עובדים זרים סיעודיים
בשלב מסוים בחיים אנו מכירים בעובדה כי קרובי משפחתנו לא יחיו לנצח והם מזדקנים לאיטם והופכים תלותיים יותר ויותר. שלב זה, הינו שלב מאוד קריטי בחיים. יש המגדירים זאת אפילו כמשבר ולא רק מהבחינה האישית של הקשיש אשר מבין שאינו עצמאי יותר כפי שהיה עד לא מזמן, אלא מבחינת כל המשפחה המתגייסת לעזרתו ומגיעה לידי החלטה כיצד לסייע לו בתפקוד היומיומי.
האפשרות הראשונה היא בית חולים סיעודי או בית אבות, שהם מסגרת חלופית עבור הקשיש, אשר אמורה לתת מענה בכל שעות היממה והשגחה צמודה. האפשרות השנייה, אשר יכולה להיות מתאימה יותר עבור אילו אשר אינם מעוניינים להוציא את הקשיש מביתו או/ו מסביבתו והיא העסקת עובד זר סיעודי בבית הקשיש.
הליך העסקת עובד זר
העסקת מטפל סיעודי בבית הקשיש הינה החלטה לא פשוטה, שכן בכל זאת אדם זר, אשר מגיע מתרבות שונה, נכנס לגור בבית הקשיש וזה תהליך מלחיץ גם עבור הקשיש וגם בעבור בן/בת הזוג המתגוררים עמו, במידה ויש.
על מנת להקל על החלטה זו וגם על מנת לעשות קצת סדר בעניין, בשיתוף פורטל עובדים זרים להלן מספר עובדות שכדאי לדעת טרם העסקת העובד הזר:
מימון
מדינת ישראל מקיימת חוק הנקרא חוק סיעוד, המוצא לפועל בידי המוסד לביטוח הלאומי. חוק זה מאפשר מתן קצבה כלשהי בעבור קשישים הזקוקים לסיוע ותלויים באופן כלשהו באדם נוסף.
על מנת להיות זכאי לחוק זה, על הקשיש לעמוד במספר קריטריונים בסיסיים והם:
- גיל פרישה ומעלה – כיום עומד גיל זה על 67 לגברים ו-62 לנשים
- גובה הכנסה חודשית – בעבור זוג, עד 11,900 ש"ח ועבור בודד- 7,928 ש"ח. מי שהכנסתו גדולה מכך במחצית, יהא זכאי למחצית הגמלה, מי שהכנסתו תעלה על כך ביותר, לא יהיה זכאי לגמלת סיעוד.
- מקום מגורים – קשיש יהיה זכאי לגמלת סיעוד אך ורק אם נמצא בביתו או בדיור מוגן. במקרים כמו בית אבות סיעודי או אשפוז ממושך בבית חולים- לא יהיה זכאי לגמלה זו.
- הוכחת תלות – באמצעות מבחני תלות של המוסד לביטוח הלאומי, המועברים בידי עובד סוציאלי הנשלח למקום הימצאו של הקשיש (כאמור, בית או דיור מוגן) עם הגשת הבקשה לחוק סיעוד.
המימון אשר מועבר באמצעות חוק סיעוד יינתן לפי דרגות הזכאות והתלות: 9.75 שעות שבועיות, או 16 שעות שבועיות או 18 שעות שבועיות, אותם יכול להמיר גם במוצרי עזר או בשעות מרכז יום לקשיש.
מימון נוסף אשר יכול להצטרף לכך הינו מימון בידי קרן נפגעי השואה בעבור ניצולי שואה קשישים אשר זכאים בין היתר להנחות ברכישת תרופות או במימון טיפול סיעודי מורחב לניצולי שואה. סיוע זה ניתן כעוד 9 שעות סיעוד שבועיות בעבור קשיש אשר זכאי לאותן 18 שעות שבועיות מטעם ביטוח לאומי. יש להיערך לכך כי קבלת האישורים מהביטוח הלאומי לוקחת מעט זמן.
התקשרות עם חברות סיעוד
היא זו אשר אמורה לכוון אל חברת כוח אדם שלה אישור לייבא עובדים זרים. במקביל יש לפנות למשרד התמ"ת, יחידת הסמך על מנת להגיש טפסים לצורך קבלת רישיון העסקת עובד זר. בקשה זו עולה 286 ש"ח חד פעמי ולאשר אותה לוקח כשלושה שבועות, אשר במהלכם לא ניתן להעסיק עובד זר. העסקת עובד זר דרך חברת השמה שכזו עולה בין 1,500 ש"ח ל-2,500 ש"ח חד פעמי ללא קשר לתחלופת העובדים.
