים בכל האוניברסיטאות ובמבחר מכללות.