הקואורדינציה באה לידי ביטוי במספר מישורים, כשבין היתר הקואורדינציה התקינה מאפשרת את התיאום בין היד לעין, מאפשרת את עצם שיווי המשקל, את יכולת ההתמצאות במרחב, את היכולת לשלב תנועות פשוטות לכדי תנועה מורכבת ועוד.
מה הם הגורמים לפגיעה בקואורדינציה בגיל הזהב?
פגיעה בקואורדינציה יכולה להיגרם כתוצאה ממגוון רחב ביותר של מצבים השכיחים במיוחד בגיל הזהב. להלן חלק מהגורמים המרכזיים:
תרופות – ישנו מגוון רחב של תרופות שתופעות הלוואי שלהן כוללות פגיעה בקואורדינציה. בין היתר מדובר למשל על ליתיום, טראמאדול, רסיטל, קסניקל ועוד.
היפוקסיה סטגנטית – היפוקסיה הוא מצב רפואי שבו לא מגיע לתאי הגוף מספיק חמצן. היפוקסיה סטגנטית מוגדר כחוסר חמצן שמקורו בבעיית סירקולציה של הדם בגוף.
אלכוהול – השימוש באלכוהול יכול גם כן לפגוע בקואורדינציה של הקשיש.עלייה בסף הגירוי – עלייה בסף הגירוי החושי היא תופעה טבעית שבאה לידי ביטוי בכל החושים ומהווה חלק מהמהלך התקין של ההזדקנות. ככל שסף הגירוי גבוה יותר, כך הפגיעה בקואורדינציה חמורה יותר.
מה הם התסמינים של פגיעה בקואורדינציה בגיל הזהב?
התסמינים של הפגיעה בקואורדינציה משתנים בהתאם לאופי הפגיעה וכן בהתאם לדרגת החומרה שלה. בין היתר מדובר על התסמינים הבאים:בעיות קואורדינציה בלשון ובמערכת הבליעה באופן כללי יכולות להוביל לאובדן משקל, השתנקויות, אספירציה, פחד מאכילה, תת תזונה ועוד.
בעיות בתיאום בין היד לעין עלולות להוביל לקושי בניידות ובנהיגה. בעיות קואורדינציה עלולות להגביר את הסיכוי לנפילות ולשברים בעצמות כתוצאה מכך. הפגיעה בקואורדינציה יכולה להקשות על ההליכה בחושך ואפילו שטיח עבה יכול להוות מכשול רציני להליכה התקינה ולגרום לנפילה. בעיות קואורדינציה הפוגעות ביציבה ובניידות עלולות להוביל לאורח חיים סדנטרי (יושבני) המקושר עם השמנה, ירידה כללית בתפקוד היומיומי, פגיעה בקשרים החברתיים ועוד. פגיעה בקואורדינציה בגיל הזהב מקושרת גם עם פגיעה בביטחון העצמי, אשפוז בטרם עת בבית אבות, פגיעה בתפקוד הנפשי ועוד.