נופשון לקשישים
בני הגיל השלישי השוהים בביתם ומטופלים על ידי מטפלת סיעודית או בני משפחתם, מעדיפים במקרים מסוימים, ועל פי צרכיהם, להחליף את סביבת הטיפול הביתי בשהות בנופשון, המספק להם חוגים, פעילויות חברתיות, ארוחות, טיפול סיעודי, טיפול פיזיותרפי והשגחה מסביב לשעון. הקשישים יכולים לשהות בנופשון באופן זמני עד חודש ימים, בתוך מחלקות המתאימות למצב תפקודם.
פתרון זה מתאים לקשישים אשר מטפליהם אינם זמינים למשך זמן מסוים, והנופשון מהווה עבורם סוג של תחנת מעבר המתאימה להם עד השיבה הביתה, ולעיתים מהווה הנופשון שלב בו ניתן לבחון את יכולת הסתגלות הקשיש במצב חדש, לפני המעבר לבית האבות.
הנופשון מיועד לקשישים המוגדרים על ידי הביטוח הלאומי כקשישים סיעודיים, ומסגרת גמלת הסיעוד מזכה אותם בנופשון, המספק מענה לצרכיהם בעקבות נסיגה בתפקודם היומיומי, מחלה או עקב מצב בו המטפל הקבוע או בני משפחתם אינם יכולים לטפל בהם.
נופשון פרטי
נופשון פרטי ממוקם בבית דיור מוגן, דיור תומך או בבית אבות. קליטת הקשישים לנופשון מבוצעת מול הנהלת המקום והצוות הרפואי, הבודק את דוח התפקוד של הקשיש ולעיתים אף מבצע ביקור בית בטרם המעבר לשם היכרות.
המחיר של הנופשון נע בין יוקרת המקום וסוג המחלקה בה שוהה הקשיש. נופשון יוקרתי המעניק תמיכה מקיפה יותר לקשיש, בדרך כלל יקר יותר. מקומות מסוימים מעדיפים לגבות סכום של פיקדון אשר מוחזר באופן חלקי או מלא בתום השהות. אם שוהה הקשיש בנופשון פרטי למטרת אשפוז או החלמה, הוא מקבל החזר כספי על חמישה ימי שהות ולעיתים אף מקבל החזרים מתוכניות הביטוח.
נופשון ציבורי
התנאים אותם מעניק הנופשון הציבורי זהים לתנאים של הנופשון הפרטי, אך הוא בדרך כלל צנוע יותר. קשישים הזכאים לשהות בנופשון ציבורי הם תשושי נפש, קשישים סיעודיים וקשישים לאחר אשפוז או משבר המביא לירידה חדה בתפקודם.
בכדי להשתלב בנופשון ציבורי יש צורך בפניה רשמית אל לשכת הרווחה, עובדת סוציאלית או לשכת הבריאות. יחד עם הפניה יש להעביר אישורים המתעדים את המצב התפקודי והבריאותי של הקשיש, לצד דוח סוציאלי המפרט את סיבת הבקשה וסוג הטיפול אותו מקבל כרגע הקשיש בביתו.
זאת ועוד, יש לציין את שמו של האדם אשר מלווה את הקשיש בתהליך הקליטה והשחרור מהנופשון. כעבור שבועיים מיום הגשת הבקשה מתקבלת התשובה לגבי הזכאות לנופשון, כאשר גובה ההשתתפות העצמית נקבעת בהתאם להכנסת הקשיש ובני משפחתו.
שהיית הקשיש בנופשון מהווה הקלה עבור בני המשפחה ומעניקה להם את הזמן הנדרש להתארגנות מחדש, תוך שהקשיש נהנה מתנאי החלמה טובים כמו גם ממענה טיפולי הולם למצבו. במידה ומצבו הבריאותי והמנטאלי של הקשיש מאפשר זאת, חשוב שהוא יסכים למעבר. בנוסף, בני המשפחה נדרשים לגלות ערנות תמידית למצב רוחו ולעקוב אחר השפעת המעבר על מצבו.
מי מוגדר כזכאי לשהות בנופשון?
כמו במקרים רבים, גם הזכאות לשהות בנופשון נקבעת על ידי שירותי הרווחה של העירייה ובית החולים, ובמקרים סיעודיים גם על ידי לשכות הבריאות. מומלץ לבצע את כל עבודת הניירת והגשת הבקשה במשך זמן מספיק לפני מועד המעבר הרצוי, על מנת למנוע זמן המתנה ממושך לקבלת התשובה.
בני המשפחה, המטפלים של הקשיש והקשיש עצמו, מתבקשים להתחייב על חזרת הקשיש לביתו או על העברתו למוסד מתאים אחר בתום הטיפול. במקרים של שהות בנופשון ציבורי, יבוצע התשלום מול שירותי הרווחה. לקראת שחרור הקשיש, יכין הצוות המקצועי של הנופשון חוות דעת המפרטת המלצות לגבי המשך הטיפול.
הנופשון מהווה פתרון נוח אשר מקל על הקשיש לאחר אשפוזו ומכין אותו לחזרה הביתה. בנוסף, מהווה הנופשון פתרון של עזרה למטפלים של הקשיש אשר צוברים כוחות לקראת המשך הטיפול בו. הנופשון מלמד את המטפלים ובני משפחתו של הקשיש על צורת הטיפול המתאימה לו והם מקבלים כלים המסייעים להם לעזור לקשיש לחזור לשגרה בצורה האופטימאלית ביותר.