מצבי רוח בגיל הזהב
אנשים בגיל הזהב סבורים, במקרים רבים, שרגשות עצבות, חוסר מנוחה, ורוגז הם חלק מההזדקנות. אז זהו, שלא. הם עשויים להוות תסמיני דיכאון. ילדים להורים בגיל הזהב עשויים לעתים שלא להבין את אופן חשיבתם, ולכן מתייחסים באופן אישי לביקורות או לתלונות שלהם. אך חשוב לקחת צעד אחורה ולנתח את המצב במבט חדש.
למה אימא כועסת פתאום כשהיא מקבלת את ארוחת הבוקר הרגילה האהובה עליה? למה אבא מתנגד לעזרה כשאתם רק מנסים לעזור? כדי להבין את התשובות, יש לחקור את השינויים במצבי הרוח בגיל הזהב, באופן מעמיק מעט יותר.
זיהוי סימני דיכאון
רופאים רבים אינם מזהים סימני דיכאון בקרב בני גיל הזהב. רובם אינם שואלים את השאלות הפשוטות המזהות דיכאון. גם הקשישים מתעלמים במקרים רבים ממצבם הנפשי או מסתירים אותו. מבוגרים רגישים יותר לסטיגמה של מחלת נפש יותר מכל קבוצת גיל אחרת. הם נוטים לחשוב על טיפול בבריאות הנפש, כגישה המובילה לבתי חולים לחולי נפש, או לבתי אבות סיעודיים.
בעוד שמבוגרים רבים יכולים להפחית את הדיכאון, המחלה עשויה להניב תוצאות מפחידות אם אינה מטופלת. באוכלוסיות מבוגרות, נפוץ שאנשים מדוכאים יחדלו מנטילת תרופות חיוניות כגון תרופות לטיפול באינסולין או מרשמים למצבי לב חמורים.
גורמים נפוצים העשויים לגרום לשינויים במצבי הרוח בגיל הזהב
האם זה יכול להיות מתח? אין זה מפתיע שלחץ נפשי מעמיס על הגוף והנפש. קשישים יכולים להיות עצבניים במיוחד כשהם מרגישים לחוצים, והמטפלים בהם צריכים לגלות חמלה וללמוד לא לקחת את המצב ברצינות.
יש להבין שהם חשים פגיעים ופשוט צריכים לפרוק את תסכוליהם. למרבה הצער, הכעס עשוי להיות מופנה אליכם, אך עליכם לשמור על גישה חיובית.
האם זה קשור לבריאות?
שינויי התנהגות עשויים להוות סימן לירידה פיזית או נפשית. יש לאתר סימנים אלו, כמו גם סימני כאב, ולזכור שאדם אהוב עלול להיות מבולבל או לפחד לומר משהו על מצבו.
קשיים קוגניטיביים עשויים לנבוע ממקורות מוזרים או מפתיעים, כגון זיהומים חיידקיים של זיהום בדרכי השתן (UTI). אם אתם מבחינים בשינויי התנהגות של אנשים אהובים, פנו לרופא לבקש הערכה.
האם זוהי אשמת התרופות?
שינויים משמעותיים באישיות עשויים להיות תוצאה של תרופות חדשות או אפילו אינטראקציות עם תרופות חדשות.
יש לפקח על שינויי התנהגות לאחר שאדם אהוב מתחיל מרשם חדש, ולוודא תמיד שהרופא בודק את כל שילובי התרופות. שימוש לרעה בתרופות מרשם עשוי לגרום אף לשינויים משמעותיים באישיות.
האם שינויים במצבי רוח נחשבים להתנהגות רגילה בגיל הזהב?
במובנים מסוימים, אנשים משתנים, גדלים ומתפתחים עם הגיל. אך סביר ביותר שאם אדם היה נרגן במשך כל חייו, זקנה לא תרפא את מצבו. למעשה, תכונות אישיות עשויות להיות נפוצות יותר בגיל הזהב.
יש לקחת צעד אחורה ולהגדיר מספר גבולות. לנשום. להירגע, ולהיות סבלני. יש לקבוע תוכנית טובה להצבת גבולות לאדם אהוב, אם התנהגותו יוצאת מכלל שליטה. קבלו מעט סיוע, וקחו הפסקה על מנת שתוכלו להתמודד עם התסכול.
סימני אזהרה
למרות שטבעי לחוות מעט צער בעקבות השינויים העיקריים בחיים, דיכאון אינו נעלם מעצמו, ואם הוא נמשך מספר חודשים, יש לקבל טיפול מקצועי. אם אתה חושד שההורה סובל מדיכאון, מומלץ להבחין בסימנים הבריאותיים הבאים:
נרגנות – שינויים פתאומיים במצב הרוח עשויים להצביע על דיכאון.
הזנחה עצמית – כשקשישים מפסיקים להתרחץ או לטפח את עצמם.
נסיגה חברתית – זקנים מדוכאים נוטים להתנהג "בנזירות", להסתגר ולהימנע ממצבים חברתיים.
כאב מוגבר – דיכאון מגביר כאב פיזי.
מחלה או ניתוח – בני גיל הזהב המתאוששים ממחלה או ניתוח גדולים, נוטים יותר לפתח שינויים במצב הרוח.
אובדן – קשישים נמצאים בסיכון גבוה הרבה יותר מאנשים צעירים, לסבול מדיכאון לאחר אובדן אדם אהוב.
קבלת סיוע מקצועי
בעוד שחמישים אחוזים מהזקנים המדוכאים בסופו של דבר מתאוששים בכוחות עצמם ללא התערבות, אין להסס לסייע להורה אהוב המציג סימני דיכאון, לקבל טיפול.
אם אדם אהוב זקוק לסיוע יותר מכפי שאתם יכולים להעניק, או שאתם מרגישים שכבר אינם מוכנים לטפל בהורה מבוגר בגיל הזהב, קבלו סיוע מקצועי של טיפול ביתי. ההורים יהיו בידיים טובות, ואתם תוכלו לשמור על שפיותכם.