מכת חום בגיל הזהב
מדי חורף אנחנו עדים לכותרות העיתונים המבשרות על הקשיים עמם מתמודדים בני גיל הזהב בעונה הקרה של השנה. עם זאת, למרות שלא מרבים לדבר על כך, גם הקיץ טומן בחובו לא מעט סכנות לבני גיל הזהב. במאמר שלפניכם נדון בתופעה בריאותית שנקראת מכת חום שפוגעת בקשישים רבים מדי שנה בישראל.
מכת חום היא עלייה לא שגרתית בטמפרטורת הגוף שמקורה בפגיעה ביכולת של הגוף לווסת את החום שלו. הפגיעה ביכולת לווסת את חום הגוף באה לידי ביטוי בלקות תפקודית במנגנוני פליטת החום, המובילה לפגיעה ברקמות הגוף השונות, הפועלות באופן הטוב ביותר בטמפרטורות שנעות בין שלושים ושש לשלושים ושמונה מעלות צלזיוס.
חשוב להבחין בין מצב של התייבשות לבין מצב של מכת חום. במצב של התייבשות החולה סובל מערעור של משק הנוזלים ומצב זה יכול להתרחש ללא קשר לטמפרטורת הסביבה או לטמפרטורת הגוף. מכת חום מתרחשת במצבים שבהם מנגנון ויסות החום נפגע ומצב זה אינו קשור בהכרח למשק הנוזלים בגופו של החולה.
מה הם הגורמים למכת חום?
הגורמים המרכזיים המובילים להתפתחות של מכת חום הם פעילות גופנית נמרצת וסביבה שמתאפיינת בטמפרטורות גבוהות או בלחות גבוהה. בנוסף לכך, לא אחת מתפתחת מכת חום בעקבות מחלת חום. בני גיל הזהב מהווים קבוצת סיכון מיוחדת בכל הקשור למכת חום וזאת כיוון שאחד מגורמי הסיכון המרכזיים לסבול ממכת חום הוא הפרעות במחזור הדם.
בין היתר, נמצאים בסיכון קשישים הסובלים ממחלות כרוניות, סוכרתיים, בני גיל הזהב שנוהגים ליטול מדי יום כמות גדולה של תרופות ועוד. ככל שאנו מזדקנים, היכולת של הגוף לווסת את החום שלו הולכת ונפגעת באופן טבעי ולכך יש להוסיף את העלייה בשכיחות מחלות שונות שעלולות להחמיר את המצב כמו למשל אי ספיקת לב, עודף משקל, מחלות ריאות חסימתיות ועוד.
מה הם התסמינים של מכת חום?
במקרים הקלים של מכת חום, התסמינים לא יהיו חמורים במיוחד. בין היתר, מדובר על הסמקה בלחיים, האצה במהירות הדופק, סחרחורת קלה, כאבי ראש ובלבול. במקרים החמורים ביותר, טמפרטורת הגוף תעלה מעל ארבעים מעלות צלזיוס, העור יהפוך להיות יבש מאוד וחם וכן ייתכנו פרכוסים, תיתכנה הזיות וישנו סיכוי גבוה כי הנפגע יאבד את הכרתו.
חשוב להבחין בין התייבשות לבין מכת חום גם מבחינה תסמינית. אמנם גם במצב של התייבשות הנפגע יסבול מכאבי ראש, דופק מהיר, בלבול וחולשה, אבל במצב של התייבשות מופיעים גם תסמינים שלא מאפיינים מצב של מכת חום כמו למשל היעדר הזעה, יובש בפה, תחושת צמא ועוד.
כיצד מאבחנים מכת חום?
אבחון של מכת חום מתבסס על התסמינים הנוירולוגיים מהם סובל החולה, על נסיבות המקרה שהובילו אותו לקבלת טיפול ועל טמפרטורת הליבה של גופו. עם זאת, שלב האבחון לא מתמצה בקביעה כי הנפגע סובל ממכת חום. במצבים של מכת חום, ישנו צורך לבצע בדיקות אבחון רבות בדגש על מטופלים קשישים על מנת להעריך את מידת הנזק למערכות השונות בדגש על מערכת הכליות והמערכת הקרדיווסקולרית.
כיצד מטפלים במכת חום?
הטיפול במכת חום מושתת על עיקרון בסיסי אחד – קירור וצינון מידי של הגוף בכל אמצעי אפשרי. במידה שמכת החום נותרת ללא טיפול, היא עלולה להיות קטלנית ואף לגבות את חיי החולה, קחו זאת לתשומת לבכם. צינון הגוף יכול להתבצע באמצעות הנחה של שקיות קרח על גוף החולה, מתן שתייה קרה ואשפוז בבית חולים במקרה הצורך.