עצירות
כמעט כל אחד מאיתנו עשוי לסבול מעצירות בשלב זה או אחר של חייו. בדרך כלל, לא מדובר במצב רפואי חריג, ניתן לטפל בו ואף למנוע אותו. מקרב כלל האוכלוסייה, עצירות נפוצה יותר בקרב קשישים, ולא בכדי אמר היפוקרטס, כבר לפני כ-2,500 שנה, כי פעולת המעיים נוטה להיות איטית עם השנים.
מהי עצירות? מהם הגורמים לה? מדוע עצירות נפוצה יותר בקרב קשישים, ובעיקר, האם ניתן למנוע את היווצרותה או לטפל בה? מתשובות לשאלות אלו תוכלו להתרשם במאמר זה.
עצירות – תסמינים
כאשר פעולת המעיים מתרחשת פחות פעמים מהרגיל, אם ישנו מאמץ מופרז בעת יציאה לשירותים, אם הצואה המתקבלת קשה וריחנית, אם פעולת המעיים כרוכה בכאב ואם ישנו דימום המתלווה ליציאה הצואה, כנראה שאתם סובלים מעצירות. מדובר בתחושה שלא ניתן לפספס אותה, וכשזה יקרה, אתם תדעו.
הגורמים לעצירות
ברוב המקרים, מצב של עצירות מצביע על כך שישנו ליקוי מסוים שאינו מטופל, או שתהליכים מסוימים בחיים, אינם מתבצעים כראוי. ליקויים וקשיים אלו, הם שעשויים לגרום לעצירות. להלן העיקריים שבהם:
- אי צריכת סיבים תזונתיים
- שימוש בתרופות מסוימות הגורמות לעצירות (כמו תרופות ללב, מורפיום)
- תרופות אנטי פסיכוטיות, תרופות נגד דיכאון
- חוסר פעילות גופנית
- מחלות כמו סכרת, בלוטת התריס
- התעלמות מהדחף לצאת לשירותים
- תסמונת המעי הרגיז
- ניצול לרעה של חומרים משלשלים
- עוד על הגורמים לעצירות
עצירות נפוצה יותר בקרב קשישים
מחקרים רבים מצביעים על כך, שמקרב כלל הקשישים, לפחות 26% גברים ו-34% נשים סובלים מעצירות. ישנן מספר סיבות לכך שעצירות נפוצה יותר, דווקא בקרב קשישים. לדוגמא: עם השנים, מתרחשת ירידה בפעילות הגופנית וחילוף החומרים הופך להיות איטי. בגוף שאינו מורגל לכך, עלולה להתרחש עצירות. כמו כן, קשישים אשר עברו למסגרות של בית אבות, דיור מוגן או מסגרת מגורים בסביבת מחייה אחרת, עלולים לסבול מעצירות עקב לחץ ומבוכה.
סיבות נוספות לכך שעצירות נפוצה יותר בקרב קשישים, הם:
- טונוס שרירים נמוך, הנוצר כחלק מגיל ההזדקנות ועלול לגרום להשפעה על שרירי הסוגרים.
- ירידה בטעם, בריח ובחשק, שגורמת לצריכת פחות נוזלים ומזונות.
- עייפות, דיכאון, חוסר עניין שגורמים גם הם לצריכת ארוחות שאינן מלאות, או לתזונה שאינה בריאה.
- בעיות בתפקוד המעי.
כדאי לדעת, כי כיוון וקשישים רבים מודאגים יותר לגבי פעולת המעיים שלהם, הם נוטים לחשוב כי יש להם עצירות כאשר הם לא מתרוקנים מדי יום, אך בפועל, אין מספר נכון של פעמים בהם צריכה להתרחש פעולת מעיים – יש כאלו שירוקנו את מעיהם פעמיים ביום, ויש שיעשו זאת שלוש פעמים בשבוע. מקרים אלו הם טבעיים לחלוטין ולא מצביעים על חולי, אלא אם כן, נלווית למצב גם תחושה של אי נוחות וכאב, או אם יש שינוי משמעותי מהמצב הרגיל.
דרכים למניעת עצירות
הדרך הטובה ביותר לטיפול בעצירות היא מניעה, וניתן לעשות זאת במספר צעדים פשוטים והגיוניים:
- הגברת פעילות גופנית
- צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים (לחם מלא, סובין, פירות טריים, ירקות)
- הימנעות ממוצרים עתירי שומן ומלח
- צריכת נוזלים מוגברת
- צמצום צריכת הקפאין
טיפול בעצירות
אם הנכם סובלים מעצירות, תוכלו לנסות ולהתגבר עליה במספר דרכים, חלקן טבעיות, וחלקן משלבות התערבות רפואית:
- אפשר לנסות ולבצע כל אחת מפעולות המניעה שהוזכרו לעל, וכך, להתמודד עם העצירות
- שימוש בחוקן או חומר משלשל אחר
- כדורית או פתיליות (המועשרות, בדרך כלל, בסיבית תזונתיים) לריכוך הצואה, בהנחיית הרופא
- התייעצות עם דיאטנית / תזונאית
- עיסוי בבטן
- תרופות סבתא כמו שתיית שזיפים חלוטים בשעות הבוקר
קשישים הסובלים מעצירות יחד עם בעיה מורכבת יותר, כמו: סרטן המעי הגס, טחורים קשים, פיסורה, קוליטיס ועוד, חייבים לגשת לרופא למציאת פתרון יעיל.
עצירות שאינה מטופלת או עצירות כרונית, עלולה לגרום לשורה של בעיות רפואיות חמורות כגון: בריחת צואה, התרחבות המעי הגס, הרניה, פיסורה, צניחת פי הטבעת, בריחת שתן, עליית לחץ דם, דיכאון ואפילו שבץ מוחי. טיפול נכון ומניעה, יסייעו לנו ביצירת אורח חיים בריא, קליל ונעים יותר.