איך לשמור על הקשישים בחורף
עבור אלפי קשישים, החורף עלול לגרום למספר סיכונים. דוחות רפואיים מצביעים על שכיחות גבוהה יותר של פציעות, מחלות ותאונות בקרב אוכלוסיה זו, שנוטה לחלות בגילאים אלו בקלות רבה יותר מאשר בעבר. החורף מביא איתו את המחלות העונתיות המוכרות – החל משפעת, דרך הצטננות רגילה, ועד לסיבוכים חמורים בריאות ובדרכי הנשימה.
7 דרכים לשמור על בריאות הקשישים:
1. חיסון עונתי – חשוב ביותר לדאוג לקבלת החיסון בזמן. הדבר נכון גם לגבי החיסון נגד דלקת ריאות, שניתן פעם אחת בחיים, וגם לגבי החיסון נגד שפעת. יש להקפיד לקבל את החיסון עד סוף נובמבר לכל המאוחר. החיסון נגד שפעת יעיל ביותר לשמירת בריאות הקשישים. הוא מאושר על ידי משרד הבריאות ובעל כמעט אפס תופעות לוואי.
השפעת עלולה להסתבך אצל קשישים, ובמקרים חמורים היא יכולה גם להביא למוות. מומלץ ביותר שחולים כרוניים, ואנשים מעל גיל 65 יקבלו את החיסון. גם האנשים שנמצאים בסביבה הקרובה של הקשישים, כגון מטפלים, בני משפחה ומבקרים, צריכים לקבל את החיסון.
2 חימום – יש להקפיד על טמפרטורת חדר נוחה. כזאת שלא תהיה קרה מידי ולא חמה מידי. בנוסף, יש להקפיד על אוורור.מכשירי חימום הם המקור הראשי לאסונות ותאונות בקרב קשישים שערנותם אינה חדה כבעבר. רוב התאונות נגרמות בבית, לכן יש להקפיד על הסרת מכשולים מסוכנים, דוגמת חוטים מאריכים של תנורי חשמל, שיכולים לגרום לנפילות.
3. תרופות – רצוי להכין מראש מלאי מספיק של התרופות בהן משתמש הקשיש, למקרים בהם מזג אויר סוער לא מאפשר יציאה מהבית.
4. דיכאון עונתי – חוסר פעילות ובידוד במזג אויר קר, פחות הזדמנויות לפעילות גופנית ומגע חברתי, עלולים להשפיע לרעה על הקשישים יותר מאשר על אנשים צעירים. יש לדאוג שלקשיש תהיה חברה סביבו, שכנים, מטפלים, בני משפחה, חברים ועוד, על מנת למנוע ממנו לשקוע בדיכאון ובדכדוך נפשי העלולים לדרדר פיזית את גופו.
5. טיפוח אישי – סיוע לקשיש ברחצה, טיפוח וטיפול היגייני בזמן החורף, כולל מתן תשומת לב מיוחדת לעור, המושפע מאוויר קר ויבש שעלול לגרום לגירוי, תורמים להעלאת מצב רוחו הטוב של הקשיש ומסייעים לבריאותו הנפשית.
6. הפסקות חשמל – מזג אויר סוער יכול לשבש את מערכת החשמל. חושך וקור מסכנים קשישים תשושים. מכשירי חשמל ניידים או ציוד רפואי חשמלי אחר, מבטיחים את שלומם. במקרה שאין בהישג יד מכשירים חלופיים, יש לדאוג למקום חלופי בו יוכל הקשיש לשהות בעת נפילות חשמל.
7. תקשורת – על הקשישים לוודא שיש להם בהישג יד את כל מספרי הטלפון החשובים: בני משפחה, ספקי מזון, ספקי בריאות – במקום נוח וגלוי לעיל, כגון על המקרר או על השידה ליד המיטה. כמו כן, עליהם לוודא שמכשיר הטלפון נגיש בקלות. יש לשמור על קו טלפון נייד שבו מותקנים מספרי חירום המסייעים להבטחת תקשורת בכל מצב. ניתן להשיג היום מכשירי טלפון קלים לתפעול המתאימים לשימוש עבור קשישים שאינם מתחברים בקלות לטכנולוגיה.
לסיכום, קשישים החיים באזור שמושפע מסערות חורף וחדירת אויר קר, צריכים לנקוט בצעדים על מנת לשמור על ביטחונם – להתכונן למצבי חירום הקשורים למזג האוויר, להכין ערכות חירום שונות, ולהיות ערניים בזמן לכל סימפטומים המעידים על מחלה שמתחילה לתת את אותותיה בגוף.
במקרים בהם בני משפחה לא יכולים להיות בקרבת הקשישים, חשוב לדאוג לגיבוי בדמות מטפלים סיעודיים מקומיים או עובדים זרים. עבור משפחות רבות, טיפול בקשיש בביתו מספק מידה נוספת של אבטחה לשמירת יקיריהם בטוחים ונוחים, גם במזג אויר קר וסוער.