פרקינסון
מחלת פרקינסון קיימת כבר מאות שנים, אך זוהתה לראשונה בשמה ב- 1817 על ידי גיימס פרקינסון כמחלת Shaking Palsy וקיבלה את שמה לאחר מספר שנים על ידי ז'אן-מרטן שארקו. מחלת הפרקינסון הינה מחלה נוירולוגית, ניוונית של מערכת העצבים. זוהי מחלה כרונית המתפתחת באיטיות לאורך שנים. הסיבות למחלה מורכבות וברובן אינן ידוע.
במחלת הפרקינסון תאי העצב במוח באזור הקרוי Substantia Nigra מתים או נפגמים ועקב כך אין ביכולתם למלא את תפקידם כראוי, מה שגורם לשיבוש בייצור ופעולות של המוליך העצבי דופאמין הגורם לתאי העצב באזורים מסוימים המוח לשגר גירויים עצביים לא תקינים. הגיל הממוצע למחלת הפרקינסון הינו 57.
גורמים וגורמי סיכון למחלת פרקינסון
עדיין אין מספיק מידע להבין מהו הגורם הראשי להתפרצות המחלה, אך ממחקרים רבים שנעשו על מחלת הפרקינסון נמצא בסיס גנטי-תורשתי למחלה. במחקר שנערך לאחרונה בבית החולים איכילוב, נמצא כי אשכנזים חולים פחות בפרקינסון. כמו כן, נמצא שאנשים אשר חלו במחלת פרקינסון היו חשופים להרעלה של מתכות כבדות, חשיפה לריסוס, ליקוי במנגנון הדטוקסיפיקציה של הכבד, חשיפה גבוהה לתרכובות המכילות גופרית, חשיפה לנוירוטוקסינים. באופן מפתיע, נמצא ששתייה מעל שתי כוסות חלב בגיל העמידה, מעלה את הסיכון לחלות בפרקינסון.
מה מועיל?
ביצוע פעילות גופנית לפחות 3 פעמיים בשבוע, שתיית קפה ואפילו עישון סיגריות עוזר להפחית את תסמיני המחלה. כמובן שעישון גורם להתפתחות מחלות אחרות (סרטן, מחלות לב וריאות) ולכן מומלץ להימנע ממנו.
תסמינים של מחלת פרקינסון
- רעידות בגפיים ובזמן מנוחה (מוגבר בזמן עייפות או מתח ולחץ נפשי)
- הפרעות בשיווי משקל
- הפרעות בקואורדינציה
- אי יציבות
- חוסר יכולת לזוז (בשלבים מתקדמים של המחלה)
- איטיות בתנועה
- קשיון שרירים
- הנטינגטון
- ירידה בטלטול הידיים בהליכה
- קשיים בבליעה
- קשיים בלעיסת מזון
- דיכאון
- שינוי בצורת העמידה וההליכה
- הליכה שפופה
- קול מונוטוני
- ירידה בתדירות העפעוף
- כתב יד עם אותיות קטנות
- פנים חסרות הבעה (פני מסיכה)
- נדודי שינה
- דיבור לא ברור וחלש
- דמנציה
- הזיות
- בעיות עור, כגון: סבוריאה
- עצירות
- הפרעות בהטלת שתן
- ישנן רמות נמוכות של גלוטטיון
- ישנן רמות גבוהות של ברזל
אבחון
את מחלת הפרקינסון קשה מאוד לאבחן בשלביה הראשונים, כיוון שאין בדיקות דם המאבחנות אותה. עם הזמן שחולף, אבחון המחלה נעשה באמצעות התסמינים השונים אשר פורטו לעיל.
טיפול במחלת פרקינסון
מחלת פרקינסון הינה כרונית ואינה ניתנת לריפוי אך ניתן להפחית בצורה משמעותית את התסמינים השונים באמצעות שימוש בתרופות מסוימות, העוזרות לייצר או לחדש את פעולת הדופאמין הפגום החולי פרקינסון. כמו כן, ניתן לקבל דופאמין באופן מלאכותי.
להלן מספר דוגמאות של תרופות שכיחות: תכשירי לבודופה (דופיקר, סינמט ולבופר), סלג'ילין (ג'ומקס), אמנטדין (פקמרץ, פריטרל) ועוד. חלק מן התרופות הללו מיועדות גם למחלות שרירים נוספות, למשל דיסטוניה. בנוסף, על מנת להתמודד עם הכאבים ועם הקושי, ניתן לקבל טיפול בקאנביס רפואי, כמובן לאחר קבלת אישור מהרופא. להרחבה: טיפול בקאנביס רפואי לקשישים סיעודיים
במחקר בינלאומי שנעשה לאחרונה, נמצא כי התרופה "אזילקט", (תרופת מקור ישראלית), הצליחה להאט את קצב התפתחות והידרדרות המחלה. לצערנו הרב, במקרים מתקדמים של המחלה, התרופות פחות יעילות. כמו כן, ניתן לטפל בפרקינסון באמצעות ניתוח גירוי חשמלי של הגרעין הסובטלמי, הנקרא DBS (Deep Brain Stimulation).
ניתוח זה יעיל ומוצלח מאוד, הבעיה היא שניתוח זה מתאים רק ל- 10% מחולי פרקינסון. הניתוח מבוצע בישראל בבית החולים הדסה עין כרם ובביה"ח שיבא בתל-השומר. בנוסף, מתקיימים בכל רחבי העולם מחקרים רבים בנוגע למחלת הפרקינסון ומציאת טיפול יעיל. אחד הטיפולים המוטלים בספק ועדיין לא מאושרים על ידי איגוד הבריאות העולמי, הוא טיפול באמצעות השתלות תאי גזע עובריים, טיפול gene therapy.
טיפולים נוספים המקלים על חולי פרקינסון הינם טיפולי מגע המסייעים בכאבי שרירים, שיווי משקל, תרגילי יציבה וכו'. בין הטיפולים: עיסויים, הידרותרפיה, פלדנקרייז ועוד.