סרטן השחלות
באופן כללי ידוע כי מחלת הסרטן היא ה"רוצח השקט", היא מתפתחת לה לאיטה והתסמינים מופיעים במרבית המקרים רק בשלבים מתקדמים של המחלה. לעומת זאת, סרטן השחלות ידוע כ"סרטן לוחש" , סוג זה של סרטן לוחש לגופך עוד בתחילתו באמצעות תסמינים שונים, שמשהו לא תקין.
הקשיבי לגופך וגשי לבדיקות לפני שיהיה מאוחר מדי. סרטן השחלות הוא גורם התמותה החמישי בשכיחותו בקרב נשים. בעזרת בדיקות מונעות ומודעות עצמית את יכולה להציל את עצמך.
השחלות נמצאות בגוף האישה והן חלק חשוב ביותר במערכת הרבייה. לשחלות תפקידים חשובים ורבים בהבשלת ביציות להפריה כל חודש, לייצור של ההורמונים הנקביים (אסטרוגן ופרוגסטרון). כאשר מתפתח בגוף האישה סרטן השחלות הוא בא לידי ביטוי על ידי התנהגות לא תקינה ואבנורמלית של השחלות.
סרטן השחלות השכיח ביותר הוא מסוג סרטן שחלות אפיתליאלי. אך קיימים סוגים נוספים הכוללים: סרטן נסיובי ( serous ) וסרטן דמוי רירית הרחם ( endometroid ), סרטן רירני ( mucinous ), תאים צלולים ( clear cell ) וסרטן בלתי ממוין או בלתי מסווג ( undifferentiated ).
גורמים וגורמי סיכון לסרטן השחלות
באופן כללי, הגורם הראשי להתפתחות כל מחלות הסרטן אינו ידוע. הוא אך לכל סוג סרטן קיימים מספר גורמי סיכון הכוללים:
שינויים בגנים שונים (מוטציות), גנטיקה והיסטוריה משפחתית, 8 מתוך 10 מקרי סרטן שחלה מופיעים בנשים שעברו את גיל 50, וכן השכיחות עולה בגיל המעבר, נשים שלא ילדו מעולם, גיל מוקדם של התחלת המחזור וגיל מאוחר של הפסקת המחזור, טיפול הורמונאלי חלופי (HRT), טיפולי פוריות, אנדומטריוזיס, עודף משקל, צריכת גבוהה של שומן מן החי, צריכה מועטת של פירות וירקות, הימצאות הגן BRCA.
תסמינים של סרטן השחלות
בשלבים מוקדמים של המחלה, ייתכן ולא יהיו בכלל תסמינים או תסמינים מעטים, בכל מקרה בהם מופיע תסמין אחד או יותר יש לפנות לרופא נשים לשלול או לאשש את המחלה. התסמינים השונים כוללים: כאב בגב התחתון, אובדן תיאבון, כאבים בעת קיום יחסי מין, הפרעות בעיכול כגון: צרבת, בחילה, גזים, תחושה של בטן מלאה, עלייה או ירידה לא מוסברת במשקל, "מיימת", נפיחות בחלל הבטן, שינויים בהרגלי המעיים ושלפוחית השתן, עצירות, שלשולים, צורך להטיל שתן לעיתים קרובות, דימום חריג מהנרתיק.
אבחון סרטן השחלות
אבחון סרטן השחלות ייעשה על ידי התסמינים השונים ומספר בדיקות רפואיות אשר יאששו או ישללו את סרטן השחלות, הבדיקות כוללות: לקיחת היסטוריה אישית ומשפחתית, בדיקה גופנית, בדיקה פנימית (וגינאלית), בדיקה רקטלית (דרך פי הטבעת), בדיקות דם, בדיקה גינקולוגית, בדיקות תפקודי כבד, כליה ורמת חלבון 125- CA, בדיקת אולטרסאונד וגינאלי, CT של האגן והבטן, MRI, בדיקת PET CT, שאיבת נוזל מחלל הבטן, IVP – צילום רנטגן של הכליות והשופכנים, לפרוסקופיה, פיום הבטן (לפרוטומיה) וביופסיה.
טיפול בסרטן השחלות
הטיפול בסרטן השחלות תלוי בסוג הסרטן, מתי התגלה, באיזה שלב התפתחות הוא נמצא, באיזה דרגה, האם שלח גרורות ואם כן לאן, מהו גיל האישה, מהו מצבה הבריאותי וכדומה. באופן כללי הטיפול בסרטן השחלות יינתן לאחר פגישת ייעוץ ולאחר שהתקבלו תוצאות כל הבדיקות הרפואיות.
בטיפול יהיו מעורבים רופא אונקולוג מומחה בגניקולוגיה, אחות מומחית לאונקולוגיה גינקולוגית, עובד סוציאלי, תזונאי, פיזיותרפיסט.
הטיפולים כוללים: ניתוח להסרת הגידול בשחלה הפגועה, לעיתים יהיה צורך אף להסיר א שתי השחלות, כריתה של הרחם (Hysterectomy), וכריתה של החצוצרות והשחלות (Salpingo-Oopherectomy). כימותרפיה, הקרנות (רדיותרפיה) וטיפול ביולוגי.
מאמרים נוספים: