ביותר ממחצית הביקורים אצל רופא, מתלוננים הפציינטים הישראליים על עייפות. נראה כי עייפות הפכה לחלק מהחיים בעולם המודרני: ההתרוצצויות בין המשפחה לקריירה, קשיי הפרנסה, התחרותיות והחרדות הקיומיות המלוות רבים מאיתנו גורמים לעייפות יומיומית. אך עייפות כרונית, שמלווה את האדם במשך זמן רב ובאופן שאינו קשור ישירות למידת התעסוקה או הלחץ, יכולה להופיע גם בחופשה, וגם אחרי שינה ארוכה.
לעייפות כרונית גורמים מגוונים: מחלות (למשל דלקות כרוניות ומחלות לחץ דם), סטרס נפשי, משקל יתר, בעיות הורמונאליות, מחסור בפעילות גופנית, תת פעילות של בלוטת המגן, חסר של ויטמינים מסוימים, אנמיה, דכאון ועוד.
סיבות לעייפות כרונית
ישנן מספר סיבות מרכזיות לעייפות כרונית בגיל הזהב:
- אנמיה – אנמיה, חסר בברזל בדם, הוא אחד הגורמים המרכזיים לעייפות בכל הגילאים, בעיקר בקרב נשים שאצלן המחלה שכיחה יותר. בקרב קשישים מצב אנמי יכול לגרום לעייפות קשה עד לכדי פגיעה ממשית בתפקוד.
- דיכאון – דיכאון הוא תופעה נפשית נפוצה בקרב קשישים ומופיע בעקבות מחלות גופניות, אובדן בני- זוג, יציאה לגמלאות, בידוד חברתי ועוד. אחד המאפיינים של דכאון הוא שינויים בשינה- לעתים מדובר בשינה ארוכה מהרגיל, אך ברוב המקרים מדובר בחוסר שינה. האדם הדכאוני מבלה אמנם שעות ארוכות במיטה, אך הוא מתקשה לישון בשל מחשבות מטרידות ומועקה ולכן שעות השינה שלו מעטות מהדרוש.
- דום נשימה בשינה – תסמונת שכיחה, המאפיינת כ-10% מהגברים ומעט פחות נשים וגורמת להפסקות שינה קצרות, עד 500 פעמים במהלך לילה אחד, בשל חסימות קצרות של דרכי הנשימה. הפסקות השינה אינן מסוכנות כשלעצמן, אך הן גורמות לירידה בקצב הלב שעלולה להיות מסוכנת. התסמונת כוללת מגוון תופעות, ביניהן נחירות, חוסר ריכוז, עצבנות ועייפות כרונית. הסובלים מהתסמונת נוטים לעייפות במשך היום, שעלולה להביא להירדמות בפעילויות כמו צפיה בטלוויזיה, האזנה לרדיו ונהיגה. חלק מהסובלים מהתסמונת מפתחים יתר לחץ דם ואפילו שבץ מוחי.
- בעיות בבלוטת התריס – כ- 10% מהנשים מעל גיל 60 סובלות מהפרעות בפעילות בלוטת התריס, שאחראית לחילוף החומרים בגוף באמצעות ייצור הורמונים מסוימים. כשחילוף החומרים איטי מדי נוצר מצב של חולשה ועייפות, כאבי שרירים ועלייה במשקל.
- מחסור בהורמונים – חסר בהורמון הגדילה או בהורמון קורטיזול עלולים להביא לעייפות כרונית- הראשון בשל תפקידו בקצב חילוף החומרים של הגוף והשני בשל תפקידו כאחראי לתפקוד הגוף בשעת לחץ. אצל גברים מבוגרים אחת הסיבות השכיחות לעייפות היא חסר בהורמון טסטוסטרון, והדבר בא לידי ביטוי גם בבעיות בתפקוד המיני.
- גורמים נוספים לעייפות הם דלקות, אשר גורמות להפעלה מוגברת של המערכת החיסונית, מה שמביא לפגיעה באיברים פנימיים כמו המעי. גם מחלות כמו סוכרת, אסטמה וסוגים שונים של סרטן יכולות לגרום לעייפות כרונית.
אבחון וטיפול
כאשר רופא שומע תלונה על עייפות כרונית הוא צריך לברר את ההסטוריה של התופעה- מתי הופיעה לראשונה, באילו נסיבות היא מתגברת ובאיזו תדירות היא מופיעה. כמובן שהוא יברר האם המטופל סובל ממחלות, אילו תרופות הוא נוטל, מה מרכיב את התפריט שלו וכו'. בהתאם לכך ימליץ על בדיקות נוספות או על טיפול.
הטיפול אינו בעייפות עצמה, שהיא רק סימפטום, אלא במחלה או במצב שהובילו אליה. אם מדובר באנמיה, בבעיות בבלוטת התריס או בחוסרים תזונתיים, הפתרון הוא השלמת החסרים באמצעות שינוי תזונתי או צריכת תוספי מזון. אם מדובר בדכאון המטופל יופנה לטיפול פסיכולוגי, פסיכיאטרי או שניהם. אבחון של דום נשימה בשינה נעשה במעבדות שינה, בהן עוקבים אחר הפציינט הישן במהלך הלילה והטיפול נעשה בדרך כלל באמצעות מסיכות שינה.