הפגיעה בזיכרון היא חלק בלתי נפרד מתהליך ההזדקנות הטבעי. לאור זאת, במהלך ההזדקנות, הזיכרונות המוקדמים יותר שכבר מאוחסנים בזיכרון נשמרים טוב יותר בהשוואה לזיכרונות חדשים.
הזיכרון התקין נחוץ לשמירה על חיים תקינים ולשמירה על יכולת התקשורת עם הסביבה החיצונית ולפיכך פגיעה בזיכרון עלולה להוביל לפגיעה חמורה ביותר באיכות החיים של בני גיל הזהב.
מהם הגורמים לפגיעה בזיכרון בגיל הזהב?
אחד מכל חמישה קשישים החיים בישראל סובל מדמנציה וסך הכול כשבעים אלף קשישים בישראל סובלים ממחלת האלצהיימר הבאה לידי ביטוי בין היתר בפגיעה בזיכרון. עם זאת, לצד המחלה הקשה, ישנו מגוון רחב ביותר של גורמים שיכולים להוביל לפגיעה בזיכרון בגיל הזהב. להלן הגורמים המרכזיים:
- תרופות – ישנו מגוון רחב של תרופות שתופעות הלוואי שלהן כוללות פגיעה בזיכרון. בין היתר מדובר על תרופות לטיפול בפרקינסון, קורטיקוסטרואידים, ויאגרה, לויטה וסיאליס שמיועדות לטיפול באין אונות, סטטינים המיועדות להפחתת כולסטרול, בנזודיאזפינים המיועדות להשריית שינה, תרופות שונות המשמשות לטיפול בהפרעות בקצב הלב ועוד.
- מנופאוזה – גיל המעבר המתרחש לאחר הפסקת הווסת מביא עמו מגוון רחב ביותר של תסמינים הכוללים בין היתר גלי חום, בעיות שינה, דיכאון ועוד. בנוסף לכך חלק מהנשים בגיל המעבר עשויות לסבול מפגיעה בזיכרון. בעיות אלו עשויות להתפתח גם בקרב נשים שעברו הסרה כירורגית של השחלות.
- בעיות שינה – בעיות שינה מקושרות עם פגיעה בזיכרון. בעיות שינה שכיחות הן למשל דום נשימה בשינה, תנועות רגליים לא רצוניות, שינה מעוכבת ועוד.
- דיכאון – דיכאון היא הפרעה פסיכיאטרית שכיחה בקרב בני גיל הזהב ובין תסמיני ההפרעה ניתן למצוא גם בעיות זיכרון.
- מחסור בוויטמינים מקבוצת B – חסר בוויטמינים מקבוצת B הוא מחסור תזונתי נדיר יחסית אך קשישים שתזונתם לקויה או שסובלים מבעיות ספיגה במערכת העיכול בהחלט יכולים לפתח חסר בוויטמינים מקבוצה זו ובעקבות כך לסבול מבעיות זיכרון.
מה הם התסמינים של פגיעה בזיכרון בקשישים?
תסמיני הפגיעה בזיכרון יכולים לבוא לידי ביטוי בכמה דרכים ובמגוון רחב של דרגות חומרה. במקרים הקלים הפגיעה תבוא לידי ביטוי בחוסר יכולת לשלוף מילים מהזיכרון במהלך שיחה או בחוסר יכולת לזכור היכן הונח השלט של הטלוויזיה או הטלפון הנייד ובמקרים החמורים הפגיעה יכולה להוביל את המטופל למצב חמור עד כדי כך שלא יוכל לזהות את בני משפחתו, שישכח היכן הוא גר, שישכח לאכול ועוד.
כיצד מאבחנים בעיות זיכרון?
אבחון של פגיעה בזיכרון מבוצע בדרך כלל באמצעות מבחנים שמטרתם לאבחן את סוג הפגיעה ואת חומרתה. אחד המבחנים שנמצאים בשימוש הנרחב ביותר הוא מבחן מיני מנטל. במבחן זה הנבדק צריך להשיב על סדרה של שאלות כמו למשל "איזה יום היום", "באיזו עיר אתה נמצא כרגע" וכן לבצע מטלות שונות הקשורות בזיכרון כמו למשל לחזור אחרי שלוש מילים שאומר לו הנבדק.
מעבר למבדקי הזיכרון, יש לנסות במהלך תהליך האבחון להתחקות אחרי המקור לפגיעה על ידי שלילה של גורמים מסוימים או איתור של גורמים מסוימים שיש בהם כדי להביא לפגיעה בזיכרון בגיל הזהב.
כיצד מטפלים בפגיעה בזיכרון בקשישים?
הטיפול בפגיעה בזיכרון בגיל הזהב משתנה בהתאם לגורם לפגיעה וכן בהתאם לסוג הפגיעה ודרגת החומרה שלה. את הפגיעה ניתן לנטרל על ידי הפסקת השימוש בתרופה מסוימת או על ידי השלמת החסר התזונתי הרלוונטי וכן במקרים מסוימים ניתן לבצע תרגילים לאימון המוח ולשיפור הזיכרון. בכל מקרה ניתן להתחיל את הטיפול רק לאחר שהפגיעה אובחנה באופן יסודי ומלא.
קראו עוד: