מחלות אוטואימוניות הן מחלות שבמסגרתן מערכת החיסון תוקפת רקמות בריאות וכתוצאה מכך מופיעה מחלה דלקתית כרונית וקשה לטיפול.
למרות שרוב המחלות האוטואימוניות מתחילות לרוב בגיל הצעיר, קיימים מקרים שבהם מחלות אוטואימוניות יופיעו לראשונה גם בגילאים המאוחרים יותר, בקרב בני גיל הזהב.
בדרך כלל, הטיפול במחלות אלה הוא על ידי סטרואידים ותרופות לדיכוי מערכת החיסון, אך מכיוון שמדובר באנשים מבוגרים עם מחלות רקע שונות, חשוב מאוד להיוועץ עם מומחה ולהתאים את הטיפול לבריאותם של החולים.
כאבי מפרקים ושינויים בעור בגיל השלישי
אחת התלונות הנפוצות אצל מבוגרים רבים היא כאבים במפרקים, אשר פוגעים קשות באיכות החיים ומפריעים מאוד ליכולת התנועה והתפקוד העצמאי. בנוסף לכך, מבוגרים רבים מתלוננים על שינויים בעור, אשר מתחיל לפתח אדמומיות, המטומות, פריחות ושינויים נוספים.
כאבי פרקים ושינויים בעור הם חלק מהתסמינים האופייניים למחלות האוטואימוניות, ולכן חשוב מאוד לזכור שבמידה ותסמינים אלה מופיעים לאורך זמן, ולא מוקלים על ידי טיפול סטנדרטי, יש לשקול כי מדובר במחלות אוטואימוניות.
התמודדות עם מחלות אוטואימוניות בגיל הזהב
רוב האנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות מאובחנים בהן כבר בגיל צעיר, ומטופלים בתרופות באופן כרוני. בגילאים המבוגרים, יכולים להופיע סיבוכים שונים של המחלות האלה ולגרום לשינוי באיכות החיים ובטיפול. מידע מקיף על המחלות האוטואימוניות השונות נמצא באתר immunology.org.il
השינויים העיקריים המופיעים אצל קשישים הסובלים ממחלות אוטואימוניות הם:
- מחלות רקע מונעות המשך טיפול – קשישים רבים מפתחים מחלות שונות כמו סוכרת ויתר לחץ דם, אשר משפיעות על היכולת שלהם לסבול את המשך הטיפול התרופתי במחלה האוטואימונית. לדוגמא, אצל חולי סכרת לא מומלץ להשתמש בסטרואידים, ואנשים עם כשל כלייתי לא יכולים להשתמש בתרופות רבות לשיכוך כאבים.
- אוסטאופורוזיס על רקע שימוש בסטרואידים – אחת התרופות הנפוצות ביותר המשמשות חולים במחלות אוטואימוניות היא הסטרואידים. אך בגיל השלישי מטופלים רבים (ובעיקר מטופלות) מתחילים לפתח על רקע השימוש בהם אוסטאופורוזיס. בריחת עצם היא בעיה משמעותית ביותר של הגיל השלישי, ומכיוון ששימוש ארוך טווח בסטרואידים מגביר את הסיכון לכך, ניתן למצוא נשים רבות עם אוסטאופורוזיס שנגרם כתוצאה מהשימוש בסטרואידים.
- גורמים נוספים מחמירים את הסימפטומים – ריבוי המחלות האופייני לגיל השלישי יכול להגביר את הסימפטומים של המחלות האוטואימוניות. לדוגמא, שחיקת סחוס אשר מתרחשת באופן טבעי בגיל המאוחר מחמירה את כאבי הפרקים הקשורים למחלה האוטואימונית, וגורמת לכך שחולים רבים סובלים מחוסר יכולת להשתמש בפרקים.
- הופעת סיבוכים וכשל של איברים – מחלות אוטואימוניות שונות, כמו לדוגמא מחלת לופוס גורמות לפגיעה באיברי מטרה שונים, אשר נהרסים מכיוון שמערכת החיסון תוקפת אותם. אנשים הסובלים באופן כרוני ממחלות אוטואימוניות סובלים בשכיחות גבוהה יותר מכשל בפעילות איברים שונים, כמו הכליות, העיניים ואיברים נוספים.
ניתוח להחלפת מפרקים בקשישים
אנשים רבים הסובלים ממחלות אוטואימוניות מגיעים לשלב בו המפרקים שלהם מפסיקים לתפקד, והם נאלצים לעבור ניתוח להחלפת מפרק. מדובר בניתוח נפוץ יחסית, אשר מתבצע כאשר המטופלים כבר לא יכולים להשתמש במפרק הטבעי שלהם, ולא מצליחים ללכת בצורה סבירה.
המפרקים הנפוצים ביותר אשר מוחלפים בניתוח הם מפרק הירך והברך, אשר נוטים להישחק בכל מקרה, ללא קשר למחלות אוטואימוניות אחרות. כאשר קיימת מחלה אוטואימונית כלשהי, כמו לדוגמא דלקת פרקים ראומטית, השילוב של שחיקת המפרק עם ההרס שלו (על רקע המחלה) מוביל לכך שיש צורך בהחלפת מפרקים.
טיפול אלטרנטיבי במחלות אוטואימוניות בגיל השלישי
מכיוון שחולים קשישים לא תמיד יכולים להשתמש בתרופות למחלות האוטואימוניות (כמו סטרואידים או משככי כאבים מסוגים שונים), לעתים טיפול אלטרנטיבי כמו שינויים תזונתיים, דיקור סיני ותמציות צמחים יכול לעזור.
חשוב לזכור שטיפול זה לא מחליף את הטיפול הקונבנציונלי בתרופות אשר נרשמו על ידי רופא מומחה, אך יכול לעזור במקרים רבים.