הסטטיסטיקה מראה כי ככל שעולה הגיל, עולה גם הסיכון לחלות במחלות שונות. אך מאידך מראה הסטטיסטיקה כי מעקב רפואי קבוע ופעולות מניעה, מונעות מחלות וסיבוכים רבים. כחלק מפעולות המניעה החשובות ביותר יש לבצע מעקב רפואי קבוע, בעיקר בגיל הזהב.
המעקב הרפואי כולל קשר קבוע עם רופא המשפחה וביצוע בדיקות שגרתיות וכן בדיקות מומלצות תקופתיות אחרות. מאידך מומלץ להימנע מבדיקות וטיפולים מיותרים אשר עלולים לגרום נזק במקום תועלת. אילו בדיקות מומלץ לערוך בגיל הזהב? על כך במאמר שלפניכם.
בדיקות שגרתיות המומלצות בגיל הזהב
- במסגרת סל הבדיקות השנתי, חשוב כמובן לערוך בדיקות דם תקופתיות כדבר שבשגרה. מעקב אחר רמות הסוכר והשומנים בדם, תפקודי הכבד, רמת הברזל וספירת דם, חשוב לעשות אחת לכמה חודשים.
- בנוסף, חשוב לבדוק את רמות הויטמינים בדם ובמידה ומתגלים חוסרים חשוב להשלימם על ידי תוספי תזונה. אחד הויטמינים החשובים במיוחד בגיל הזהב הוא ויטמין D. ויטמין זה מסייע במניעת נפילות, חיזוק העצמות ומניעת תמותה ממחלות כמו סוכרת והתקפי לב.
- בדיקות חשובות אשר פעמים רבות נשכחות, הינן בדיקות ראייה ושמיעה תקופתיות, כאשר התדירות המומלצת היא אחת לשנה. בגיל השלישי ישנה אצל אנשים רבים ירידה באיכות השמיעה והראייה. התדרדרות זו יכולה להיות הדרגתית ובלתי מורגשת ולפגוע מאד באיכות החיים. מעבר לפגיעה באיכות החיים, בעיות שמיעה וראייה אף עלולות אף לסכן חיים, למשל במצבים של נהיגה או חציית כביש. על ידי בדיקות ראייה ושמיעה תקופתיות ניתן לאבחן התחלה של התדרדרות ובעזרת העזרים הנכונים לשפר את הראייה והשמיעה של הקשיש ואת איכות חייו.
- בדיקות נוספות שחשוב לעשות הן שקילה אחת לכמה זמן ומדידת רמת ה BMI (אחוזי השומן הגוף) על מנת להתאים תזונה נכונה במידת הצורך, למנוע השמנת יתר והצטברות תאי שומן בגוף.
בדיקות שמומלץ לעשות אחת לכמה שנים
- לנשים מומלץ להיבדק אצל רופא גניקולוג אחת לחצי שנה. אחת לשלוש שנים מומלץ לערוך משטח של צוואר הרחם, לאיתור מוקדם של תהליכים סרטניים בצוואר הרחם. כמו כן אחת לשנתיים מומלץ לכל אישה לעבור בדיקת ממוגרפיה.
- לנשים וגברים החל מגיל 50 מומלץ לערוך בדיקת דם סמוי בצואה פעם בשנה עד גיל 75 . בדיקה זו היא חיונית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, מחלה הפוגעת בעיקר בבני 50 ומעלה.
- כמו כן, לגברים הנוהגים לעשן, בגילאים אלה מומלץ לערוך אולטרסאונד של אבי העורקים הבטני אחת לשנה, לאיתור מוקדם של מפרצת באבי העורקים הבטני, תופעה העלולה להיות מסוכנת.
- פעולת מניעה חשובה במיוחד לגיל הזהב הינה קבלת חיסונים באופן קבוע בעונות המומלצות ובהתאם להמלצות הרופא המטפל. חיסונים כמו: חיסון נגד שפעת וחיסון נגד דלקת ריאות עשויים להיות מצילי חיים בגיל הזהב, או לפחות למנוע מחלות קשות העלולות להתפתח.
- בדיקה מומלצת נוספת הינה בדיקת צפיפות עצם. בדיקה זו חשובה במיוחד לאיתור תהליכים של התדלדלות בצפיפות העצם ולמניעת שברים, העלולים בגיל השלישי לגרום לסבל רב.
בדיקות וטיפולים מיותרים
עם סדרת הבדיקות המומלצת לביצוע באופן קבוע, ישנן בדיקות וטיפולים שונים הנחשבים למבוקשים על ידי חולים רבים, אך הם לאו דווקא יעילים או נחוצים. חולים רבים מפעילים לחץ על רופא המשפחה לשלוח אותם לבדיקות מסוימות שהם סבורים שהן מדויקות יותר, אך אינם מודעים להשלכות השליליות שיש לבדיקות אלה.
אחת הבדיקות מסוג זה היא CT. חולים רבים הסובלים מכאבים שונים מפעילים לחץ על הרופא לשלוח אותם לצילום CT משום שהם סבורים שזוהי בדיקה מדויקת יותר מבדיקות אחרות, אלא שלבדיקה זו ישנם גם סיכונים עקב הקרינה הגבוהה הכרוכה בה. חשוב לתת אמון ברופא ולבצע את הבדיקות עליהן הוא ממליץ ולא להעמיס על הגוף בדיקות שאין בהן צורך ואף טמון בהן סיכון.
מעקב רפואי קבוע והיענות להמלצות הרופאים יסייעו במניעה של מחלות ושמירה על הבריאות בגיל השלישי.