עישון סיגריות גורם למחלות רבות, כפי שכולנו כבר יודעים. המעשנים האקטיביים נמצאים בקבוצת סיכון לחלות במחלות סרטן, מחלות לב, מחלות נשימה כמו אסטמה וכדומה. כ-80% מהמעשנים יחלו בסופו של דבר במחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), הנתון מדאיג ומלחיץ אך עדיין אנשים נהנים מעישון הסיגריות מבלי לחשוב על תוצאות עתידיות מסוכנות והרות גורל.
מחלת חסמת הריאה, הינה אחת ממחלות הריאות הקשות ביותר, היא מוצגת לרוב באמצעות שני סוגים עיקריים, אשר בשניהם קיימת היצרות של דרכי הנשימה.
- "הנשפן הורוד" (The Pink Puffer) או בשמה המקצועי אמפיזמה. סוג זה של המחלה נחשב "קל" יחסית ועדיין ניתן לעזור לאדם להחלים מהמחלה. סוג זה בא לידי ביטוי על ידי הצמדות של נאדיות הריאה וכיווצן עקב הרס החומר שנמצא סביבם. כיוון שנגרם הרס לנאדיות, יותר קשה לדם וחמצן להגיע לריאות, ועקב כך החולה סובל מקשיי נשימה, קוצר נשימה, עור ורדרד, פליטת כיח, שיעול.
- "השמן הכחול" (The Blue Bloater) או בשמה המקצועי: דלקת סימפונות כרונית. סוג זה של המחלה נחשב לחמור מאוד. סיכויי ההחלמה נמוכים ביותר, כיוון שמצב הריאות חמור ביותר, קיימת דלקת כרונית של הסימפונות, מה שגורם לקוצר נשימה וציאנוזיס (כיחלון) כתוצאה מהמחסור בדם מחומצן. לצערנו הרב, במצב זה סביר להניח שהחולה ימות מאפניאה (דום נשימה)
תסמיני מחלת חסמת הריאה
מכיוון, שהמחלה מאופיינת בהיצרות דרכי הנשימה, אחד התסמינים הבולטים של המחלה הוא קשיי נשימה. תסמיני המחלה הם:
- קוצר נשימה
- קשיי נשימה קשיים עד חנק
- שיעול חזק עם כיח
- צפצופים (קול שריקה או חרחור בזמן נשימה)
- לחץ בחזה
- איבוד האלסטיות של דרכי האוויר ושקי האוויר
- הרס של הקירות בין שקי אוויר
- סתימה של נתיבי האוויר
- התעבות ונפיחות של קירות דרכי האוויר
חומרת התסמינים תלויה בסוג המחלה וחומרתה. כמו כן, באם החולה ממשיך לעשן סיגריות, הוא גורם להמשך הרס הריאות ולהידרדרות מצבו הפיזי. חשוב לציין, שהמחלה מתפתחת לאיטה לאורך השנים, והתסמינים מופיעים לרוב בגיל העמידה או בגיל מבוגר יותר. הנזקים אשר נגרמו לדרכי הנשימה אינם הפיכים.
מהם הגורמים לחסמת הריאה?
הגורם הראשי והשכיח ביותר הוא עישון סיגריות. אך קיימים מספר גורמים נוספים העלולים לגרום למחלה, כגון: תורשה, הפרעה גנטית הקרויה Alpha-1 Antitrypsin Deficiency, כימיקלים, נשימת אדים רעילים לאורך שנים, אבק, חשיפה לזיהום אוויר. חשוב לציין, שגם עישון פאסיבי עלול לגרום להתפתחות המחלה.
כיצד ניתן לאבחן COPD?
המחלה לרוב מאובחנת על ידי התסמינים השונים, היסטוריה רפואית ואישית של עישון סיגריות, במקרים בהם קיימת ההפרעה גנטית Alpha-1 Antitrypsin Deficiency. על מנת לאשש את האבחנה, יערוך הרופא מספר בדיקות רפואיות הכוללות:
- מבחני נשימה שונים
- בדיקות לתפקודי הריאות והנשימה
- צילום חזה
- ספירומטריה
- בדיקת קיבולת הדיפוזיה (Diffusion Capacity)
- בדיקת גזים עורקיים
האם ניתן לטפל במחלת ריאות (COPD)?
במרבית המקרים, הטיפול הוא תסמיני בלבד, כיוון שהרס הריאות ונתיבי הנשימה הוא בלתי הפיך. הטיפול הראשוני המומלץ ביותר הוא הפסקת עישון. הפסקת העישון תאט את קצב התפתחות המחלה ואף תטיב את התסמינים השונים.
הטיפול הניתן לחולים כולל: טיפולים לשיקום הריאה וטיפולים תרופתיים, כגון: מרחיבי סמפונות (Bronchodilators), משאפי גלוקוקורטיקואידים (סטרואידים), משאפים משולבים, חיסון שפעת (Influenza), טיפול בחמצן ובמקרים קשיים תהיה המלצה לניתוח.