סרטן הריאות בגיל הזהב
סרטן הריאות מהווה קרוב לחמישה עשר אחוז מכלל מקרי הסרטן בעולם, וכן נחשב לגורם התמותה המרכזי שגורם לתמותת החולים בו. הגיל החציוני שבו מאובחנת המחלה בחולים הוא 69, כלומר מחצית מהחולים במחלה זו מוגדרים כקשישים. הסיבה לכך נעוצה בין היתר בעובדה שככל שמשך החשיפה לעשן סיגריות ארוך יותר, כך הסיכון לחלות במחלה גדול יותר.
מה הם הגורמים לסרטן הריאות?
למרות שרק אחוז אחד עד חמישה עשר אחוז מציבור המעשנים יחלו בסרטן הריאות (בתלות בכמות הסיגריות שעושנו מדי יום ובכמות שנות העישון), כיום ידוע שבין שמונים וחמישה אחוז לתשעים אחוז מהחולים בסרטן הריאות הם מעשנים בהווה או בעבר.
כמו כן, חשיפה תעסוקתית לחומרים קרצינוגנים אחראית לתשעה עד חמישה עשר אחוז ממקרי הסרטן, כשבאופן כללי נראה כי גם לתזונה לקויה ישנה השפעה על מידת הסיכון לחלות במחלה שמוערכת בכעשרים אחוז. בנוסף, נראה כי ישנם גורמים גנטיים מסוימים שיכולים להגדיל את הסיכון לחלות במחלה.
עישון בגיל הזהב והסיכון לחלות בסרטן הריאות
כפי שציינו, משך החשיפה לעשן הסיגריות ורמת החשיפה משפיעים בצורה משמעותית על הסיכון לחלות בסרטן הריאות ועדות לכך ניתן למצוא בנתונים הבאים:
- בקרב גברים בני חמישים עד חמישים ותשע שנה עישון של עשרים סיגריות ליום במשך שלושים שנה מגדיל את הסיכון לחלות בסרטן הריאות פי 50 בהשוואה ללא מעשנים ואילו עישון של 20 סיגריות ליום במשך ארבעים שנה מגדיל את הסיכון לחלות במחלה פי 95 בהשוואה ללא מעשנים.
- בקרב גברים בני שישים עד שישים ותשע שנה עישון של עשרים סיגריות ליום במשך שלושים שנה מגדיל את הסיכון לחלות בסרטן הריאות פי 19 בהשוואה לבני קבוצת גיל זו שלא עישנו מעולם ועישון של כמות זו במשך של ארבעים שנה, יגדיל את הסיכון פי 41. בקרב קבוצת גילאים זו הסיכון גדול פי 40 במידה ומדובר על עישון של ארבעים סיגריות ליום במשך 40 שנה.
- הנתונים דומים מאוד גם בקרב נשים. כך למשל נראה כי הסיכון לחלות במחלה בקרב נשים בגילאים שבין שישים לשישים ותשע שנה שעישנו 20 סיגריות מדי יום במשך 30 שנה גבוה פי 20.5 בהשוואה לנשים שלא עישנו מעולם.
מה הם התסמינים של סרטן הריאות?
סרטן הריאות היא מחלה שלא נותנת את אותותיה בחולים, אלא בשלב מתקדם מאוד. למעשה, למעלה מחמישים אחוז מהחולים מאובחנים בשלב מתקדם בדיוק בשל כך. התסמינים האופייניים למחלה זו כוללים ירידה לא רצונית במשקל, כאבי עצמות, קוצר נשימה, דלקת ריאות שלא ניתנת לטיפול באמצעות אנטיביוטיקה, הזעות לילה, חולשה, חום, צרידות, הגדלה של הכבד ועוד.
כמו כן, התסמינים משתנים בהתאם להתפשטות של הגידול בגופו של החולה ולמיקום שלו בריאה. כך למשל גידול שממוקם במרכז הריאה יבוא לידי ביטוי בכיח דמי, בשיעול, קוצר נשימה וסטרידור ואילו גידול שמתפשט בעיקר באזור בית החזה יכול להוביל לתסמינים של הפרעות בליעה, צניחת עפעף אובדן יכולת ההזעה באזורים מסוימים בפנים ועוד.
כיצד מאבחנים את המחלה?
כיום קיימות מספר בדיקות שמשמשות לאבחון של סרטן הריאות שכוללות בדיקות הדמיה כמו למשל צילום חזה או בדיקת CT, אך הבדיקה שנחשבת לאיכותית ביותר היא בדיקת ביופסיה שבה נוטלים דגימה מרקמת הריאה ובוחנים אותה מתחת לעינית המיקרוסקופ. את הדגימה ניתן לקחת במספר טכניקות אך בכל טכניקה שבה היא מבוצעת, הבדיקה נחשבת לגולד סטנדרט של הבדיקות לאבחון סרטן הריאות.
כיצד מטפלים בסרטן הריאות?
הטיפול בסרטן הריאות משתנה בהתאם לגיל המטופל, מצב בריאותו הכללי, רמת התפקוד, השלב שבו אובחנה המחלה, מידת ההתפשטות של הגידול, האיברים המעורבים ועוד. הטיפול יכול לכלול שימוש בתרופות כימותרפיות, הקרנה של הגידול או כריתה של הריאה. יש לציין שככל שהתפקוד של החולים ירוד יותר, כך הפרוגנוזה שלהם גרועה יותר ותוחלת החיים שלהם קצרה יותר.
עוד יש לציין כי הפרוטוקול הטיפולי שונה בין חולים קשישים לחולים צעירים יחסית בין היתר בשל בריאותם הכללית של המטופלים ושנות החיים שנותרו להם. הטיפולים בסרטן הריאות יכולים להרע מאוד את הבריאות הכללית של המטופלים ולכן מטופלים קשישים שלרוב סובלים ממצב בריאותי ירוד יותר מאשר חולים צעירים יותר נמצאים בסיכון גדול יותר להרעה משמעותית מאוד במצב בריאותם ולכן נהוג לטפל בהם במינונים נמוכים יותר של תרופות תוך מעקב צמוד מאוד אחר ההתקדמות במצבם.
הפסקת עישון בגיל הזהב
ישנם רבים שסבורים שאת הנזק המצטבר שגרמו הסיגריות לריאות לא ניתן לעצור או להפחית ולכן מאמינים שאין כל סיבה להפסיק לעשן בגיל הזהב. עם זאת, כיום ידוע שהפסקת העישון בכל גיל שהוא מביאה להפחתה בסיכון לחלות בסרטן הריאות ואפילו בגיל הזהב. ההפחתה בסיכון תלויה במשך הזמן שעבר מאז הפסקת העישון, במשך העישון ובכמות הסיגריות שעושנו.