רישיון
בשלב ראשון יישלח רישיון זמני לשלושה חודשים, אשר יוארך בהתאם למצבו ותלותו של הקשיש בתום התקופה, באמצעות פנייה שנייה ללא תוספת תשלום. (יש לשמור הקבלה המקורית)
שכר עובד זר
- שכר מינימום במשק ותשלום על שעות נוספות לפי החוק, אלא אם סוכם אחרת.
- דמי הבראה – לפי החוק זכאי העובד לחמישה ימי הבראה בשנה, בתנאי שהשלים שנת עבודה לפחות אצל אותו המעסיק.
- דמי כיס – אותם יקבל בכל שבוע, לפי סכום שייקבע מראש
- הפרשה לקרן פנסיה – העובד זכאי לה לאחר תקופת עבודה כלשהי והינו רשאי לפדותה בתום העסקתו אצל המעסיק.
- תשלום לביטוח לאומי – המעסיק יהיה חייב בתשלום היחסי לפי גובה השכר אותו נותר לו לשלם לאחר תשלום חוק סיעוד (אם זכאי). כלומר-יש לפתוח תיק מעסיק בביטוח לאומי בעבור אותו עובד זר.
- תשלום לחברת כוח האדם – יבוצע ישירות לחברת ההשמה בגובה של עד 100 ש"ח לשנה, בעבור ניהול ופיקוח.
זכויות עובד זר
- ימי מחלה- כשם שמורה החוק – עד 18 ימי מחלה שנתיים, שהם יום וחצי לכל חודש העסקה. התשלום בגין ימי מחלה מנוצלים ייעשה לפי הקבוע בחוק : בעבור היום הראשון אין תשלום, בעבור היום השני והשלישי יינתן תשלום בגובה 37.5% ובעבור היום הרביעי ואחריו יינתן תשלום בשווי 75%.
- שעות מנוחה – בדרך כלל בלילה, ולעיתים גם שעתיים ביום.
- חופשה – העובד זכאי לארבעה עשר ימי חופשה ברוטו בשנה. אינו יכול לפדותם אלא אם נגמרה תקופת העסקתו ולא ניצל אותם עד תום.
- ביטוח רפואי – חובה לבטח את העובד בביטוח רפואי המיועד לעובדים זרים, יש לבצע זאת מול חברה אשר לה רישיון מסוים להנפקת ביטוח שכזה (רוב חברות הביטוח המוכרות).
- חגים – העובד זכאי לעוד תשעה ימי חופשה נוספים בגין חגים, כל אחד לפי דתו ולכן חשוב להצטייד ברשימת החגים הרלוונטיים לעובד ולקבוע מראש מתי יילקח החופש.
- יום מנוחה שבועי – לרוב יום ראשון או שבת- כדאי לתאם מראש. אם נישאר העובד לעבוד ביום זה, יתוגמל בהתאם על פי החוק.
- תנאים בסיסיים למחייה ראויה – מקום נוח לישון, להתקלח, פרטיות, אוכל ושתייה וקשר מסוים עם קרוביו.
- מכתב השמה – עם פרטי המעסיק, הוויזה והרישיון אותו יישא העובד עימו לכל מקרה של בדיקה מול משטרת ההגירה
פיקוח
חובה לוודא כי חל על העובד פיקוח של חברת כוח האדם, באמצעות עבדת סוציאלית אשר מגיעה בכל תקופה קצרה לבדוק פיזית ואשר ניתן ליצור עמה קשר שוטף לכל מקרה.
הסתגלות
יש להיערך לכך כי גם לעובד וגם לקשיש יידרש מעט זמן להסתגלות, על מנת להקל על כך רצוי לוודא כי יש כימיה מסוימת, העובד קיבל הדרכה מפורטת על יומו של הקשיש, מקומות סיור, חברים, רופאים, טלפונים חיוניים ועוד וכי יש ביניהם שפה משותפת על מנת שיבינו האחד את השני גם לשונית.
רקע והמלצות
רצוי לבדוק המלצות ממעסיקים קודמים וכן רקע במתן עזרה ראשונה, פיזיותרפיה או כל עזרה אשר לה יזדקק הקשיש ברמה היומיומית.