Home » קטטר לקשישים

קטטר לקשישים

קטטר לקשישיםקטטר לקשישים משמש לטיפול באצירת שתן בקרב מבוגרים שאינם מסוגלים לבצע צנתור נקי בשל הגבלה בקוגניציה. אצירת השתן עלולה להיגרם כתוצאה מבעיות נוירולוגיות בשלפוחית השתן שאינן מאפשרות ריקון משביע רצון כתוצאה מחסימת השלפוחית.

מבוגרים הסובלים מאצירת שתן לטווח הארוך זקוקים לקטטר בשל פגיעה בעמוד השדרה, מחלה, טרשת נפוצה, ערמונית מוגדלת או אירוע מוחי.

עם ההזדקנות המוגברת של האוכלוסייה, השימוש בקטטר גדל. קשישים השוהים במסגרות בתי אבות סיעודיים משתמשים בו למשך שלוש עד ארבע שנים, וחלק מהקשישים משתמשים בו למשך שנים רבות.

המקרים בהם נדרש קטטר לקשישים

הקטטר משמש גם כדי לספק טיפול תומך במבוגרים הסובלים מבריחת שתן חמורה, שאינם מגיבים לטיפול אחר, כשהם נמצאים במצב סופני או זקוקים לטיפול לטווח קצר בפצעי לחץ. רבים ממקרים אלו גוברים בשכיחות עם הגיל המתקדם. במקרים רבים אחרים, קשישים זקוקים לטיפול קטטר לאחר ניתוח, שתלים בשלפוחית השתן, ובקרת זרימת השתן.

לפני קביעת קטטר לקשישים, המטופל ובני משפחתו מתבקשים לספק מידע לרופאים כדי שניתן יהיה להחליט על השימוש בקטטר המתאים, כגון שקיות רגל ורצועות תמיכה. גורמים אותם יש לשקול במהלך ההתאמה הם חדות הנפש, יכולת ניידות, יכולת תפקוד, יכולת חזותית, מאפיינים פיסיים, סגנון חיים, העדפות אישיות ומספר המטפלים בקשיש.

יתרונות

למניעת הבעיות והסיבוכים הקשורים לשימוש בקטטר, יש לבחור בקפדנות את סוג החומר של הקטטר. ציפוי טפלון או לטקס מאפשר שימוש למשך 28 ימים. קטטרים עשויים סיליקון, או סיליקון מצופה לטקס, או ציפוי הידרוג'ל, הוכחו ביכולתם להפחית את החיכוך במהלך ההתקנה וההסרה, והם נוחים יותר לשימוש. לכן קטטרים סיליקון הידרוג'ל מומלצים על ידי אגודת הסוגרים הבינלאומית (ICS), כמו גם על ידי יצרנים, כשמדובר בשימוש לטווח הארוך.

חסרונות קטטר לקשישים

טיפול זה משויך למספר סיכונים או סיבוכים, כולל דלקת בדרכי השתן, ונזילה או סתימה חוזרת ונשנית, ויש להשתמש בו לטווח הארוך רק כאשר שיטות טיפול חלופיות אינן זמינות או אינן מוצלחות. שימוש ארוך טווח בקטטר עלול לתרום לתחלואה ותמותה, ויש לפקח באופן הדוק על השימוש בו. קשישים המטופלים בקטטר לטווח הארוך נמצאים בסיכון לסיבוכים רבים נוספים, אשר עלולים להיות מסכני חיים וכוללים בקטרמיה וסרטן שלפוחית השתן.

בנוסף, אוכלוסייה זו רגישה לחסימות כרוניות לזיהומי שתן, כולל זיהומים באשכים ובערמונית. לכן יש להסיר את הקטטר לסירוגין על מנת למנוע דלקות בדרכי השתן באוכלוסייה זו. החיידקים החודרים לשתן במטופלים עם קטטר, שוהים בשלפוחית למעלה מחודש ללא תסמינים.

מצב מסכן חיים עלול להתרחש אם התסמינים אינם נשלטים ומתפתחים למצב קטלני. בנוסף, טיפול אנטיביוטי מניעתי אינו מציאותי שכן החיידקים מפתחים עמידות לתרופות בקלות, ולכן האנטיביוטיקה שמורה לזיהומים המלווים בתסמינים.

"תסמונת שקית שתן סגולה" עשויה להיות תופעה מסתורית ומדאיגה לקשישים המשתמשים בקטטר לטווח הארוך. תיאוריות מדעיות שונות הוצעו להסברת הגורם לתסמונת זו, ולפחות 12 אורגניזמים שונים נמצאו מעורבים.

רוב המחקרים מצביעים על העובדה לפיה אלקליין בשתן ורמה גבוהה של בקטרוריה גורמת לתהליך ייצור הגוון ולפעולת החיידקים. בעוד שמצב זה נחשב בדרך כלל לשפיר, יש להתייחס לתסמונת זו ולטפל בה בהתאם.

    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715429

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר