אלפי שנים לפני שטרנד הצמחונות הגיע לאזורנו, תרבויות שונות כבר נקטו בתזונה צמחונית, כשבדרך כלל מדובר בתזונה צמחונית מטעמים דתיים.
הצמחונות שמתקשרת לרוב עם בני הדור הצעיר כיום מהווה גם את מנת חלקם של רבים בגיל הזהב אך לא תמיד מדובר על צמחונות מטעמי מוסר.
במקרים מסוימים מדובר דווקא על צמחונות מטעמי בריאות וכן קשישים רבים נאלצים לעבור לתזונה צמחונית מטעמים של חוסר ביטחון תזונתי ודלות אמצעים.
בקרב קשישים רבים מתפתחות במהלך השנים גם בעיות בריאותיות המקשות על צריכת מוצרי בשר כשבין היתר מדובר על בעיות שונות במערכת העיכול, בעיות התאמה של השיניים התותבות, קשיי לעיסה בשל בעיות במפרק הלסת או בעיות נוירולוגיות, קושי בהכנת מזון ועוד.
עקרונות התזונה הצמחונית
סך הכול ניתן לסווג את סוגי התפריטים הצמחוניים לשלוש קבוצות מרכזיות להלן:
• תפריט נטול מוצרי בשר, דגים וביצים.
• תפריט נטול מוצרי בשר וביצים בלבד.
• תפריט נטול מוצרי בשר בלבד, הכולל ביצים ומוצרי דגים.
• כאשר התפריט לא כולל מוצרי בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב, הוא מוגדר כתפריט טבעוני.
כפי שאתם שמים לב, המשותף לכל התפריטים הצמחוניים הוא שבכולם לא ניתן למצוא מוצרי בשר. לאור זאת, היתרון של הדיאטה הצמחונית הוא בהפחתת השומן הרווי בתפריט ובהפחתת צריכת הכולסטרול מהמזון. מזונות מן החי קלים יותר לעיכול, תורמים לגוף כמות גדולה של נוגדי חמצון הנלחמים ברדיקלים החופשיים ומאטים את תהליך ההזדקנות, אך חשוב לציין שלתזונה הצמחונית קיים פוטנציאל להוביל לחסרים במרכיבי תזונה שונים שיש לתת עליהם את הדעת.
חסר בברזל
הברזל הוא אחד מהמינרלים החשובים ביותר שאנחנו צורכים מהמזון. צריכה לא מספקת של ברזל יכולה להוביל למחלת האנמיה הבאה לידי ביטוי בחולשה, כאבי ראש, עייפות מוגברת, חיוורון, סחרחורות ועוד. אמנם ישנו מגוון רחב של מזונות צמחיים המכילים ברזל, אך הברזל שמקורו מהחי זמין יותר לגוף ונספג בצורה איכותית יותר בהשוואה לברזל מהצומח.
ברזל מן הצומח ניתן למצוא בעיקר בדגנים מלאים, ירקות עליים, אגוזים, ברוקולי, קטניות ועוד ועל מנת לשפר את ספיגת הברזל שמקורו מן הצומח, מומלץ לצרוך את המזונות העשירים בברזל בשילוב עם מוצרי מזון המכילים שיעור גבוה של ויטמין C החיוני לספיגת ברזל. מזונות העשירים בוויטמין C הם למשל עגבנייה, גמבה, קיווי ופירות הדר. מזונות המפריעים לספיגת ברזל הם מוצרי חלב העשירים בסידן ולפיכך מומלץ להפריד בין המוצרים העשירים בברזל ממוצרי החלב.
חסר בוויטמין B12
אחד החסרים התזונתיים הנפוצים ביותר בצמחונים הוא חסר בוויטמין B12 אם כי ניתן למצוא מוצרי חלב רבים המכילים שיעור גבוה של הוויטמין החשוב הזה. על מנת לוודא האם הרמה של הוויטמין בדם גבוהה מספיק, ניתן לעבור בדיקת דם פשוטה. במקרה הצורך ניתן לצרוך תוסף מזון המכיל את הוויטמין בכמות המומלצת מדי יום וכן ניתן להעשיר את התזונה במוצרי חלב העשירים בוויטמין.
בניית התפריט עם איש מקצוע
בין אם מדובר על אדם שבוחר לעבור לתזונה צמחונית מטעמי בריאות ובין אם מדובר על אדם שסולד באופן טבעי מצריכת מוצרי מזון מן החי, הרי שבכל מקרה חשוב להבין כי בנייה של תפריט צמחוני מאוזן, בריא ועשיר בכל המרכיבים התזונתיים באשר הם מצריכה התערבות מקצועית, במיוחד בגיל הזהב.
לאור זאת, מומלץ מאוד לכל אדם הבוחר לעבור לתזונה צמחונית או לכל אדם צמחוני שמגיע לגיל הזהב, לפנות לדיאטנית קלינית המתמחה בטיפול באוכלוסייה המבוגרת במטרה להתאים את התפריט לצרכים באופן המושלם.